A második Civil licit KézdivásárhelyenJó célokra adományoztak

2018. március 28., szerda, Közélet

A CsomóPont Egyesület szoborállítási kezdeményezése, a KreaKids Stúdió által javasolt nemzetközi kerámiatábor és a Pro Pectus Egyesület védőnői képzése részsült támogatásban a Civil Liciten, amelyet hétfő este tartottak Kézdivásárhelyen.

  • Ménessy Kinga Kitty, Erőss Sándor, Babos Máthé Réka és Sütő Mária Rita. A szerző felvétele
    Ménessy Kinga Kitty, Erőss Sándor, Babos Máthé Réka és Sütő Mária Rita. A szerző felvétele

A Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) és a Wegener-Pro Sanitate Alapítvány második alkalommal szervezte meg a Civil licitet Kézdivásárhelyen a Vigadó színháztermében. Az ötletet a céhes városban Bakk-Vitális Mária Kinga, a New Fashion és Zarah Moden készruhagyárak vezérigazgatója, a Wegener-Pro Sanitate Alapítvány kuratóriumának elnöke karolta fel. Sok jó pályázat között válogathatott a kézdivásárhelyi közösség: a nagy érdeklődésnek köszönhetően Kézdivásárhelyről, Sepsiszentgyörgyről, Kovásznáról, Kézdiszentlélekről és Esztelnekről huszonegy támogatási igénylés futott be az alapítvány irodájába, amellyel a Kézdivásárhelyen szervezett közösségi adománygyűjtő eseményre neveztek be. A 21 háromszéki civil szervezet 201 503 lejre nyújtott be igényt, a HKA rendelkezésére álló összeg pedig 70 588 lej volt. Háromtagú zsűri értékelte a pályázatokat: egy-egy képviselő a HKA és a Wegener-Pro Sanitate Alapítványtól vett részt, továbbá egy semleges tag, Kolcsár József színművész. A több mint négyórás elbírálás alapján a következő három program lett a befutó: Téralkotás, CsomóPont Egyesület; Nemzetközi kerámia tábor, KreaKids Stúdió; Véd-jegy, Pro Pectus Egyesület – mindhárom szervezet kézdivásárhelyi. Nekik adatott meg az a lehetőség, hogy a liciten összegyűjtsék a megvalósításhoz szükséges anyagi támogatást. A programokat hétfőn mutatták be a jelölő civil szervezetek, a helyi lakosoknak lehetőségük adódott a Civil liciten szervezett keretek között támogatni a közösség javára megvalósuló kezdeményezéseket. A benevezettek közül további négy különdíjat is kiosztottak, kettőt a Wegener-Pro Sanitate Alapítvány, egyet a HKA, egyet pedig a kézdivásárhelyi Rotary Klub támogatott.

A hétfői rendezvényen mintegy százötvenen voltak jelen, közülük 125-ön rendelkeztek licitáló táblával. A Molnár Józsiás-iskola zenetagozatos tanulóinak rövid műsora után a házigazda szerepét betöltő Ménessy Kinga Kitty médiaszakember színpadra szólította Fleckhammer Ottót, a HKA elnökét, hogy köszöntse az egybegyűlteket. Az elnök hangsúlyozta: nem csak a három pályázat, hanem összességében az egész közösség nyertes. Ezt követően a tavalyi licit egyik nyertese, Bodó-Czerék Erika, az Antanténusz Egyesület elnöke tartott vetített képes beszámolót, majd Bakk-Vitális Mária Kinga tolmácsolta Wilhelm Wegener, a város díszpolgára üdvözletét és elismerését azért a páratlan összefogásért, önzetlen munkáért és tenni akarásért, amelyet csak itt tapasztalt, Kézdivásárhelyen. A kuratóriumi elnök egy rövid, személyes „kurtafarkú” mesét is mondott arról, hogy miként értékelték a beérkező pályázatokat. Kolcsár József színművész, a Kézdivásárhelyi Városi Színház vezetője ismertette a nyertes pályázatokat.

A CsomóPont Egyesületet képviselő Erőss Sándor a Molnár Józsiás-parkban felállítandó Molnár Józsiás-szoborról tartott beszámolót. A mellszobor gipszváltozatát Vetró András szobrász már elkészítette, a parkba a bronzváltozat kerülne. A projekt követe Dobolyi Tünde ügyvéd.

Sütő Mária Rita, a Pro Pectus Egyesület elnöke a védőnői szolgálat felújításáról, a tervezett akkreditált védőnői képzésről szólt. A projekt követe Barta Vilmos kézdivásárhelyi vállalkozó, a Nexxon cég társtulajdonosa.

A Molnár Józsiás-parkba tervezett nemzetközi kerámiatáborral kapcsolatos tudnivalókat Babos-Máthé Réka, a KreaKids társalapítója ismertette. A projekt követe Bokor-Tóth Zoltán sepsiszentgyörgyi vállalkozó, a MultiNr cég tulajdonosa.

A három nyerő pályázat képviselői bejelentették, hogy a begyűlt összegből mindhárman felajánlanak tíz-tíz százalékot A Rák Ellen a Jövőért Egyesületnek.

A kétfordulós licit nyomán a CsomóPont Egyesület a tervezett 3 000 lej helyett 8 750 lejt, a Pro Pectus Egyesület a tervbe vett 4 000 lej helyett 9 500 lejt, a KreaKids Stúdió pedig a tervezett 3 000 lej helyett 10 050 lejt gyűjtött össze. A Wegener-Pro Sanitate Alapítvány két, kétezer lejes különdíját a Kézdivásárhelyi Ifjúsági Szervezet Fényfesztivál projektje és a Céhmesterek Unokái Kulturális Egyesület nemzetközi fúvószenekari és mazsorettfesztivál programja kapta meg. A Háromszéki Közösségi Alapítvány kétezer lejes különdíját a kézdiszentléleki Perkő Néptáncegyüttes vehette át. A kézdivásárhelyi Rotary Klub 1 400 lejes különdíját Dezső Csongor Attila soros elnök az Esztelnekért Kulturális Egyesületet képviselő Fülöp István iskolaigazgatónak, egyesületi elnöknek adta át. Az egyesület a kapott pénzt a Hamuvirág Néptáncegyüttes ruhatárának kiegészítésére fordítja.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 755
szavazógép
2018-03-28: Jegyzet - László Zsuzsa:

Kezdek félni egy kicsit

„A félelem egy lehangoló érzés, amit egy általunk észlelt fenyegetés kelt bennünk. Egy alapvető mechanizmus, válasz bizonyos ingerre, mint például a fájdalom vagy veszély”. (Wikipédia) Valami nem stimmel velem mostanában. Nem csak a szokásos téli depresszióm hátralévő perceit élem, azt hiszem. Mindjárt itt a tavasz, a napsütés...! Továbbá: „ A félelmet gyakran csodálkozás előzi meg (...), a szem és a száj szélesre nyitott, a szemöldök pedig megemelkedik.” Na, ez gyakran fordul elő velem mostanában. Meresztem a szemem, csodálkozom. Azt hiszem tehát, hogy elkezdtem félni.
2018-03-28: Világfigyelő - :

Gyurcsány védi a külhoni magyarok ellen uszító videót

Gyurcsány Ferenc helyénvalónak tartja pártja vasárnap bemutatott, Kolozsváron forgatott kampányvideóját, amelyben kitakart arcú és eltorzított hangú határon túli magyarok beszélnek arról, hogy a Fideszre fognak szavazni.