Hazugságra építettek

2018. május 23., szerda, Máról holnapra
Mózes László

Kiterjesztik a bűnvádi eljárást Ion Iliescu esetében – ezzel a számára kevésbé remélt fordulattal maga a volt államelnök szembesült a főügyészségen. A vádhatóság tegnap hallgatta ki a forradalomperben a nyolcvannyolc éves politikust, miután április 13-án Klaus Iohannis államfő rábólintott a vizsgálat indítására.

A katonai ügyészek látókörébe Ion Iliescu mellett Petre Roman és Gelu Voican Voiculescu is bekerült emberiesség elleni bűncselekmény gyanúja miatt az 1989. december 22 és 27. között történtek okán. Zűrzavart, pontosabban katonai diverziót írnának az akkor teljhatalmat megragadó, pulóveres, a köztévé stúdiójába pottyant politikusok számlájára, amely mintegy hétszáz fő halálához, illetve a diktátor házaspár gyors kivégzéséhez vezetett.
Iliescu most nem nyilatkozott a sajtónak, ügyvédje is csupán annyit közölt, védence ártatlannak tartja magát. Mi több, csodálkozik a hálátlan utókoron, hiszen –  mint fogalmazott – a forradalom idején senki nem gondolt arra, hogy harminc év múltán olyasmiért vonják majd felelősségre, ami akkor „abszolút korrektnek és tisztességesnek” tűnt.
Ez az Iliescu-féle „abszolút korrektség és tisztesség” kulcsfogalom a jelenlegi társadalmi viszonyok megértéséhez, és hűen tükrözi azt a politikai züllöttséget, amelyet a ’89-es Nemzeti Megmentési Front, illetve holdudvara már a rendszerváltás első napjaiban létrehozott, s amely azóta is bénultságban tartja ezt a jobb sorsra érdemes országot, annak meggyötört lakosságát. Iliescu és vizsgált társai kérdezhetnék akár azt is, miként feltételezhetik holmi katonai ügyészek – igaz, a 2016-ban újrakezdett forradalmi vizsgálódásról az Emberi Jogok Európai Bírósága határozott, miután Bukarestben egyszer már sikeresen eltemették az ügyet! –, hogy a ’89-es nemzetmentők nem kizárólagosan a nép érdekében, a népért cselekedtek? Hiszen ezt a korábbi elvtársaktól és szekusoktól alaposan megtanulhatták, s szerintük amúgy sem számít, ha az 1989-ben áhított társadalmi megnyugvás és jólét érdekében hazudtak, félrevezették a megrémült lakosságot, s katonai diverziójukkal ártatlan emberek életét oltották ki.
Az akkori, megváltásként érzékelt napokban lehetett-e aljasabb cselekedetet elkövetni, mint a vádhatóság által most emlegetett katonai diverziókeltés, illetve terroristákkal való riogatás? Amelynek hullámai még Sepsiszentgyörgyöt is elérték, hiszen sokan emlékezhetnek még a Brassó felől állítólagosan közeledő negyvenezer terrorista fantomképére.
Jó lenne, ha egyszer jogi értelemben is végleges, visszavonhatatlan megerősítést nyerne, hogy a ’89 decemberében elkövetett bűnökért az akkori csúcsvezetők felelősek. Nem azért, hogy idős, roggyant vezetők élő adásban vonuljanak be a börtönbe, hanem azért, hogy végre megfellebbezhetetlen ténnyé váljék: a romániai rendszerváltás már a csírájában hazugságra, hitványságra épült. S így nem is csoda, hogy a már születésekor eredetinek kiáltott romániai demokrácia ma inkább hasonlít egy gnómra, mintsem egy egészséges, huszonnyolc esztendős, életerős és derűs fiatalra.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1715
szavazógép
2018-05-23: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

Bikfalva sajátos ösvényein

Mondhatnánk, hogy értékes kincs a sajátosság: van, ahol keresni kell, de a Köves-hegy alatti faluban talán még a helyi életforma is ilyen, megőrizte egyedi jellegzetességeit. A bikfalvi székely nem idegenkedik az újtól, büszke is tud lenni arra, ami kincse a falunak. A lepergett évek alatt azt is megértette, hogy sajátosságaival még talán arra is méltó lesz faluja, hogy felkerülhessen az UNESCO kulturálisörökség-listájára.
2018-05-22: Belföld - :

Kibővítették az Iliescu elleni vizsgálatot (Forradalom-dosszié)

A legfőbb ügyészség tegnapi közlése szerint a vádhatóság ügyészei kiterjesztették a Ion Iliescu ellen a forradalom ügyében indított bűnvádi eljárást az 1989. december 22-e és 27-e közötti időszakra is. A volt államfőt egyébként szintén tegnap tájékoztatták arról, hogy a forradalom idején elkövetett emberiesség elleni bűncselekményekkel gyanúsítják.