Sport és gazdaságA legdrágább vb

2018. június 13., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A holnap kezdődő oroszországi labdarúgó-világbajnokság előreláthatóan minden idők legdrágább döntője lesz. Az RBK orosz gazdasági napilap számításai szerint ugyanis összköltsége 883 milliárd rubelre, azaz 14,2 milliárd dollárra tehető, ami két és fél milliárddal több, mint a legutóbbi brazíliai vb költségei.

Mindez annak ellenére, hogy a szervezők több tervezett projektről lemondtak, és több létesítmény előreláthatóan nem készül el a holnapi kezdésig. Az előbbi, négy évvel ezelőtti világbajnokság 11,6 milliárd dollárba került Brazíliának, ami szintén rekord volt 2014-ben.


Létesítmények
A vb-re való felkészülés szövetségi állami programja hivatalosan mintegy 11 milliárd dollárjába került az orosz költségvetésnek. A legjelentősebb kiadási tételek között szerepelt a közlekedési infrastruktúra fejlesztése: 6,11 milliárd, a stadionépítés és -rekonstrukció: 3,45 milliárd, a szálláshelyek kialakítása: 680 millió dollár. Mindez a legutóbbi számsor, hiszen az esemény költségvetését a rendezési pályázat elnyerése, 2010 óta tizenkét alkalommal módosították. Természetesen felfelé.
Mindezt olyan körülmények között, hogy a mérkőzéseket az eredetileg tervezett 14 város 16 stadionja helyett 11 település 12 arénájában fogják lejátszani. A szervezők egyebek között lemondtak egy új Moszkva megyei létesítmény megépítéséről és a jaroszlavli stadion rekonstrukciójáról. A közlekedési infrastruktúra szempontjából nem épült meg a Moszkva és a Szocsi közötti, valamint az Európai Unió országai felé vezető gyorsvasút, továbbá az orosz és az osztrák főváros közötti széles nyomtávú vasút sem. Ugyanakkor nem készült el határidőre két légikikötő-fejlesztés, a Moszkva-Domogyedovo új terminálja és Seremetyjevo új leszállópályája, és nem teljesült az a terv sem, hogy a rendező városokban a repülőtérről vonattal lehessen beutazni a belvárosba, valamint töröltek több vízi közlekedési projektet is.
Megvalósult viszont az új repülőtér Rosztov-na-Donuban, új terminált adtak át Moszkvában (Seremetyjevón), Szentpéterváron, Szamarában, Volgográdban és Nyizsnyij Novgorodban, valamint korszerűsítették a jekatyerinburgi légikikötőt. 21 hotelt építettek fel a vb-helyszíneken.


Hozadéka
Arkagyij Dvorkovics orosz miniszterelnök-helyettes még április végén úgy nyilatkozott, hogy a vb-előkészületek az elmúlt öt év során 14 milliárd dollárral, azaz mintegy egy százalékkal járultak hozzá az orosz bruttó hazai termék (GDP) növekedéséhez. Ahogy a miniszter fogalmazott, „a világbajnokság nélkül jelenleg nem lenne növekedés”.
Az orosz GDP az olajár visszaesése és a nyugati szankciók okozta kétévi csökkenés után tavaly 1,5 százalékkal nőtt. Az RBK által megszólaltatott gazdasági szakértők szerint a világbajnokság által gerjesztett gazdasági növekedés gyorsan fel fog szívódni a kormányzati ráfordítások ellenére.
Vlagyimir Putyin orosz elnök múlt csütörtöki éves televíziós fórumán feladatként nevezte meg annak a biztosítását, hogy a világbajnokságra kiépített infrastruktúrát elsősorban a sport fejlesztésére fordítsák Oroszországban. Óvta a régiók kormányzóit attól, hogy hagyják, hogy az új stadionok később piacokká alakuljanak át.


Tapasztalatok
Az elnök megjegyzése korántsem légből kapott, hiszen egy korábbi, szintén rekordokat döntő, rendkívül költséges sportesemény létesítményei – főként a kiszolgáló egységek – már most részben kihasználatlanul hevernek. Pedig a 2014-es Szocsi Olimpia szintén minden idők legdrágább eseménye lett. A téli olimpia rendezési jogát 2007-ben nyerte el Oroszország, rá egy évre pedig meg is indultak a nagyszabású építkezések. Az orosz pályázat, amely 2007-ben lett nyertes még 12 milliárd dolláros költségvonzatról szólt, amely végül megnégyszereződött, vagyis összesen 51 milliárd dollárba került az olimpia megrendezése. Viszonyításképpen hadd emlékeztessünk, hogy ez háromszor annyi, mint a 2012-es londoni nyári játékok. A magas költségeket egyebek mellett az okozta, hogy az új stadionokat és pályákat a nemzetközi trendekhez képest nagyjából háromszoros áron építették fel, de volt olyan sípálya, amit tízszeresen túláraztak. Ennek ellenére az épületek utólagos hasznosítására nem igazán gondoltak, s a helyzeten az sem sokat segített, hogy a városba hozták a Forma–1-et. Ugyanakkor az olimpiai  nyitóünnepségnek helyet adó Fist Aréna lesz a foci-világbajnokság egyik helyszíne.


