Kisiskolás népdalcsoportok találkozója

2018. április 17., kedd, Közélet

A közelmúltban elhunyt Kallós Zoltán Kossuth-díjas néprajzkutatótól származó, „Addig leszünk magyarok, amíg magyarul énekelünk és magyarul táncolunk” mottóval szervezte meg tegnap délután az Alma Mater Alapítvány a kézdivásárhelyi Vigadó színháztermében a kisiskolás népdalcsoportok találkozóját tizenhárom, zömében felső-háromszéki I–IV. osztályos népdalcsoport részvételével.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

A rendezvényre első alkalommal került sor, a tanítók zene és mozgás továbbképzőjén született meg az ötlet, hogy tartsanak egy ilyen, nem verseny jellegű találkozót. Füleki Katalin, a Petőfi Sándor-iskola tanítónője, az egyik főszervező elmondása szerint vannak olyan gyermekek, akik nem szívesen állnak színpadra egyénileg énekelni, inkább csoportban teszik ezt, ezért a szervezők kisiskolás dalcsoportokat hívtak meg Kézdivásárhelyről és környékéről, de Erdővidékről, Nagyajtáról és Gyimesbükkről is érkezett egy-egy társaság.

A délután folyamán 132 kisiskolás lépett színpadra.

Gábor Judit, a kézdiszentkereszti Trefán Leonárd-iskola tanítónője, a másik főszervező arra hívta fel a jelenlevők figyelmét, nagyon fontosnak tartják, hogy tanítványaik megismerjék népdalkincsünket, megtapasztalják az együtt éneklés örömét, és büszkén, szeretettel öltsék magukra a székely népviseletet.

Az ilyen rendezvény kitűnő alkalom a barátkozásra, ismerkedésre és a szabadidő hasznos eltöltésére – hangsúlyozta Gábor Judit, aki köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik anyagilag és erkölcsileg támogatták a rendezvényt. A találkozó a tanítók népdalcsoportjának fellépésével kezdődött, akik egy felcsíki népdalcsokrot adtak elő, aztán a kézdialbisi kisiskolások léptek fel (fotó), majd a többi tizenkét csoport adta elő repertoárját. A találkozó közös fénykép elkészítésével zárult.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1503
szavazógép
2018-04-17: Máról holnapra - Mózes László:

A félmegoldás nem megoldás

Miközben tegnap az ország több városában csökkenő béreik miatt tüntettek az egészségügyi dolgozók, a szaktárca megerősítette, a március végén külföldről behozott immunoglobulin csupán egy részét osztották ki a kórházaknak, miután a betegek képviselői azt kifogásolták, hogy a hónapokig hiányzó szer még mindig raktáron hever.
2018-04-17: Közélet - Nagy D. István:

Ezerarcú szerzők a városünnepen (Irodalom a Szent György Napokon )

Három klasszikus író-olvasó találkozó, illetve egy irodalom és zene összefonódásából született sajátos verseskötet bemutatója szerepel idén a Szent György Napok kulturális hetének irodalomkínálatában, amelyről Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója árult el részleteket tegnap. Meghívásukra Magyarországról Nádasdy Ádám, Kolozsvárról pedig Doru Pop és Balázs Imre József tiszteli meg jelenlétével a városnapokat, illetve Farkas-Wellmann Éva és az Evilági együttes koncertje és könyvbemutatója érkezik az Andrei Mureșanu Színház színpadára.