Mi, hol, mikor

2018. április 14., szombat, Mi, hol, mikor?

Szacsvay Akadémia. A Szacsvay Akadémia meghívottja vasárnap 18 órától a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében L. Balogh Béni, a budapesti Magyar Nemzeti Levéltár főlevéltárosa, aki A dél-erdélyi magyarság, 1940–1944 címmel tart előadást. Szervezők: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata és Kovászna Megye Tanácsa.

XXIX. Kőrösi Csoma Sándor Napok

A mai program: 9.30-tól a tudományos konferencia zárórendezvénye a Kovásznai Városi Művelődési Ház Ignácz Rózsa termében; 11 órától Mráz Ferenc Időn kívüli Nepál című fotókiállítását megnyitja Gazda József műkritikus a turisztikai információs irodában. Csomakőrösön 11.45-től toborzó – a Kovásznai Ifjúsági Fúvószenekar műsora Kertész Barna karnagy vezetésével; 12 órától istentisztelet a Csomakőrösi református templomban, igét hirdet: Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházkerület római katolikus püspöke; 13 órától megemlékezés és koszorúzás a Kőrösi Csoma Sándor szobornál – beszédet mond Tamás Sándor elnök, Kovászna Megye Tanácsa; Üzenet messze idegenbe – a csomakőrösi gyermekek műsora, betanította Kosztándi Annamária; 13.30-tól a csomakőrösi emlékháznál beszédet mond Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete és Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke. Posztumusz emlékérem átadása Kubinyi Anna és Gazdáné Olosz Ella részére – laudációt mond Vinczeffy László, Szabó Etelka. Záróbeszédet tart Gazda József, a Kőrösi Csoma Sándor Egyesület elnöke. 17 órától a József Dezső Amatőr Képzőművészeti Egyesület Gyulai Anzix című képzőművészeti kiállításának megnyitója a Városi Művelődési Ház Ignácz Rózsa Termében. A Recefice Néptáncegyüttes mezőségi táncokat ad elő, szólót énekel Moldovai Dóra. Koreográfus: Both László, együttesvezetők: Turóczi Erzsébet, Bede Imola tanítónők. Ugyanott táncház 17.15–19 óráig, házigazda: Ürmösi-Incze Mária-Terézia és Ürmösi-Incze Hunor. 17.30-tól a Kovásznai Városi Művelődési Ház kistermében szakmai megbeszélés, rendezvény-kiértékelő a Balassi Intézet szervezésében – házigazda: Szebeni Zsuzsa intézetvezető. 19 órától a Kovásznai Művelődési Központban a debreceni Ady Endre Gimnázium ADYák színpadának előadása: Shakespeare – Boys, Rovarok, Rettentő görög vitéz.

 

KÖNYVBEMUTATÓ

A bardoci református egyház szervezésében vasárnap 11 órától, az istentiszteletet követően Ambrus Ágnes, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem nyugalmazott adjunktusa bemutatja Kis Emese Háromszéki Emlékfák nyomában című könyvét. Közreműködik Kolumbán Sándor énekes és a Benkő József Általános Iskola tanulói. Házigazda Balázsi Zoltán református lelkipásztor.

* Nászta Katalin egykori sepsiszentgyörgyi színművész két könyvét – a Thália erdélyi napszámosai interjúkötet, valamint Ének az élőknek verseskötet – mutatja be Cseke Gábor költő, író, közíró április 16-án, hétfőn 18 órától Sepsiszentgyörgyön a Háromszék Táncegyüttes stúdiótermében, és 17-én, kedden 18 órától Kézdivásárhelyen a Vigadó első emeleti dísztermében. A szerzővel beszélget Szebeni Zsuzsa és Czegő Zoltán.

 

BÁBSZÍNHÁZ

A Cimborák Bábszínház ma 11 órától A három kismalac című előadást családoknak játssza Sepsiszentgyörgyön a Cimborák Bábszínház stúdiótermében. Jegyár: 7 lej.

