Hidegben, huzatban

2018. március 3., szombat, Kármentő

Szörnyű! Hideg van a parlamentben! Jaj, annyira, hogy nem lehet dolgozni, a szakbizottságok a rémisztő február végi napokban el is halasztották gyűléseiket. Végül is, ha iskolába nem lehet menni, miért lehetne a parlamentben dolgozni? Elviselhetetlen a huzat, a hideg, ellehetetleníti a munkát – nyilatkozta Liviu Dragnea. Rosszak a nyílászárók, rossz a szigetelés. Csere szükséges, ami csekély tizenkétmillió euróba kerülne – hallottuk a tévéből. Honnan ennyi pénz?!

 

Nyugi, ha akarják, lesz pénz új ajtókra, ablakokra a jó hőérzet biztosítására. (Főként, ha úgy gondolják, a következő ciklusban is ott lennének a parlamentben.) „Került” forrás a honatyák juttatásaira, nyugdíjára, a területi irodák fenntartására, az ott dolgozó bennfentesek kiadásaira – a most felvetett tizenkétmillió szóra sem érdemes.
Közben az országban emberek fagynak meg, nyomorognak, emigrálnak. Mert az utászokat február végén is váratlanul éri a havazás. Mert a mentő nem tud kimenni a beteghez. Mert a valós szociális gondokkal küzdőknek – nem a szociból jól élő épkézláb, munkaképes munkakerülőkről van szó! –, elesetteknek, egyedülállóknak, magatehetetleneknek, fogyatékosoknak aprópénzt juttatnak – az illetékesek pedig verik a mellüket, hogy uniós követelmények szerint kezelik a szociális kérdést (mint a kisebbségit is). Mert az iskolákat, utakat be- és lezárják havazás, hideg esetén – ezzel a probléma kipipálva. Túl sok a mert. Egyre több polgárnak megy az agyára ez a helyzet, egyre többen mondják: elég volt… Az ál-adóforradalom dübörög, de az utcákon is egyre több a forradalmár.
Nem csodálkozunk: fontosság sorrendjében osztják a pénzeket. Nem alulról felfelé építkezve, miként a valós demokráciában helyénvaló lenne, hanem felülről lefelé. A hatalmasságok előbb saját szükségleteiket elégítik ki, s ha marad pénz, az alsóbb rétegeknek is juttatnak. A legalul lévők – akik a legjobban rászorulnának – a morzsát kapják. Az önkormányzatok esetében is ugyanez a helyzet.
A parlamentben viszont sokan örülhetnének a kellemetlen körülményeknek. A rideg környezet egyféle edzőtábor lehet azok számára, akiknek feje fölött ott lebeg a korrupcióellenes ügyészség kardja, és akiknek lehet, hogy majd valamelyik büntetésletöltési intézet vendégszeretetét kell élvezniük (természetesen, a VIP-részlegen). Sokuk ellen folyik kivizsgálás, sokan csak cinkosaiknak köszönhetik, hogy nem vesztették el mentelmi jogukat.
De huzat van a parlamentben – ezt maga Dragnea mester jelentette ki a tévében. A nyílászárók cseréje elég lesz a veszély elhárítására? Vagy az oly sokat kritizált korrupcióellenes ügyészség szele kerekedik felül, és annak huzata röpíti ki a parlamentből, a közéletből, a gazdaság világából mindazokat, akik semmitől sem riadva gyarapítják saját és udvari környezetük vagyonát?

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1503
szavazógép
2018-03-03: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Támogatják a vezetői jogosítvány megszerzését (Felkarolják a fiatalokat)

Negyven hátrányos helyzetű, 17–25 éves fiatal részesül támogatásban a gépjárművezetői jogosítvány megszerzéséhez a Mol Románia és A Közösségért Alapítvány révén. Közös – Jogosítvány a jövőhöz című – programjuk legújabb eredményeit a napokban hozták nyilvánosságra.
2018-03-03: Közélet - Mózes László:

Természetfotósok téli ajándéka

A megújuló, gyarapodó Transnatura Természetfotó Klub tagjai ismét kiállításra hívnak, bemutatva legújabb fényképeiket. A sepsiszentgyörgyi Vadon Egyesület fotósainak éves tárlata szerda este nyílt meg a Székelyföldi Vadászati Múzeumban.