Mi, hol, mikor?

2018. április 17., kedd, Mi, hol, mikor?

Könyvbemutató
Nászta Katalin egykori sepsiszentgyörgyi színművész két könyvét – Thália erdélyi napszámosai (interjúkötet a Tinta Kiadó gondozásában), valamint Ének az élőknek (verseskötet) – mutatja be Cseke Gábor költő, író, közíró ma 18 órától Kézdivásárhelyen a Vigadó első emeleti dísztermében. A szerzővel Szebeni Zsuzsa és Czegő Zoltán beszélget.

Székely Árpád Erdélyi-Alpok című újabb kötetének bemutatójára április 19-én, csütörtökön 18 órától kerül sor a Vadon Egyesület szervezésében Sepsiszentgyörgyön a Székelyföldi Vadászati Múzeum előadótermében (Bene-ház). A helynévanyaggal foglalkozó első kötetet követően most a terjedelmes (864 oldalas), a Fogarasi-havasok, Páring, Retyezát, Bucsecs és Királykő túraútvonalait összefoglaló, természetföldrajzi áttekintéssel, új felvételekkel, átfutó képekkel, növényhatározóval stb. kiegészített nagy túrakönyv kerül bemutatásra. Az előadáson kivetítik a leglátványosabb fotókat, kedvcsinálóként a tavaszi és kora nyári déli-kárpáti túrákra.

Kiss Emese Háromszéki emlékfák nyomában című könyvét április 21-én, szombaton 18 órától Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Házban mutatják be a Zöld Nap Egyesület szervezésében.

 

Tánc
* A Háromszék Táncegyüttes ma 19 órától a Mundruc című táncszínházi előadását játssza a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncstúdióban. Rendező-koreográfus: Könczei Árpád. * A Furik Rita által rendezett AranyAsszonyok című rituális folklórelőadást április 23-án 19 órától látható a Háromszék Táncstúdióban. Jegyet váltani a www.biletmaster.ro oldalon, valamint a kulturális szervezőirodában (telefon: 0267 312 104) lehet.
* A Maros Művészegyüttes a Szép Palkó című gyerekelőadásával ma és szerdán 10 és 12 órától Sepsiszentgyörgyön lép fel a Tamási Áron Színház nagytermében.

 

Színház
Az M Stúdió április 18-án, szerdán a Lift című előadását játssza 19 órától Sepsiszentgyörgyön a Háromszék Táncstúdióban. Az előadás Fehér Ferenc negyedik rendezése a társulatnál.
A Külhoni Magyar Színház Sütő András Advent a Hargitán című drámáját április 21-én, szombaton 19 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház galériájában adja elő. Jegyár: 25 lej.

 

Bábszínház
A Cimborák Bábszínház ma és szerdán 10 és 12 órától A halhatatlanságra vágyó királyfi című előadást családoknak játssza Sepsiszentgyörgyön a Cimborák Bábszínház stúdiótermében. Rendező: Vajda Zsuzsanna és Pilári Gábor – MárkusZínház. A jegyek előfoglalását, szervezett csoportok bejelentkezését a 0755 335 400-as (Csüdöm Eszter) telefonra várják.

 

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész mozi mai programja: 16 órától Maja, a méhecske – A mézcsata magyar szinkronnal és 16.15-től román szinkronnal; 18 órától A Viszkis román felirattal; 18.15-től Loving Vincent román felirattal; 20.15-től Szűzőrség román felirattal; 20.15-től Rampage – Tombolás román felirattal. Pénztár és telefonos helyfoglalás 15 órától, telefon: 0787 526 102. Részletek a www.arta.cityplex.ro/hu honlapon.

 

Anyapszichológia
Vida Ágnes, a Kismamablog szerzője Sepsiszentgyörgyön az unitárius egyházközségben tart előadást és könyvbemutatót április 18-án 17 órától. A baba-, anya- és családpszichológus internetes portálján évente több ezer anyuka kérdéseire válaszolva gyűjtötte össze tapasztalatait, könyvei, tréningjei, tanfolyamai szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat is mint szülőket. Jegyek kaphatók 25 lejért az Ici-Pici Egyesületnél: Dombay Imolánál (0740 287 732), Vinkler Melindánál (0741 520 890).

 

Csemeteültetés Zágonban
A Zágoni Magánerdészet csemeteültetést szervez a Zágoni Polgármesteri Hivatal legelőjén négy intézmény bevonásával. A csemetéket a Mihai Eminescu Trust Alapítvány biztosítja, az ültetés költségeit Zágon Polgármesteri Hivatala állja, a Zágoni Magánerdészet biztosítja a szakfelügyeletet. Az ültetésen részt vesz 150 diák a zágoni és papolci iskolákból és más önkéntesek. A csemeteültetés napjai: április 18. és 19. Három hektár terület beerdősítését tervezik 15 ezer erdei facsemetével. Érdeklődni lehet Porzsolt Levente erdészetvezetőnél a 0732 500 751-es telefonon.

 

Tortoma Önképzőkör
A baróti Erdővidék Múzeuma Kászoni Gáspár Termében ma 19 órától bemutatják B. Kovács András riporter (Sepsiszentgyörgy) Ócskavasként mérték ki. A székelyföldi magánosítás csődje című könyvét. A szerzővel beszélget Kisgyörgy Tamás, a Charta Kiadó igazgatója. A kötet a helyszínen megvásárolható. Házigazda: Demeter László muzeológus.

