Ukrajna kilép a FÁK-ból

2018. május 22., kedd, Világfigyelő

Ukrajna áttekinti az összes megállapodást, amelyet a Szovjet­unió felbomlása nyomán létrejött Független Államok Közössége (FÁK) keretein belül kötött, és kilép mindegyikből, amelyik nem felel meg nemzeti érdekeinek – szögezte le Petro Porosenko ukrán elnök vasárnap Kijevben azon a rendezvényen, amelyet az 1937–38-as sztálini „nagy terror” áldozatainak emléknapján tartottak.

Az államfő szerint Ukrajna ma magabiztosan távolodik az orosz érdekszférából, Moszkva befolyása alól. Rámutatott arra, hogy Ukrajna a FÁK-ra 1991-es megalakulása óta úgy tekintett, mint az orosz birodalommal való szakítás civilizált módjára. Ez azonban civilizáltan Oroszország hibájából nem sikerült. Moszkva mindvégig arra törekedett, hogy a közösségből új birodalmat formáljon, ahol mindenki a Kreml tornyához igazítja az óráját – hangoztatta Porosenko.

Az elnök a nemzetbiztonsági és védelmi tanács május 2-ai ülésén jelentette be, hogy Ukrajna véget vet tevékenységének és visszahívja képviselőit a szovjet utódállamok által alapított Független Államok Közössége koordinációs testületeiből.

Hangsúlyozta, hogy Ukrajna nem kilép a FÁK-ból, hiszen annak sohasem volt hivatalosan a tagja. A Szovjetunió szétesésével 1991 decemberében létrejött, 12 tagú Független Államok Közösségének alapokmányát az ukrán parlament ugyanis sosem ratifikálta.

Porosenko közölte továbbá: kéri a parlamenttől azon megállapodások érvénytelenítését, amelyeknek már nincs értelmük Ukrajna számára.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 755
szavazógép
2018-05-22: Világfigyelő - :

Megakadályoznák a katalán kormány megalakulását

Egyelőre nem publikálnák a hivatalos állami közlönyben az új katalán kormány kinevezéséről szóló rendeletet, így tartva fenn a közvetlen spanyol kormányzati irányítást Katalóniában – írta vasárnap több spanyol és katalán sajtóorgánum is spanyol kormányzati forrásokra hivatkozva.
2018-05-22: Közélet - Iochom István:

Maratoni futás az autonómiáért

Juhos Gábor budapesti maratonfutó – akinek negyedik éve második otthona Bereck – hatodszor tette meg az 56 kilométeres távot Kököstől Bereckig hétfőn. Évente teljesíti 2013-ban vállalt célkitűzését, amelynek a Maraton Székelyföld autonómiájáért nevet adta, ezzel járulva hozzá az oszthatatlan és egységes Székelyföld megmaradása és az önrendelkezés szorgalmazásához.