Vereség vereség után

2018. április 19., csütörtök, Máról holnapra
Farcádi Botond

Pár kisebb, némi reménnyel esetleg közép- és hosszú távon kecsegtető külpolitikai vonatkozású siker ellenére – ide sorolhatjuk a Minority SafePack uniós kisebbségvédelmi kezdeményezéshez szükséges aláírások összegyűjtését, illetve az Európa Tanács legutóbbi, a bukaresti kormány kisebbségpolitikáját több ponton is elmarasztaló jelentését – összességé­ben elég rosszul áll a szénánk az ország határain belül folyó jogérvényesítési küzdelemben.

Apróbb, afféle kedélyállapot-javító kis sikereket sem tudunk elérni. Helyi szinten továbbra is tűrnünk kell az államhatalom ide helyezett vadnacionalista tisztségviselőinek visszaéléseit, a háromszéki fogyasztóvédő például változatlanul elmozdíthatatlannak tűnik, a prefektus március 15-ei ámokfutása a piros-fehér-zöld jelképek ellen következmények nélkül maradt, ráadásul, mint a csíkszeredai székelyzászló-perek kimenetele mutatja: a román igazságszolgáltatás ítéletei is a szolgálatos jelentgetők malmára hajtják a vizet. Mi több, a készülő közigazgatási törvénykönyv újabb központosítás rémével fenyeget, s a Székelyföldön eddig is jobbára csak akadékoskodó prefektusok hatalmát erősíti.

De mindezek még akár apróságnak tűnhetnek ahhoz képest, ami Marosvásárhelyen történik. Ahol nemcsak hogy nem sikerült rendezni a római katolikus iskola helyzetét, de a magyar nyelvű orvosképzés legfontosabb intézményét érte újabb nemtelen támadás, amelyről csak remélni tudjuk, hogy nem bizonyul kegyelemdöfésnek. Az egykor tiszta magyar marosvásárhelyi orvosi egyetemen jó ideje afféle „megtűrt” nyelv lett a magyar, a román többségű szenátus évek óta semmibe veszi a tanügyi törvényt, de most már nem csak a magyar nyelvű főtanszék létrehozásának ellehetetlenítése a téma: a Petru Maior Egyetemmel való egyesülés egyenes és majdhogynem azonnali következménye a magyar nyelvű orvosképzés elsorvasztása.

Éppen ezért, a hatalmas tét okán tűnik siralmasan gyengének a magyar reakció. Csak tegnap kezdtek el tiltakozni az erdélyi magyar pártok, pár nappal korábban még alig volt felháborodott nyilatkozat vagy éppen szolidaritás a magyar oktatókkal, magyar diákokkal. Mintha teljesen reménytelen lenne a helyzet, s mintha mindenki – de leginkább legfőbb érdekvédelmi szervezetünk – beletörődött volna, hogy márpedig ennek így kell történnie. Pedig a tét egy kiemelt fontosságú intézmény és a romániai magyar nyelvű orvosi képzés jövője. Ha ebben meghátrálunk, visszafordítani aligha lehet már a folyamatot. És ez a vereség bizony súlyos, nagyon súlyos lesz.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1497
szavazógép
2018-04-19: Közélet - Fekete Réka:

A béreket kifizették, a járulékokat nem (Tanügyi fizetések )

Az ország többi megyéjéhez hasonlóan Háromszéken sem elég a pénz a március 1-jétől emelt pedagógusi bérek kifizetésére, amit legtöbb pénzügyi központban úgy oldottak meg, hogy a nettó fizetéseket kiadták, a járulékok befizetésével részben vagy egészen elmaradtak.
2018-04-19: Világfigyelő - :

Szijjártó Péter: Illegális bevándorló nem fog bejönni

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt nyilatkozta: a történelmi jelentőségű és történelmi győzelmet hozó magyar választás után elég érdekesen alakulnak az európai fejlemények. Négy pontot sorolt fel: egyesek kétségbe vonják a magyar választás végeredményét, annak ellenére, hogy az első és a második helyezett között 1,7 millió szavazat volt; az Európai Parlament szabadságjogokkal foglalkozó bizottságának Magyarországgal szembeni eljárása négy nappal a választás után volt; egy héttel a választás után Soros György Brüsszelbe utazott az Európai Bizottság alelnökéhez; végül egy nappal Soros György brüsszeli látogatása után az Európai Parlament a Globális Migrációs Kompakt támogatásáról tartott plenáris ülést.