 

Ezüst Akadémia Sepsiszentgyörgyön
A Budapesti Corvinus Egyetem docense, Forgács Attila ma délután 17 órától tart előadást Az evés lélektana címmel Sepsiszentgyörgyön a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében.

 

Heti sürgősség
A Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház szakemberei április 9–16. között 720 esetet láttak el, 194 alkalommal a beutalás mellett döntöttek. A panaszok természete a jelzett időszakban 52 szív- és érrendszeri, 78 ideggyógyászati, 66 sebészeti, 228 belgyógyászati, 90 gyerekgyógyászati, 45 nőgyógyászati, 46 pszichiátriai, 115 ortopédiai sürgősség. 14 szülést bonyolítottak le, 8 lány, illetve 11 fiú jött a világra. Közúti balesetben szerzett sérülésekkel 12, erőszakos cselekmények nyomán szerzett sérülésekkel 7 személy jelentkezett, s ugyanennyien ittas állapot miatt kerültek a sürgősségi osztályra. Tíz kullancscsípéses esetet kezeltek.

 

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig az 1918. december 1. utcai Sensiblu (telefon: 0267 310 219, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki), Kézdivásárhelyen a Szabó Jenő utcai Eco (0267 364 974) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

 

Röviden

A Szent György Napok programfüzete megvásárolható a városi jegyirodában, a Háromszék napilap értékesítő pontjainál, a Székely Hírmondó szerkesztőségében, valamint az újságárusoknál. A füzethez tartozó 5 lejes tombolával egy 1000 euró értékű kétszemélyes all inclusive egyiptomi nyaralást lehet nyerni a Sun Travel jóvoltából. A sorsolásra április 29-én kerül sor a Szent György Napok főszínpadán.
Díszítőművészet. A sepsiszentgyörgyi Szorgos Kezek díszítőművészeti szakkör ma 15–18 óráig várja az érdeklődőket a belvárosi Szent József-plébánia könyvtárában (Kós Károly út 6. szám). Telefon: 0727 273 056.
Mozgásművészet. Sepsiszentgyörgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma és csütörtökön 19 órától Ágó-gym – alakformáló fitnesz hölgyeknek. Telefon: 0722 233 774. Infó: facebook@liveartdancestudio.
Torna. Az Ida Aerobik mai programja a sepsiszentgyörgyi uszodában: 18 órától aerobiktánc kisiskolásoknak, 19 órától stepaerobik. Telefon: 0722 243 234.
Támogatócsoport. Szenvedélybetegeket (alkohol-, játék- és drogfüggőség) és hozzátartozóikat várják ma 18 és 20 óra között Sepsiszentgyörgyön a szemerjai református egyházközség könyvtártermébe. A teljes diszkréció garantált. Érdeklődni, jelentkezni a 0757 489 778-as vagy a 0267 351 716-os telefonon lehet.
Vöröskereszt. A Kovászna Megyei Vöröskereszt minden kedden 9–12 óráig vérnyomás-, vércukorszint- és koleszterinszint-mérést végez a székházban (Sepsiszentgyörgy, Kós Károly utca 7. szám).
Asztaliteniszklub. A sepsiszentgyörgyi dollárpiac mel­letti Topspinben edző irányításával hétfőtől péntekig asztaliteniszklub működik: 16–17 óráig kezdő gyermekeknek, 17–19 óráig haladó gyerekeknek, 19–22 óráig hobbijáték felnőtteknek. Szombaton és vasárnap 12–22 óráig szabad tevékenység. Érdeklődni a 0744 331 777-es telefonon lehet.
Humorpince. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Pinceklubjában szeretettel várnak minden humorkedvelőt, kikapcsolódni vágyót szerdán, április 18-án 18 órától.
Az Aranyszívek Nyugdíjas­ Egyesület minden szerdán 10–13 óráig várja tagjait a nyugdíjasházban tagságdíjat fizetni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 763
szavazógép
2018-04-16: Közélet - :

Farkas Árpádot Pro Urbe-díjjal tüntetik ki

Rég nem látott egyetértésben szavazta meg a sepsiszentgyörgyi helyi tanács az idei Pro Urbe-díjak átadására vonatkozó határozatot. A város legmagasabb kitüntetéséből ezúttal kettőt osztanak, az egyiket Farkas Árpád Kossuth-díjas költő, lapunk volt főszerkesztője kapja, a másikat Ioan Cucu ortodox lelkész. Az erre vonatkozó határozatot percek alatt fogadta el hétfői ülésén a testület, noha korábban többször is hosszas, nehéz viták tárgya volt a jelölés és az etnikai arányosság.
2018-04-16: Belföld - :

Iohannis elutasította Kövesi leváltását

Elutasította Klaus Iohannis államfő Tudorel Toader igazságügyi miniszternek a Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész visszahívására vonatkozó javaslatát. A Cotroceni-palotában adott sajtónyilatkozatában az elnök azt mondta, a tárcavezető által felsorakoztatott érvek nem voltak meggyőzőek, és „nem is felelnek meg a vonatkozó törvényi előírásoknak”. A hírre reagálva Tudorel Toader a közösségi oldalon közölte: kezdeményezni fogja, hogy a kormány forduljon az alkotmánybírósághoz az államelnöki döntés miatt.