Hazanéző kecskeméti művészek Sepsiszentgyörgyön

2018. június 1., péntek, Kultúra

Retúr – erdélyi művészek Kecskeméten című csoportos kiállítás nyílt tegnap délután a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban (EMŰK). Vécsi Nagy Zoltán, az EMŰK vezetője megjegyezte, Kerényi Györggyel, „Kecskemét kulturális követével” rég tervezik az alföldi városban élő, erdélyi származású képzőművészek kiállítását.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

Kerényi György, a Kecskemét-Marosvásárhely Baráti Kör Egyesület elnöke volt hát az ötletadója a kiállításnak, melyet Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata és Sepsiszentgyörgy város a Bethlen Gábor Alap által támogatott Itthon otthon vagyunk - a 650 éves Kecskemét köszönti Sepsiszentgyörgyöt című pályázat részeként közösen szervezett.

A cím kapcsán Vécsi Nagy Zoltán utalt néhai Irsai Zsolt képzőművész mondására – megtanultunk elmenni innen, most már meg kell tanulnunk visszajárni –, a „retúr” szóval őt is idézi.

Sztakics Éva, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere hangsúlyozta, e tárlat által is szeretnék elmélyíteni a testvérvárosi kapcsolatot Kecskeméttel, továbbá ez a kiállítás lehetőséget teremt az Erdélyből elszármazott művészeknek, hogy bemutassák alkotásaikat, illetve újfajta színfoltot hoz a megyeszékhelyre. Kecskemét alpolgármestere, Mák Kornél úgy fogalmazott, a magyar kultúra és a művészet szeretete integrál, és más területeken is fejlődést idéz elő.

A kiállított alkotásokról ifj. Gyergyádesz László művészettörténész, a Kecskeméti Katona József Múzeum Képzőművészeti Gyűjteményének vezetője beszélt, kiemelve, hogy a sajátos, egyedi városra a vallási türelem mellett a befogadás is jellemző.

Bemutatta a Kecskemétről Sepsiszentgyörgyre érkezett három művészt – Damó István, Lakatos Pál és Szilágyi-Varga Zoltán –, ismertetve azokat az alkotóműhelyeket, amelyek már a hetvenes évektől kezdődően vonzották az erdélyi és délvidéki művészeket. A kiállítás szervezője, Kerényi György közölte, e tárlat – hasonlóan az év folyamán tartandó rendezvényekhez – az idén 650 éves Kecskemét ajándéka Sepsiszentgyörgynek. A rendezvény hangulatát helybéli zenészek fokozták, Miklós Katalin és Miklós Jácinta hegedűn, Sebestyén Lajos brácsán játszott, Bartók- és Sosztakovics műveket adtak elő.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1498
szavazógép
2018-06-01: Kármentő - Kuti János:

Új párt, régi pártkatonák?

Romániában az eddig létezett régebbi pártok mindegyike volt már kormányon, de olyanok is, amelyek időközben eltűntek balfenéken. „Áldásos tevékenységük” következményeit még sokáig élvezhetjük.
2018-06-01: Közélet - Fekete Réka:

Esély minden gyermeknek

Szépírói versenyként hirdették meg, mégis inkább a sikerélményhez való esély vetélkedője lehetne a sepsiszentgyörgyi Gödri Ferenc Általános Iskolában tegnap tartott megyei szintű rendezvény. Speciális nevelési igényű diákok voltak a résztvevők, akik a hagyományos tantárgyversenyeken többnyire kudarcra lennének ítélve, itt ellenben megmutathatták, ők is lehetnek sikeresek.