 

SZÍNHÁZ

Andrei Mureşanu Színház. A sepsiszentgyörgyi román színház Ken Kesey Száll a kakukk fészkére című regénye színpadi adaptációjának előbemutatóját ma, a bemutatóját vasárnap 19 órától tartja a székhelyén, a Művész Teremben. Rendező: Eugen Gyemant. Jegyek vásárolhatóak a városi kulturális szervezőirodában 15 lejért vagy online a www.biletmaster.ro honlapon.

A kovásznai Pokolsár Egyesület színjátszó csoportja ma 20 órától a székelytamásfalvi kultúrotthonban mutatja be Tamási Áron Hullámzó vőlegény című háromfelvonásos színművét.

 

MOZI

A sepsiszentgyörgyi Művész mozi mai programja: 11 óráról Maja, a méhecske - A mézcsata magyar szinkronnal és 11.15-től román szinkronnal; 13 óráról Nyúl Péter román szinkronnal és Az igazi csoda magyar szinkronnal; 14.45-től Loving Vincent román felirattal; 15.15-től A Viszkis román felirattal; 16.30-tól Gemenc – Az árterek világa román felirattal; 17.45-től România neîmblânzită dokumentumfilm; 19.30-tól Szűzőrség román felirattal; 20.15-től Rampage–Tombolás román felirattal; 21.30-tól Hang nélkül román felirattal. Vasárnap: 11 óráról Maja, a méhecske – A mézcsata magyar szinkronnal és 13 óráról román szinkronnal; 11.15-től Nyúl Péter román szinkronnal; 13 óráról Az igazi csoda román felirattal; 14.45-től Gemenc – Az árterek világa román felirattal; 15.15-től România neîmblânzită dokumentumfilm; 16 órától Loving Vincent román felirattal; 17 órától A Viszkis román felirattal; 18 órától Paula román felirattal; 19.30-tól Hang nélkül román felirattal; 20.15-től Rampage – Tombolás román felirattal; 21.15-től Szűzőrség román felirattal. Pénztár és telefonos helyfoglalás 15 órától, telefon: 0787 526 102.

 

TÁNC

A Háromszék Táncegyüttes április 17-én, kedden 19 órától a Mundruc című táncszínházi előadását játssza a Háromszék Táncstúdióban. Rendező-koreográfus: Könczei Árpád. A Furik Rita által rendezett AranyAsszonyok című rituális folklórelőadást április 23-án 19 órától adja elő a Háromszék Táncstúdióban. Online is lehet jegyet váltani a társulat előadásaira a www.biletmaster.ro oldalon. A sepsiszentgyörgyi előadásokra a kulturális szervezőirodában is kaphatók jegyek. Telefonszám: 0267 312 104.

A Maros Művészegyüttes a Szép Palkó című gyerekelőadásával április 17-én és 18-án Sepsiszentgyörgyre látogat, 10 és 12 órától lesz látható a Tamási Áron Színház nagytermében.

 

ZENE

Április 16-án, hétfőn 19 órától Paganinitől Piazzolláig címmel Costin Soare gitáros lép fel az Árkosi Kulturális Központ koncerttermében (Sepsiszentgyörgy, Bástya-ház, Olt utca 6. szám). A jegy ára 10 lej.

 

HITVILÁG

Barkácsolós hittanórát tartanak ma 10–12 óráig óvodásoknak és iskolásoknak a sepsiszentgyörgyi Szent József-plébánián. Lesz rajzfilm, barkácsolás, ének, játék.

Zenés-verses műsor. A sepsiszentgyörgyi belvárosi református templomban vasárnap a 11 órától kezdődő istentisztelet után, a költészet napjára emlékezve Anyám könnyű álmot ígér címmel zenés-verses műsort mutat be Tánczos András mérnök-informatikus és Buzogány Csoma István unitárius lelkész.


 

RÖVIDEN

Áramszünet. Kézdiszentléleken, Kézdikőváron, Kézdiszárazpatakon, Kiskászonban hétfőn 8–18 óráig szünetel az áramszolgáltatás.

