Hírsaláta

2018. április 26., csütörtök, Belföld

FÉLMILLIÓ LEJ – ennyi lesz az éves keresete a Román Tudományos Akadémia elnökének, Ioan Aurel Popnak miután a Babeş–Bolyai Tudományegyetem szenátusa úgy döntött, hogy az akadémiai mellett megtarthatja egyetemi, azaz rektori tisztségét is.

Pop úgy nyilatkozott, utóbbiról le akart mondani, ám a felsőoktatási intézmény ezt elutasította, szem előtt tartva az egyetem érdekeit. Hivatalosan rektor maradok – jelentette ki. Ioan Aurel Pop tavaly rektorként 271 ezer lejt keresett, a BBTE-n, emellett az akadémia tagjaként pedig több mint 150 ezer lejt kapott juttatásként. A Román Tudományos Akadémia elnökeként évi fizetése közel 240 ezer lej lesz. (Hotnews)

MENESZTETT MEGBÍZOTT. Átmenetileg felmentette tisztségéből a kormány Lucian Gogát, Maros megye prefektusát, a kabinet egyelőre nem közölte, ki lesz az utódja. A leváltott prefektus korábban a magyar szempontból fontos önkormányzati határozatokat menetrendszerűen megtámadta a közigazgatási bíróságon. Az ellenállásán bukott el több a Római Katolikus Gimnázium helyzetének rendezésére vagy a kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezésére irányuló önkormányzati határozat. A Székelyhon portál már hétfőn közölte a Lucian Goga küszöbönálló leváltásáról szóló értesülését. A portál úgy tudta, hogy politikai okok állnak a döntés hátterében. A felmentéssel a kormány tulajdonképpen a Liberálisok és Demokraták Szövetsége által támogatott Sorin Lazăr számára üresítette meg a prefektusi széket. Az ellenzékben politizáló Nemzeti Liberális Párt teljes Maros megyei vezetése átigazolt a kisebbik kormánypártba, az ALDE-ba, és ez a tisztségek helyi újraelosztását eredményezte. A portál szerint a prefektusi tisztség várományosa, Sorin Lazăr Marosvásárhelyen született, ért magyarul, és jelenleg az Aquaserv regionális vízszolgáltató vállalatot vezeti. (MTI)

KÖZVITÁN A MEDVEKÉRDÉS. Péntekig még hozzá lehet szólni a környezetvédelmi tárca honlapján ahhoz az akciótervhez, mely a hazai medvepopuláció problémáját hivatott megoldani. Ebben az élőhelyeket különböző kategóriákba sorolják, tiltanák a vadászatot azokon a helyeken, ahol kisebb a medveállomány, de engedélyeznék ott, ahol túlszaporodás van. Sárkány Árpád, a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács alelnöke szerint a tervezet egyik fontos eleme, hogy a megelőzésre fekteti a hangsúlyt, és nem a medvetámadásokra keres megoldást. A dokumentumban hangsúlyt fektetnek ugyanekkor az emberi életre és a javak megőrzésére. Az Erdészeti Kutatóintézet adatai szerint Romániában jelenleg mintegy 6800 medve él. Erről megoszlanak a vélemények, jelenleg a populáció pontos számbavétele a legfontosabb. Románia uniós csatlakozásakor 6 ezer egyed védelmét vállalta. (ErdélyFM)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1515
szavazógép
2018-04-26: Belföld - :

Cella helyett házi felügyelet (Változik a büntetés-végrehajtás)

A túlzsúfolt börtönöket tehermentesítendő, alternatív büntetés-végrehajtási formákról fogadott el törvényt tegnap a képviselőház.
2018-04-26: Belföld - :

Felelősségre vonják Shhaideh-t

Közel három órát tartózkodott tegnap az Országos Korrupcióellenes Ügyészségen Sevil Shhaideh volt kormányfőhelyettes, jelenlegi államtanácsos.