G7-csúcs Nézeteltérésekkel terhelt találkozó

2018. június 12., kedd, Világfigyelő

A brit miniszterelnök szerint nézeteltérésekkel terhelt nehéz találkozó volt a hét vezető ipari hatalom (G7) hétvégi kanadai csúcsértekezlete. Theresa May kijelentette: javítani kell a szabályokra épülő nemzetközi kereskedelmi rendszer működését annak érdekében, hogy a szabadkereskedelem előnyeiből mindenki részesüljön, ezt azonban nem lehet úgy elérni, hogy valamely ország saját partnereinek kárára egyoldalú lépéseket tesz.


Éppen ezért a brit kormány a G7-csúcson kifejezésre juttatta mélységes csalódottságát az Egyesült Államok által az alumínium- és acélimportra kirótt, megemelt vámok miatt – mondta a brit miniszterelnök. May alig burkolt utalást tett arra, hogy a rendezvényen komoly összeütközések voltak, mondván: a nehéz, nézeteltérésekkel terhelt csúcstalálkozón időnként nagyon nyílt hangvételű megbeszélések zajlottak. A vámok okozta kereskedelmi veszteségek kikezdik a versenyt, csökkentik a termelékenységet, felszámolják az innováció ösztönzőit, és végső soron mindenki szegényebbé válik.
Theresa May megerősítette, hogy az Európai Unió ellenlépésekkel reagál az amerikai vámintézkedésekre. Hozzátette: a G7-országok egymás régi szövetségesei, amelyek nem érhetnek el haladást úgy, hogy figyelmen kívül hagyják egymás aggályait; ezeket az aggályokat csak együtt tudják orvosolni.
Az Egyesült Államok, Franciaország, Japán, Kanada, Nagy-Britannia, Németország és Olaszország alkotta Hetek vezetőinek tanácskozásán született ugyan zárónyilatkozat, ám – amint azt tegnapi lapszámunkban jeleztük – Donald Trump amerikai elnök, miután távozott a csúcstalálkozó helyszínéről, visszavonta hozzájárulását a kommünikéhez, elsősorban azzal az indokkal, hogy a házigazda kanadai miniszterelnök, Justin Trudeau „valótlanságokat állított” a találkozó utáni sajtóértekezletén. Trudeau a sajtótájékoztatón sértőnek nevezte a kanadai termékekre is vonatkozó amerikai vámtarifákat, és közölte, hogy július 1-jétől Kanada ellenintézkedéseket hoz az Egyesült Államokkal szemben.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 760
szavazógép
2018-06-12: Világfigyelő - :

Olaszország új fejezetet nyit a bevándorláspolitikában

Érdemes volt felemelni a szavunkat és nemet mondani – jelentette ki tegnap Matteo Salvini olasz belügyminiszter, aki szerint azzal, hogy nem engedélyezte a civil szervezetek által működtetett Aquarius mentőhajó olaszországi kikötését, új kezdet nyílt az európai migrációs politikában. Salvini hozzátette, hogy a migránsokat szállító következő hajót sem engedi be olasz kikötőkbe. Véget akarunk vetni az emberkereskedelemnek! – jelentette ki.
2018-06-12: Világfigyelő - :

Kinél van a nukleáris indítógomb? (Trump–Kim csúcstalálkozó)

Amikor Donald Trump amerikai elnök találkozik ma Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel, a hidegháború utáni időszak talán legfontosabb, nukleáris kérdésekkel foglalkozó összejövetelén, az amerikai elnök csaknem az egész idő alatt összeköttetésben lesz az amerikai arzenállal. Kevesebbet tudni arról, hogy Kim Dzsong Un, egy vadonatúj nukleáris hatalom vezetője miként tartja ellenőrzése alatt a maga arzenálját, amikor távol van országától – írta a Reuters hírügynökség.