Filmbemutató. Kézdivásárhelyen ma 18 órától az Erzsébet Teremben (44-esudvartér 1-es szám), Sepsiszentgyörgyön vasárnap 19 órától az unitárius egyházközségnél mutatják be Kanalas Éva filmjét: Adigzsi, a tuva sámán. Jelen lesz a rendező és a sámán is. A 15 lejes belépő a helyszínen megvásárolható.

Előadás a szarvasgombákról. A László Kálmán Gombászegyesület szervezésében április 16-án, hétfőn 18 órától vetített képes előadást tartanak a szarvasgombákról és a tavalyi gombásztáborról, amelyre szeretettel várnak minden természetkedvelő családot.

A Szent György Napok programfüzete mától megvásárolható a városi jegyirodában, a Háromszék napilap értékesítő pontjainál, a Székely Hírmondó szerkesztőségében, valamint az újságárusoknál. A füzethez tartozó 5 lejes tombolával egy 1000 euró értékű kétszemélyes all inclusive egyiptomi nyaralást lehet nyerni a Sun Travel jóvoltából. A sorsolásra április 29-én kerül sor a Szent György Napok főszínpadán.

Pontosítás. A magyarságkutatás fórumává vált Kovászna című tegnapi beszámolónkban az ötnapos rendezvénysorozat szervezésében nem az Erdélyi Művészeti Központ, hanem a Kovászna Megyei Művelődési Központ segített. Az érintettektől és az olvasóktól elnézést kérünk.


 

ÜGYELET

Gyógyszertár. Sepsiszentgyörgyön csütörtökig naponta 20–8 óráig az 1918. december 1. utcai Sensiblu (telefon: 0267 310 219, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki), ma és vasárnap 8–12 és 16–20 óráig a Grigore Bălan tábornok úti Salvia I. (0267 313 513); Kézdivásárhelyen hétvégén a Dona, hétfőtől a Szabó Jenő utcai Eco (0267 364 974); Kovásznán ma 8–12 óráig a Vipera (0267 342 851), ma 8–16 óráig, vasárnap 8–14 óráig a Farmacom (0267 340 914); Baróton ma 9–13 óráig a Mária (0729 935 431) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Fogászat. Sepsiszentgyörgyön ma és vasárnap három rendelőben is fogadják a sürgősségi eseteket: a Sport utca 3/1/I./1 alatti Oral Care fogászati rendelőben ma és vasárnap 10–12 óráig (telefon: 0267 708 465); Veress Zsombor dr. Dezső Attila rendelőjében az Olt utca 37/27/E/1 címen ma és vasárnap 9–11 óráig (telefon: 0742 774 662); Fazakas Szabolcs fogorvos magánrendelőjében a Grigore Bălan tábornok úton 30/65/1 alatt 24 órában. Telefon: 0744 857 743.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1492
szavazógép
2018-04-14: Kiscimbora - :

A furfangos manócska és a lánykérés (Indián mese)

Élt egyszer egy kis manócska, a neve Ananszi. Igencsak agyafúrt fickó volt, folyton járt az agya kereke, s furcsábbnál furcsább ötletei támadtak. Egyszer elhatározta, hogy meggazdagodik. No, de hogyan fogjon hozzá? Dolgozni nem szeretett, hát valami cselt kellett kieszelnie.
2018-04-13: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Bővítik a kórház sürgősségi osztályát

Ellenszavazat nélkül fogadta el pénteken a megyei önkormányzat azokat a határozatokat, amelyek révén Háromszék legnagyobb kórháza javára eszközölhetnek újabb beruházásokat. Ezúttal a sürgősségi osztály bővítésére pályázik a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház, illetve Kovászna Megye Tanácsa, a tervek kivitelezésére a Regionális Operatív Program révén kívánnak finanszírozást szerezni. Ennek érdekében készült el a beruházás megvalósíthatósági tanulmánya, ezt a műszaki-gazdasági mutatókkal együtt fogadta el a testület rendkívüli ülésén.