Kézdivásárhelyi Apor Péter SzakközépiskolaHúsvéti ízek

2018. március 30., péntek, Közélet

Tegnap délelőtt a kézdivásárhelyi Apor Péter Szakközépiskola étkezdéjében tizenharmadik alkalommal szerveztek gasztronómiai kiállítást. Az idei a Húsvéti ízek címet kapta.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

A húsvéti ünnepkörhöz tartozó ételeket – a leves kivételével – a kilencedikes és tizenegyedikes tanulók készítették el Bardocz Lívia, Izsák Mária Szerényke és Derzsi Enikő szaktanárok irányításával. Tizenöt csoportban hatvan tanuló készített húsvéti ételeket, illetve süteményeket. Dezső Vencel iskolaigazgató elmondta: az immár hagyományos gasztronómiai rendezvényt a tavaszi szünidőt megelőzően március végén, április elején szokták megszervezni.

Arra is felhívta a figyelmet, jó lenne ha a vendéglátó egységek is e régió jellegzetes székely ételeit kínálnák fogyasztóiknak.

Minden csoport oklevelet kapott. A díjazást követően a vendégek és meghívottak meg is kóstolhatták az ételeket és süteményeket.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 769
szavazógép
2018-03-30: Közélet - :

Ki gördíti el a követ? (Egyházfőink húsvéti üzenete)

A húsvét az öröm ünnepe. Krisztusnak a halálból való feltámadását ünnepeljük. Az a Krisztus támadt fel a halálból, akit nagypénteken kegyetlen kínok között keresztre feszítettek és megöltek, de a hitnek első napján, vasárnap, három nappal a halála után legyőzte a halált és feltámadt. Ez óriási öröm, hiszen e világban, ahol naponta halálközelben él az ember, az hogy valaki legyőzte a halált, feltámadt és él, páratlan esemény – írja Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke húsvéti pásztorlevelében. Ezúttal is megosztjuk olvasóinkkal történelmi egyházaink vezetőinek az ünnep alkalmából közölt üzeneteiből készített összeállításunkat.
2018-03-30: Közélet - Kisgyörgy Zoltán:

Idén is lesz szánozás a Mezőföldön (Népi hagyományaink)

A lepergett századok úgy hozták, hogy ha húsvét, akkor a kézdi-orbai Mezőföldön, kora tavasszal termést hozó esőt kell kérni az Egek urától. Tudták ezt mindenütt széles e vidéken, Felső-Háromszék húsvéti tavaszváró szokásait lassan elfeledték: a hatolykai kakasütés falunapi szokássá vedlett, a határkerülést csak a szentföldi Kézdialmás-Lemhény, Kurtapatak és Esztelnek őrzi még. A kora-tavaszi régi szánozás az Alsó-Mezőföldön hajtott új csirát Szörcsén és Székelytamásfalván. Igen ám, de régen kemény telek jártak mifelénk, fújt-süvöltött a Nemere, jeges-havas utcákon könnyen húzták a legények a fenyőágakkal feldíszített szánokat.