Még küzdenek a Kós Károly Líceumért

2018. május 16., szerda, Közélet

Még megmenthető a helyzet, vissza lehet állítani a Kós Károly Líceum önállóságát – véli Bálint József. Az EMNP még nem adta fel, továbbra is küzdeni fog az iskoláért, és megfellebbezi azt az ítéletet, amelyben a sepsiszentgyörgyi bíróság az önkormányzatnak ad igazat a tanintézmény felszámolását illetően.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

Az ítélet indoklását a napokban kapta meg a néppárt: ebben az áll, hogy a helyi tanácsnak jogában állt iskolák összevonásáról dönteni.

Bálint József önkormányzati képviselő úgy értelmezte az olvasottakat: sokat nyomott a latban, hogy a Kós Károly Líceumnak éppen 299 diákja volt, amikor „megszüntették”, az viszont nem volt perdöntő jelentőségű, hogy a szülői bizottsággal és a szakmai szervezetekkel nem konzultáltak a döntés előtt.

Bálint József keserűen jegyezte meg: a bíróság szerint jól van ez így, jó, ha a magyarok maguktól, önként szüntetik meg iskoláikat – ezt ugyanis már nem lehet a csúnya román prefektus, tanfelügyelő vagy román polgármester nyakába varrni. Látjuk, mi történik körülöttünk, mi valósult meg az önálló Bolyai Egyetemből, milyen nehéz új magyar iskolát létrehozni Marosvásárhelyen, vagy a meglévőt megtartani a magyar orvos- és patikusjelölteknek. Bálint József szerint Sepsiszentgyörgyön még megmenthető a helyzet, az önkormányzat visszaadhatja a Puskás Tivadar Líceumba tavaly beolvasztott Kós Károly Líceum önállóságát. Nem az épület a fontos, habár bebizonyosodott, hogy most szűken vannak – a diáklétszámot azonban lehet bővíteni, lehet elemi és gimnáziumi (öt-nyolcadik) osztályokat indítani a Kós Károly-iskolában. Az önkormányzatnak mindez jogában áll, és aki ezt nem érti, az autonómiaügyben hiteltelen – szögezte le. Emlékeztetett arra is, ahogy a líceum sorsát eldöntő határozattervezetet a tanácsülés előtti este kapták meg a tanácstagok, és mindenkit fejbevágott, mert előzőleg senkivel sem konzultáltak a témáról.

Nem szabad felszámolni egy magyar iskolát csak azért, mert nagy az épület – erősítette meg Kolcza István is az elhangzottakat. Az EMNP sepsiszéki elnöke azt is szeretné tudni, hogy amióta elköltöztették a líceumot, mennyivel csökkentek az épületek fenntartási és egyéb költségei.

Egyúttal azt is bejelentette, hogy az EMNP is csatlakozott a marosvásárhelyi magyar orvosi és gyógyszerészeti egyetemért indított aláírásgyűjtéshez.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1446
szavazógép
2018-05-16: Jegyzet - Mózes László:

Magyarlapádi sikertörténet

Várjuk az ebédet – olvasható a Magyarlapádi Szórványkollégium Facebook-oldalán, alatta pedig néhány fotó, amin kedves, bájos, mosolygós gyermekek ülnek az asztal körül. Egyszerű, mégis megragadó, meghitt kép, miközben szokványos és hétköznapi. Ám ahhoz, hogy ilyen pirospozsgás fényképek készülhessenek a dél-erdélyi szórványtelepülésnek tekintett Magyarlapádon – amelyet a Maros és Kis-Küküllő mente néprajzi központjaként is emlegetnek –, konok kitartásra, kemény munkára volt szükség. És mint minden hasonló megvalósítás esetében, kellett az álom, az ötlet, nem hiányozhattak a kovász-emberek, miként a közösségi összefogás és a cselekvés sem.
2018-05-16: Máról holnapra - Farkas Réka:

Tákolmány, az összeomlás szélén

Az, hogy Románia mennyire összetákolt állam, válságok idején mutatkozik meg igazán. Sem alkotmánya, sem törvényei nem egyértelműek, így ahelyett, hogy oszlatnák, fokozzák a zűrzavart. A kilencvenes évek elején meghozott félmegoldások most mindegyre visszaütnek.