Elkerülhetetlen a drágulás

2018. március 7., szerda, Közélet

Növekvő bérköltségek mellett a villanyáram, a földgáz és az üzemanyag árának emelkedése okoz fejtörést a kereskedőknek, az intézkedések kivétel nélkül éreztetik hatásukat, legyen szó kis cégről vagy nagyobb vállalkozásról. Háromszéki cégek képviselőit szólaltattuk meg a téma kapcsán, s bár nem derül ki egyértelműen, ki mikor volt kénytelen árat emelni, a vásárlónak az az érzése, szinte hétről hétre drágábban jut hozzá az alapvető élelmiszerekhez, pár tíz banival, lejjel többet kell fizetnie a napi betevőért.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele


A 2013-ban alakult szotyori Babi Pékségnél idén nem szeretnének árat emelni – fogalmazott érdeklődésünkre a vállalkozás ügyvezetője, bár a minimálbér növekedésének hatásait megérezte a 36 alkalmazottat foglalkoztató cég – fűzte hozzá Nagy Blanka. Lapunknak elmondta, legutóbb tavaly nyá­ron emelték termékeik árát, ennek hatásaként visszaesett a megrendelés, most kezdenek kilábalni belőle.
A Babi Pékségnél igyekeznek minél előnyösebb áron beszerezni az alapanyagot, amelyből naponta 1800–2000 kg kenyeret, 1500–2000 darab péksüteményt állítanak elő, s emellett aprósüteményeket is gyártanak, árusítanak. Háromszéken 130 viszonteladójuk van, s a szomszédos Brassó megyében is próbálkoznak a sokak által kedvelt termékeik értékesítésével.
Követik az árakra vonatkozó előrejelzéseket a megyeszékhely húsiparban és élelmiszer-kereskedelemben érdekelt cégcsoportjánál, a Bertis Kft.-nél is. Klózer Ferenc kereskedelmi igazgató lapunknak azt mondta, igazodva a vonatkozó rendelkezésekhez, ők is végrehajtották a kötelező béremelést, ám a gáz, villany árának növekedése okán egyelőre még nem kellett áremeléshez folyamodniuk. Megjegyezte azonban, a sertés ára emelkedőben, és nőtt a többi alapanyag, a csirke- és pulykahús ára is, amelyek közül utóbbi Magyarországról származik. A hentesáru kapcsán megjegyezte, drágítani az év elején egyelőre ennél a termékkategóriánál nem kellett. Kérdésünkre felidézte, legutóbb tavaly tavasszal volt jelentősebb áremelés, amikor a sertéshús ára módosult.
A székelykeresztúri tejfeldolgozóban előállított, fel­ső-háromszéki gazdáktól begyűjtött tejből készült Kézdi-termékek esetében kisebb mértékű drágításról számolt be a társaság kereskedelmi vezetője. Bokor Éva kifejtette, az árlistát a gyártótól kapják, legutóbb februárban emeltek árat, főként a friss termékeknél. A növekvő bérek, emelkedő üzemanyagár őket sem kerülte el, s mint felidézte, nagy nehézséget okoztak a részmunkaidősként alkalmazott tejbegyűjtőknél a társadalom- és egészségbiztosítási hozzájárulás körüli változások. Megjegyezte, az előző év utolsó negyedében főként a tehéntúró és a vaj drágult. Globális szinten kevesebb volt a tej tavaly, s ennek hatása leginkább a vaj árában mutatkozott meg, amely év végére igencsak megdrágult – idézte fel Bokor Éva. Érdeklődésünkre elmondta, saját hálózatuk és más terjesztők révén immár nem csupán Háromszéken, de megyén kívül is forgalmazzák a Kézdi-tejtermékeket, emellett próbálkoznak már a magyarországi értékesítéssel is, ahonnan jó visszajelzéseket kaptak.
Az Országos Statisztikai Intézet szerint az előző évben mintegy 4 százalékkal drágultak az élelmiszerek, a legjelentősebb emelkedést pedig a tojás esetében tapasztalhattuk, melynek ára júliustól fokozatosan nőtt, de többet kellett fizetni 2017-ben a vajért, gyümölcsökért, disznó- és marhahúsért is.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 772
szavazógép
2018-03-07: Közélet - Nagy D. István:

Májusban szavazhat a képviselőház (Autonómiastatútum)

Május elején kerülhet a képviselőház plénuma elé a Kulcsár-Terza József, RMDSZ-színekben honatyai mandátumot nyert magyar polgári párti politikus által december 22-én beterjesztett, tegnapig még közvitán lévő Székelyföld Területi Autonómiájának Statútuma. A háromszéki magyar politikai szervezetek vezetői hétfőn abbeli meggyőződésüknek adtak hangot, hogy a tervezet mögé várhatóan az RMDSZ teljes alsóházi csoportja felsorakozik, noha kezdeményezőként nem tették ezt. A közvita során a tervezetet 122-en véleményezték a képviselőház honlapján.
2018-03-07: Közélet - Fekete Réka:

Kezdődik az iratkozás (Előkészítő osztály )

Holnaptól március 26-áig lehet kitölteni a beiratkozási típuskéréseket elektronikusan az oktatási minisztérium honlapján (www.edu.ro) vagy a választott iskola titkárságán, és ugyanebben az időszakban kell érvényesíteni azokat az iskolákban. Háromszéken 1456 magyar tannyelvű és 783 román tagozatos előkészítő osztályos helyet kínálnak összesen százhúsz osztályban.