Ötletbörzét hirdetnek az állomási tóra

2018. február 23., péntek, Közélet

Minden és mindenki számára nyitott pályázatot hirdet Sepsiszentgyörgy önkormányzata az állomási tó és környezete rendezésére. A kiírás annyira szabad, hogy bárki benevezhet, és még a víztükör visszaállítása sem kötelező.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

 

Az ötletversenyre vonatkozó határozattervezet már elkészült, jelenleg a szakbizottságok tárgyalják, hamarosan a tanács elé kerül, és mivel a jelenlegi állapot senkinek sem tetszik, várhatóan meg is szavazzák – tudtuk meg Tóth-Birtan Csaba alpolgármestertől.
Az elöljáró elmondta: a Regionális Operatív Programban lehet pénzt lehívni a használaton kívüli zöldövezetek hasznosítására, ennek feltétele, hogy az adott terület legtöbb tíz százaléka beépüljön, és ebben az ösvény, játszótér, futópálya stb. is benne van.
Vannak megváltoztathatatlan helyi adottságok is, a tógödör közepén magántulajdonban levő szigethez és a part egyik szegletében meglévő benzinkúthoz nem lehet hozzányúlni, és a gáton túl sem lehet terjeszkedni – de azért elég tágas felület marad az útig, ahol a pályázók szabadon engedhetik a fantáziájukat. Még olyan megkötés sincs, hogy a tó helyén csakis tó lehet a jövőben is.
A szabályzatot úgy fogalmazták meg, hogy nem feltétlenül hirdetnek nyertest, de ha lesz olyan terv, amelyet erre érdemesnek találnak, azt 3500 lejjel jutalmazzák. A kiírás értelmében az is lehetséges lesz, hogy egy vagy több részmegoldást vegyenek át a különböző pályamunkákból, és egy közös tervbe építsék bele. Lakossági fórumot is szerveznek, ahol a benyújtott pályázatokról véleményt lehet mondani, de ez nem kötelezi a városvezetést az esetleges legnépszerűbb elképzelés elfogadására – magyarázta Tóth-Birtan Csaba.
A pályázat két részből áll: A1-es méretű (594 × 841 milliméteres) rajzot kell készíteni arról, hogy milyen legyen az új szabadidős övezet, és 500 szóból álló leírást kell hozzá mellékelni. Azért nem akartak közbeszerzési eljárást meghirdetni, mert akkor csak szakcégek jelentkezhetnek, a városvezetés pedig minél több ötletet kíván begyűjteni, akár szakirányú végzettséggel nem rendelkező magánszemélyektől is.
Az alpolgármester reméli, hogy a folyamat végén összeálló újrahasznosítási terv nem jut a főtéri sárkánydomb sorsára, szerinte azon a helyen nem sért etnikai érzékenységeket a területrendezés. A román katona szemközti szobrának és környezetének javítására idén is elkülönítették a megfelelő összegeket, a megvalósítás azon múlik, hogy kerül-e a kivitelezésre vállalkozó cég, tavaly ugyanis a jelentkezők hiánya miatt maradt el a románok által évek óta sürgetett felújítás.
Az állomási tó – amely pár évtizede még kedvelt csónakázó-, télen pedig korcsolyázóhelye volt a sepsiszentgyörgyieknek – tavaly márciusban száradt ki. A víz szintje ugyanis magasabban állt az Oltnál, és mivel a régen kiépített tógödör eresztett, csak folyamatos pumpálással lehetett fenntartani. Ez túlságosan nagy költségekkel járt, és bár az önkormányzat az elmúlt években kétszer is bérbe adta, ez sem bizonyult jó megoldásnak, nem sikerült a sokak által siratott, illetve igényelt szabadidős létesítmény régi fényét visszaadni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1446
szavazógép
2018-02-23: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Európa egyre kevésbé hisz Romániának

Az  ügyészek, politikusok és bűnbandák minden eddiginél élesebbé vált háborújának zaját mifelénk csak egyvalami képes időről időre elnyomni: a magyarellenesség.
2018-02-23: Közélet - Nagy D. István:

Goran Bregović Sepsiszentgyörgyön (Lapszületésnap sztármeghívottal)

Goran Bregović szerb előadóművész és zenekara fellépésével készül megünnepelni az Observatorul de Covasna csapata a napilap idén esedékes 15 éves születésnapját – jelentett be tegnap Daniel Șanta igazgató. A félnapos, gazdag programmal tervezett ünnepre június 15-én kerül sor a városi stadionban. Goran Bregović koncertjére tegnaptól elérhetők a kedvezményes árú jegyek a www.myticket.ro és a ww.entertix.ro oldalon.