Volt pénzügyminisztert vizsgál a korrupcióellenes ügyészség

2018. április 25., szerda, Belföld

Több mint egymillió euró értékű kenőpénz elfogadásáért bűnvádi eljárást indított a korrupcióellenes ügyészség Sebastian Vlădescu volt pénzügyminiszter ellen, miután Klaus Iohannis államfő jóváhagyta tegnap az ügyészek erre vonatkozó kérését.

A korrupcióellenes hatóság főügyésze, Laura Codruţa Kövesi április 18-án kérte az államfő hozzájárulását a volt pénzügyminiszter, Sebastian Vlădescu elleni büntetőjogi eljárás megindításához. Mint ismert, a volt kormánytagok ellen csak az elnök engedélyével indulhat büntetőjogi vizsgálat.

A vádhatóság szerint 2005 és 2014 között Vlădescu és más közhivatalnokok, parlamenti képviselők összesen 20 millió euró kenőpénzt kértek egy külföldi konzorciumtól. Cserébe biztosították, hogy az illető vállalatot bízzák meg a Bukarest és Konstanca között vezető vasútvonal felújításával, illetve hogy a számlákat időben kiegyenlítik, és a vállalat megkapja egy másik, szintén általa kijavított vasútvonal felújítása után elmaradt áfahátralékot is. A kivitelezési szerződést 2005-ben írták alá, a román állam végül több mint egymilliárd euróból újította fel a vasúti pályát.

Az ügyészség szerint az állami vasúti társaság a szerződés értékének több mint 13 százalékával fizetett többet.

A vállalat úgymond részletekben törlesztett a gyanúsítottak felé, amint megkapott egy-egy összeget a román államtól (közvetve a román állami vasúttársaságtól), százalékot fizetett belőle az illető személyeknek. Az ügyészek szerint az egymillió euró a Vlădescu által irányított vagy hozzá közel álló, adóparadicsomokban bejegyzett cégekhez került fiktív szerződések révén.

Az egyik gyanúsított Ionuţ Costea, a román Eximbank volt igazgatója, aki az ügyészek szerint négymillió eurót kapott. További gyanúsítottak befolyással való üzérkedés miatt Cristian Boureanu volt képviselő, Mihaela Mititelu, a román állami vasúttársaság (CN CFR) vezetőségéhez közel álló személy, valamint Constantin Dascălu szállításügyi államtitkár. Utóbbi vesztegetés elfogadása miatt. Sebastian Vlădescu 2005 és 2007 között, majd 2009 és 2010 között töltötte be a pénzügyminiszteri tisztséget.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1295
szavazógép
2018-04-25: Közélet - Bokor Gábor:

Egyre több az őshonos gyümölcsfa Háromszéken

Közel négyezer csemetével gyarapodik a tavasz folyamán Háromszék gyümölcsfaállománya. A Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) az öt évvel ezelőtt indított Egy gyümölcsfa a jövő nemzedékének programjának köszönhetően jutnak az őshonos gyümölcsfacsemeték a megye falvaiba. Az igény nagy az ingyenes csemetékre – községenként négyszáz kérhető –, így az alapítvány úgy döntött, hogy a program partnerei önrészes hozzájárulással kedvezményes áron is kaphatnak csemetéket, így még több őshonos gyümölcsfát telepíthetnek az érdeklődők. A program célja, hogy tíz év alatt negyvenezer őshonos gyümölcsfával gazdagodjon Háromszék – tudtuk meg Fleckhammer Ottó HKA-elnöktől.
2018-04-25: Belföld - :

Hírsaláta

NEHEZEN, DE ELKÉSZÜL. Júniusra befejezik a marosvásárhelyi repülőtér kifutópályájának felújítását – jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján Peti András, a Transilvania repülőtér vezetőtanácsának elnöke.