Premier

2018. május 10., csütörtök, Kármentő
Váry O. Péter

Most épp intenzív színházi hét kellős közepén vagyunk, ez az írás mégsem valamely friss előadás előzetese vagy kritikája. Hiszen a premier szót tágabb értelemben használjuk bármi újdonság, például műszaki termék bemutatására is – most ilyesmiről lesz szó.

Szigorúan titkos információk szerint ugyanis Sepsiszentgyörgyön egy forradalmian új sebességmérő rendszer tesztelése zajlik. Értelemszerűen informátorunkat nem nevezhetjük meg, csupán annyit árulhatunk el, hogy értesüléseink megbízható forrásból származnak.
A dolog nagyon egyszerű, a hely adottságait és a mindig szűkös költségvetést kell csupán megfelelő módon társítani. Egy nagyon okos ember megfigyelte, hogy a városban egyre több a dum-dum tető, azaz az olyan aknafedő, amelyen a jármű áthaladva valamiféle sajátságos, dörrenő hangot hallat. Felfedezőnk – mert az! – azt is észlelte, hogy ezek a kanálistisztításra rendszeresített alkalmatosságok főként a felújított utcákban jellemzőek, és mert a városban gombamód szaporodnak az utcajavítások, nem volt nehéz kikövetkeztetnie, hogy belátható időn belül minden utcában lesz ilyen. Másfelől emberünk azzal is tisztában van, hogy a rendőrség komoly összegeket fizet az úgynevezett radarokért, vagyis a sebességmérésre szolgáló műszerekért, amelyek alkalmazása körülményes is, a fránya sofőrök ugyanis jelzik a szembejövő sorstársaknak jelenlétüket, így egy-egy útszakaszon csak kevés ideig ácsoroghatnak a közlekedésiek, leleplezésük után tovább kell állniuk, ha büntetendő alanyra szeretnének vadászni. Tehát költséges a berendezés, ráadásul a radaros autónak állandó mozgásban kell lennie, ami üzemanyag-fogyasztást jelent, vagyis újabb kiadást – és mindezt meg lehetne spórolni. Hogy hogyan, kérdezik önök? Hát a dum-dum tetők kihasználásával. Semmi egyéb nem kell hozzá, mint egy jó reflexekkel megáldott egyenruhás, a többi fizika és matematika. Csak mérni kell az időt, amely a jármű első kereke által okozott dum és hátsó kereke által okozott dum között eltelik, tudni kell az első és a hátsó tengelye közötti távolságot, és máris kiszámítható, hogy mekkora a pillanatnyi sebessége. A procedúra így, első hallásra bonyolultnak tűnhet, de a most zajló tesztelés során épp ezeket a bökkenőket iktatják ki. Ha önök, kedves sepsiszentgyörgyiek, figyelmesen járnak a városban, megfigyelhetik, hogy néhol álldogálnak teljesen átlagos kinézetű, hétköznapi öltözködésű urak és hölgyek, egyik kezükben telefonnal, másikban nyitott mappával – ők a rendszer tökéletesítésén dolgozó önkéntesek. A telefont ugyanis kronométerként használják, az irattartóban pedig egy táblázat található a különböző gépkocsik tengelytávolságának adataival. Az önkéntesek az első dumnál indítják az órát, a másodiknál leállítják, kikeresik az autómárkát és típust, és a mért idő alapján azonnal mondják a sebességet. Már csak valamiféle ténymegállapítási módszert kell kidolgozni, de a rendszert kiötölő honfitársunk elektronikai ismeretekkel is rendelkezik, most épp azon bütyköl, hogy egy hordozható kasszagépet átalakítson sebességmegállapító cédula kinyomtatására alkalmas, bizonyíték erejű szerkezetté.
Íme, kedves szentgyörgyiek, egy újabb találmány, amely csak itt születhetett meg, amire méltán büszkék lehetünk. A módszernek a beavatottak nagy jövőt jósolnak, úgy vélik, szabadalmaztatását követően rövid időn belül az egész világon elterjedhet. Az új sebességmérő rendszer karrierjét egyetlen dolog törheti ketté: nem mindenhol vannak dum-dum tetők. De majd a városháza elárulja, hol lehet beszerezni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 749
szavazógép
2018-05-10: Közélet - Fekete Réka:

A Sanitas szerint félmegoldás született

A kormány képviselőivel folytatott keddi maratoni tárgyaláson született megállapodással ugyan elégedett a Sanitas szakszervezet, de továbbra is kiállnak azokért a követelésekért, amelyekre nem kaptak ígéretet – közölte lapunk érdeklődésére Vasile Neagovici, a Sanitas háromszéki elnöke.
2018-05-10: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Nehezen rajtol a tömbházszépítési program

Nem haraptak rá a sepsiszentgyörgyi tömbházlakók az önkormányzat által meghirdetett homlokzatfelújítási programra: egyelőre sehol sem vágtak bele, nagy az érdektelenség, ahol pedig akadna hozzá kedv, ott előbb a költségeket szeretnék tudni. Ezeket a városháza megtéríti, de előbb az ingatlantulajdonosoknak kell kifizetniük a munkálatok árát.