Jeruzsálembe költözött az amerikai nagykövetség

2018. május 15., kedd, Világfigyelő

Az Egyesült Államok tegnap, Izrael Állam megalapításának 70. évfordulóján hivatalosan megnyitottnak nyilvánította izraeli nagykövetségét Jeruzsálemben, ahová annak jeleként költöztették át a képviseletet, hogy Washington elismerte a várost Izrael fővárosának. A nagykövetség átköltöztetése miatt a palesztin területeken tüntetéseket tartottak, az izraeli katonákkal való összecsapásoknak több tucat halálos áldozata és rengeteg sebesültje van.

A nagykövetség megnyitójára videoüzenetet küldött Donald Trump amerikai elnök, amelyben leszögezte, hogy az Egyesült Államok továbbra is teljes elkötelezettséggel kíván dolgozni a tartós izraeli–palesztin békemegállapodás elérése érdekében. Benjámín Netanjáhú izraeli kormányfő hangsúlyozta, hogy a nagykövetség megnyitására nemzedékeken át emlékezni fognak Izraelben.

„Legnagyobb reményünk a béke” – mondotta az amerikai elnök, aki tavaly decemberben jelentette be, hogy teljesíteni fogja a nagykövetség áthelyezésére vonatkozó választási ígéretét.

A megnyitón Trump több közeli munkatársa és politikai támogatója is részt vett. Az amerikai küldöttséget az elnök lánya, Ivanka Trump és veje, Jared Kushner, valamint Steve Mnuchin pénzügyminiszter vezette.

Oroszország negatívan viszonyul ahhoz, hogy az Egyesült Államok Jeruzsálembe költöztette át nagykövetségét, amivel nemzetközi megállapodások revízióját hajtotta végre – jelentette ki Szergej Lavrov külügyminiszter. „Meggyőződésünk, hogy nem szabad ilyen módon, egyoldalúan revideálni olyan megállapodásokat, amelyeket a nemzetközi közösség határozatokban rögzített” – mondta Lavrov. Hangsúlyozta, hogy a palesztin–izraeli rendezés kérdéseit kizárólag a konfliktusban érintett felek vezetői közötti közvetlen párbeszéd útján lehet megoldani.

A palesztin területeken tüntetéseket tartottak a nagykövetség átköltöztetése miatt. A Gázai övezet határán a palesztin tüntetők izraeli katonákkal csaptak össze, és palesztin források szerint legalább 53 tüntető meghalt és mintegy ezer megsebesült.

Maximális önmérsékletre szólította fel az Európai Unió a Gázai övezet határán kirobbant konfliktus résztvevőit, hogy elkerüljék a további áldozatokat a palesztin tüntetők és izraeli katonák közötti összecsapásokban. Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő leszögezte: Izraelnek tiszteletben kell tartania a békés tüntetéshez való jogot és az arányosság elvét a válaszlépések során, a Gázai övezetet irányító Hamász szélsőséges iszlamista szervezetnek és a demonstrálóknak pedig biztosítaniuk kell a megmozdulások teljes erőszakmentességét.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1498
szavazógép
2018-05-15: Világfigyelő - :

Folytatódnak a külhoni gazdaságfejlesztési programok

A külhoni magyarságot segítő gazdaságfejlesztési programok folytatását ígérte Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, tárca nélküli miniszterjelölt az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága előtt tegnap Budapesten.
2018-05-15: Világfigyelő - :

Magyar–lengyel barátság

A múlt mellett a közös jövő is összeköti a magyar és a lengyel népet, nemcsak a kipróbált, ezeréves barátság, hanem a közös elgondolás is a jövőről – mondta Orbán Viktor miniszterelnök tegnap Varsóban, ahol első hivatalos látogatását tette múlt heti eskütételét követően.