Megugrott a szelektív hulladékgyűjtés

2018. június 21., csütörtök, Közélet

A megye összes szemetének 46,2 százalékát Sepsiszentgyörgyről gyűjti be a köztisztasági vállalat, de az újrahasznosítható hulladék 78 százaléka is innen származik. A szelektív gyűjtés városon és falun is látványos eredményeket hozott az elmúlt évben, ha így megy tovább, a megyeszékhelyen elérhetjük az Európai Unió által kért 50 százalékot – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyet a Tega Rt. székhelyén tartott Antal Árpád polgármester, Tóth-Birtan Csaba alpolgármester, a cég volt igazgatója, és utódja, Máthé László.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

A köztisztasági munka hatékonyságát akkor látjuk, amikor nem látunk semmit, azaz tiszták az utcák, a közterületek, és ezt Sepsiszentgyörgyön a hajnali négykor kezdődő utcaseprésnek köszönhetjük. A tisztaságra azonban nekünk is vigyáznunk kell, és bár mindig vannak, akik azért dobják földre a szemetüket, mert a Tega majd elviszi, 2014-ben elnyertük az újrahasznosítás városa címet, a lakók szavazatai alapján (a Storia ingatlanügynökség 2016-ban készített felmérése szerint) pedig Románia harmadik legtisztább megyeszékhelyén élünk – közölte Antal Árpád, aki nagyon büszke arra, hogy a szelektív gyűjtés fontosságát is megértették az emberek.

Sepsiszentgyörgyön a 2017 első öt hónapjában begyűjtött összes hulladék 17 százaléka volt újrahasznosítható, idén ugyanebben az időszakban pedig 37 százaléka – számszerűsítette Máthé László. Ez az arány várhatóan tovább javul, mert a magánházaktól háromféle szemetet fognak elvinni: a vegyes háztartási csomag és az újrahasznosítható anyagok mellett a komposztálható zöld hulladékot is elkülönítik, tovább csökkentve a lerakási költségeket. Vidéken kisebb mértékű a szelektív gyűjtés, de még látványosabb az előrelépés: 1 (!) százalékról 15–17 százalékra nőtt az újrahasznosítható anyagok aránya.

Ez azt jelenti, hogy kevesebb vegyes szemetet kell lerakni: tavaly öt hónap alatt 6961 tonnát vittünk Brassóba, idén 5651 tonnát a lécfalvi telepre, a szelektíven gyűjtött hulladék mennyisége pedig ugyanebben az időszakban 404 tonnáról 807 tonnára nőtt.

Ezek a sepsiszentgyörgyi adatok, de megyeszinten is haladás észlelhető: tavaly 15 ezer, idén 14 ezer tonna vegyes hulladékot termeltünk, az újrahasznosítható anyagok mennyisége pedig szinte megháromszorozódott: 592 tonnáról 1500 tonna fölé emelkedett. Más téren is látható a fejlődés, a cég három korszerű kukásautót vásárolt, megrendelt 3000 új kukát a magánházakhoz, és megkezdte a városi szemétgyűjtők zárt tárolókká való átalakítását.

Az önkormányzati tulajdonban levő Tega Rt. egyébként nem csupán hulladékbegyűjtéssel, köztisztasággal és hómentesítéssel foglalkozik, hanem egyre több közfeladatot lát el: a kutyamenhely működtetése mellett a zöldövezetek és a játszóterek karbantartása is a cégre hárul, amely időközben helyiből megyei szolgáltatóvá nőtt – hívta fel a figyelmet Tóth-Birtan Csaba.

Azt is elmondta: alakulásakor még 70 embert sem foglalkoztattak, most azonban 293 alkalmazottal dolgoznak, és érezhető a munkájukon, hogy helybeliek.

Antal Árpád ezzel kapcsolatban még megjegyezte: fokozott gépesítéssel csökkenthető lenne a létszám, a városvezetés azonban nem akarja az embereket gépekre cserélni, fontosnak tartja, hogy az alacsony képzettségű lakosok számára is munkalehetőséget, gyermekeiknek pedig követhető életviteli mintát biztosítson.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1503
szavazógép
2018-06-21: Közélet - Fekete Réka:

A változást a gyermekekkel kell kezdeni (Cigány tábor a Benedek-mezőn)

Egy hét alatt nem tudják megváltoztatni a gyermekeket, akik az ország öt roma közösségéből érkeztek a Máltai Szeretetszolgálat által szervezett táborba, de tehetnek azért, hogy jól érezzék magukat, és élményekkel gazdagodva térjenek haza – állítja Székely Róbert táborvezető. Az ötvenkilenc bukaresti, pitești-i, szatmárnémeti, sepsiszentgyörgyi Őrkő telepi és sepsikőröspataki táborlakó többsége először hagyja el otthonát több napra, ezért minden, amivel ezekben a napokban találkoznak és amit tapasztalnak, új számukra.
2018-06-21: Közélet - Iochom István:

Bemutatatták Voloncs Attila első regényét (Kézdivásárhely)

Kedd délután a kézdivásárhelyi Vigadó emeleti dísztermében több mint száz érdeklődő – zömében kantai diák – jelenlétében mutatta be Deák Ferenc magyartanár tanítványa, Voloncs Attila a Virágok esztendeje című, Új magyar rapszódia alcímű történelmi regényét, amelynek cselekménye az őszirózsás forradalom idején játszódik.