Véget ér-e a korrupcióellenes harc?

2018. június 1., péntek, Máról holnapra
Farcádi Botond

Győztek a kormánypártok: az alkotmánybíróság úgy ítélte meg, az államelnök nem vétózhatja meg az igazságügyi miniszter döntését a korrupcióellenes főügyész menesztéséről. Klaus Iohannisnak tehát nem marad más választása, mint aláírni Laura Codruţa Kövesi távozását a korrupcióellenes ügyészség éléről.

A hatalmon levő politikai erők nem is titkolták örömüket: az alkotmánybírósági határozat nyomán sokan közülük bizonyára abban reménykednek titkon, hogy megússzák a felelősségre vonást viselt dolgaikért. Az ellenzék igyekszik kihasználni az ügy érzelmi dimenzióját és meglovagolni a Kövesit övező népszerűségi hullámot, hangosan tiltakoznak, kígyót-békát rámondanak az alkotmánybíróságra, megfeledkezve arról, hogy mégiscsak a jogállamiság egyik alapvető intézményéről van szó. Klaus Iohannis vereséget szenvedett, jóformán semmi mozgástere nem maradt: az alkotmánybíróság határozatával ugyanis szembeszegülni nem lehet.
A politikai játszmákon túl azonban a kulcskérdés mégiscsak az, hogy Kövesi várható távozása után mi lesz a korrupcióellenes harc további sorsa – nem véletlen, hogy már a taláros testület döntésének napján sokan utcára vonultak Bukarestben és más nagyvárosokban. Kövesi neve ugyanis az utóbbi években gyakorlatilag összeolvadt a korrupcióellenes harccal, ezzel is magyarázható a főügyészt övező hatalmas rokonszenv.
Pedig az elmúlt időszakban igencsak sok mindenre fény derült, ami árnyalja a korrupt politikusok és a velük szemben ádázul küzdő szuperhős közötti harc jócskán leegyszerűsített történetét. Nem árt például felidéznünk, hogy a korrupcióellenes küzdelem beindítása sem csak Kövesi nevéhez fűződik: elődje, Daniel Morar volt az, akinek irányítása alatt az első nagyobb ügyeket felgöngyölítették, egyebek mellett Adrian Năstase volt miniszterelnök ellen is akkor indult eljárás. Az sem mellékes, ami az elmúlt időszakban nyilvánosságra került, éspedig hogy a korrupcióellenes főügyészség bizony mindenféle titkos megállapodásokat kötött a vezető román hírszerző szolgálattal, nem egy esetben teret engedve a titkosszolgálatok befolyásának. Pedig – miként ugyancsak Daniel Morar állítja – lehet korrupcióellenes harcot folytatni titkosszolgálati háttérszél nélkül is, amint az a kezdetek kezdetén történt. És nem válik a korrupcióellenes ügyészség becsületére az sem, hogy az elmúlt időszakban igen sok felmentő ítélet született olyan ügyekben, amelyekben vezető politikusok érintettek, akiknek hírnevét viszont jócskán megtépázták az alapvető emberi jogokra nemegyszer fittyet hányó, bizalmas információk kiszivárogtatása által kifejezetten manipulatív célzatú eljárások. Arról nem is beszélve, hogy amennyiben Kövesi valóban elszánt, jól működő csapatot épített fel főügyészként, akkor annak – elméletileg – nélküle is teljesítenie kellene küldetését: azt is mondhatnánk tehát, hogy csak a következő időszakban derül ki, mennyire végzett jó munkát a korrupcióellenes főügyész.
Mindezek ellenére az aggodalom marad. Ha nem is feltétlenül Kövesi távozása miatt, de azért mindenképpen, mert ott látjuk a háttérben felsejleni Liviu Dragnea és cinkosai sunyi, öntelt mosolyát.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1719
szavazógép
2018-06-01: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Krétatér és gyermekváros (Gyermeknap Sepsiszentgyörgyön) /FOTÓK/

Ugyan nem sikerült minden kockakövet maradéktalanul kiszínezniük csütörtök délelőtt Sepsiszentgyörgy főterén, a helyi Rotary Klub kezdeményezésére krétát ragadó óvodások – mintegy ezren – azonban remekül szórakoztak, szorgalmuk jeleként pedig vidám, színes óriásmozaikot hagytak maguk mögött. Aki tegnap lemaradt erről a páratlan élményről, ma pótolhatja: a városközpontban zajló gyermeknapi programok résztvevőit ugyanis krétával ajándékozzák meg a szervezők, hogy aztán kedvükre telerajzolják a Szabadság teret.
2018-06-01: Közélet - Hecser László:

Károly herceg újra körünkben

Károly herceg bukaresti látogatását lezárva a szerda estét már zalánpataki birtokán töltötte, tegnap kora délelőtt pedig egy másik erdélyi érdekeltsége, Szászfehéregyháza felé vette az irányt. Két óra előtt kíséretével autóba ült, és Segesvár irányába elhajtott.