Mezőgazdasági támogatásokBefejeződött az igénylési idény

2018. május 22., kedd, Gazdakör

Befejeződött a 2018-as mezőgazdasági támogatások igénylésének kampánya, az érdekeltek május 15-éig iktathatták iratcsomóikat. Új igényléseket már nem lehet letenni, de május 31-ig módosíthatók a már iktatott kérések – adta hírül a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA).

Országos szinten 866 749 támogatási kérést iktattak a jogosultak, összesen 9,638 millió hektár mezőgazdasági területre kérve támogatást.

A legtöbb kérést, 47 438-at, Suceava megyében iktatták, Doljban 37 344-et, Biharban 36 432-t. A támogatási kérések alapját képező mezőgazdasági területek nagyságát illetően Temes megye vezet 527 762 hektárral, a ranglistán Konstanca megye következik 495 029 hektárral, majd Teleorman 419 661 hektárral.

A háromszéki támogatásigénylési kampány végső eredményeit a megyei hivatalnál tartott sajtótájékoztatón ismertették. Marius Popica vezérigazgató beszámolójából kiderült, 13 046 igénylő 115 090 hektárra kért támogatást (a megye összes mezőgazdasági területe 186 700 hektárra rúg, ezt állandó kaszálók, legelők, szántók, kis mértékben gyümölcsösök képezik.

Az adatok mutatják, nagy felületekre nem kértek támogatást, ez a területek felaprózottsága, a rendezetlen birtokviszonyok, nem utolsósorban a beerdősödött legelők következménye – szerk. megj.) Tavalyhoz képest 1268 hektárral nőtt a támogatásra jogosult területek teljes felülete, az igénylők száma pedig 25-tel –  ismertette az igazgató.

A számadatok növekedése egyrészt a beerdősödött legelők pucolásának eredménye, másrészt számos gazdaságot megosztottak, részben fiatal gazdák vettek át – értelmezték a szakemberek.

Az előrelátott adatok szerint 13 014 igénylőre számítottak, ezzel szemben 13 046-an jelentek meg, ez 100,25 százalékos teljesítményt jelent. A mezőgazdasági területek össznagyságának szempontjából 103,79 százalékos a teljesítmény – ezekkel az adatokkal Kovászna megye országos szinten a második helyet foglalja el, Bukarest municípium után. Az állattenyésztés terén is van előrelépés, egyre több hús- vagy tejhasznú szarvasmarhára, juhra, kecskére kérnek támogatást az állattenyésztők – mutatják a statisztikák.

A sajtótájékoztatón részt vett Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági igazgatóság vezetője is. Az intézmény részt vett a kampányban, feladata volt a gazdák mozgósítása, hogy mindenki időben letegye a támogatás igénylését. Könczei érdeklődésünkre elmondta, közreműködésükkel azt szerették volna elérni, hogy határidőn belül minden gazda iktassa kérését, hogy minél hamarabb megkezdődhessenek az ellenőrzések, és ősszel, az október 15-ei határidőhöz igazodva a hivatal megkezdhesse az előlegek folyósítását, és decembertől a végső elszámolást is. A mozgósításra szükség volt azért is, mert a megyében nőtt a támogatásokra jogosult mezőgazdasági területek összfelülete. A kampány első heteiben több mint ezer olyan gazdát kellett felkeresniük az igazgatóság területi megbízottjainak, akik nem jelentek meg az APIA-meghívókban szereplő időpontban. A következő időszakban csökkent ez a szám – hangoztatta Könczei.

Popica és Könczei egyaránt hangsúlyozták: kitűnő volt az együttműködésük a kampányban részt vevő intézményekkel, önkormányzatokkal, a megye vezetőségével, a gazdaegyesületekkel is. Kiemelték: a gazdák hozzáállása is egyre jobb, pontosan állítják össze a támogatás­igénylési iratcsomókat, valósághűen rajzolják meg a területek térképét, időben jelennek meg a kérések iktatásához.

A támogatási kérések alapján több statisztikát is elkészítettek az illetékesek, ezekről Petre Daea mezőgazdasági miniszter nyilatkozott. Így például kiderült, a 866 000 igénylő több mint fele, 453 630 gazda már betöltötte 60. életévét. 223 994 igénylő 61–70 év közötti, 161 198-en 71–80 év közöttiek, 64 205-en 81–90 év közöttiek, 4224-en a 91–100 éves korosztályhoz tartoznak – ismertette a miniszter.

Kovászna megyében viszont egyre több fiatal fordul a mezőgazdaság felé, kihasználják a fiatal gazdák támogatását célzó programot, más pályázatokban is részt vesznek – értékelte Marius Popica érdeklődésünkre.

Petre Daea mezőgazdasági miniszter a kampányzáró videóértekezleten a maga során már 15-én éjjel értékelte a megyei szervek munkáját. Pihenjenek egyet – mondta nekik, megígérve, hétvégén sem fogja zavarni őket.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1505
szavazógép
2018-05-22: Közélet - Nagy B. Sándor:

Évfordulós kiállítás két szovátai mesterrel

Régi álmuk vált valóra azzal, hogy megnyithatják a két szovátai művész, Bocskay Vince és Kuti Dénes közös tárlatát – mondta elöljáróban Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész péntek délután az Erdélyi Művészeti Központ (EMŰK) harmadik emeletén berendezett kiállítás megnyitóján, amely nagyon sok érdeklődőt vonzott. Hozzátette, az intézmény ezzel a kiállítással ünnepli fennállásának negyedik évfordulóját.
2018-05-22: Gazdakör - Incze Péter:

Nemsokára indul a pályáztatás (Vidékfejlesztés)

Május 11-étől a Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség honlapján (www.afir.info) elérhetőek az ideiglenes pályázati eligazítófüzetek a gazdaságok korszerűsítése (4.1), a mezőgazdasági termékek feldolgozásának támogatása (4.2), a fiatal gazdák támogatása (6.1) és a kisgazdaságok támogatása (6.3) intézkedésnél. Ezek tanulmányozhatók a közszemle (Dezbatere publică, documente în dezbatere publică) tár- és altárhelyen. Az ügynökség vezetősége tíz napig, vagyis holnapig várja az érdekeltek hozzászólásait és ajánlásait.