Csapatárak
A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) a legújabb kutatásában megállapította, hogy a világbajnokságon részt vevő válogatottak közül melyek a legértékesebbek. A Nemzeti Sport által idézett rangsor élén a francia, majd az angol és a brazil válogatott áll, a végén pedig – korántsem meglepő módon – Irán, Szaúd-Arábia és Panama. Az értékelések olyan vélt vételi árral számolnak a játékosoknál, amelyet a legvalószínűbb jövőbeni vevő klub hajlandó és képes kifizetni érte. A labdarúgók pályán mutatott teljesítménye mellett a jelenlegi klubjuk bizonyos értékeit, teljesítményét is bevették a svájci kutatók az algoritmusba, továbbá olyan adatokat is hozzászámolnak, mint például a játékos életkora vagy a jövőben megkötendő új szerződés időtartama.
A számítások szerint Didier Deschamps kerete 1410 millió eurót ér, utánuk az angolok következnek 1386, majd a brazilok 1269 millió euró értékű kerettel. Nem éri el viszont az egymilliárd eurós keretet a spanyol csapat (965 millió), Argentína (925 millió) és a címvédő Németország (895 millió euró) sem. A félmilliárd eurós összeget további három csapat haladja meg, Belgium (835 millió), Portugália (656 millió) és Uruguay (529 millió), míg további tizennégy csapat száz- és ötszázmillió euró közötti összegre tehető (érdekességként említjük meg, hogy a szenegáli válogatott értéke eléri a 320 millió eurót, de Egyiptom is közel olyan értékű válogatottat tud kiállítani, mint Svájc – előbbi  232, utóbbi 246 millió euróval a tizenhetedik, illetve a tizenhatodik helyen áll). A két évvel ezelőtti európai bajnokság meglepetéscsapata, Izland a maga 79 millió eurójával csupán a huszonnegyedik helyet foglalja el, de a Japán válogatott is ennél olcsóbb, 61 millió eurót ér a kutatás szerint. A rangsor végén a vb-újonc Panama 15 millió euró értékű kerettel szerepel, előtte Szaúd-Arábia 21 millió összértékkel áll a 40 milliós kerettel érkező Irán mögött.

A világbajnokságon szereplő játékosok közül Harry Kane a legdrágább, őt 201 millió euróra taksálta a CIES, majd Neymar jön 195 millió euróval, aztán Kylian Mbappé 187 millió euróval.

Más számítás szerint a rangsor eleje némileg változik. Az átigazolási díjakban mértékadónak számító transfermarkt.de árai alapján Spanyolország (1035 millió euró), Franciaország (1031 millió euró) és Brazília (950 millió euró) az első három. Ugyanakkor a portál össze­állította a világbajnokság legértékesebb csapatát is. A manapság talán leggyakrabban alkalmazott 4–2–3–1-es hadrendben a következőképpen nézne ki az álomtizenegy: David de Gea (Spanyolország, 70 millió) – Daniel Carvajal (Spanyolország, 60 millió), Kalidou Koulibaly (Szenegál, 60 millió), Raphaël Varane (Franciaország, 70 millió), Jordi Alba (Spanyolország, 60 millió) – Paul Pogba (Franciaország, 90 millió), Szergej Milinkovics-Szavics (Szerbia, 90 millió) – Lionel Messi (Argentína, 180 millió), Kevin De Bruyne (Belgium, 150 millió), Neymar (Brazília, 180 millió) – Harry Kane (Anglia, 150 millió euró).

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1718
szavazógép
2018-06-13: Riport - Váry O. Péter:

Székelyföld büszkesége, a medve /2./

Névjegykártyáján azt írja: medvepásztor. A világhálóra bepötyögtetve ezt a szót, csak egyetlen nevet ad ki. A Szin Jánosét. Akinek nemcsak foglalkozása, de életútja is különös: gazdag volt, szegény lett, és most boldogan él. És még boldogabb lenne, ha a székely ember gondolkodását meg tudná változtatni. Nem mindenben, de nem is akármiben – a medve megítélésében. Szin János szerint ugyanis Székelyföld legnagyobb gazdasági potenciálja éppenséggel a barnamedve, és ezt medvepásztori tevékenységével bizonyítja is.
2018-06-13: Pénz, piac, vállalkozás - :

Gazdasági műhelytábor

Augusztus 9–12. között kilencedik alkalommal szervezi meg nyári műhelytáborát a Junior Business Club Egyesület. A csernátoni Malomkertben az előadások, interaktív beszélgetések mellett rengeteg szabadidős program várja a résztvevőket. Az idei mottó: Toljuk meg! További információk a szervezet honlapján.