Bizalmatlansági indítványAz átszavazás kizárva

2018. június 26., kedd, Belföld

Az NLP és az MRSZ bizalmatlansági indítvánnyal próbálja megbuktatni Viorica Dăncilă miniszterelnököt. A Szükséghelyzetben az ország: le kell váltani a Dragnea–Dăncilă-kormányt című kezdeményezés szövegét tegnap olvasták fel a parlamentben, vitát és titkos szavazást pedig szerdán rendeznek róla a két ház együttes ülésén. Sikert azonban – mivel a kormánykoalíció 53 százalékos többséggel rendelkezik – csak átszavazással tudnának elérni, de ezt a lehetőséget a kormánypártok vezetői elzárták: miután az SZDP-ben is akadt néhány kritikus hang, Liviu Dragnea tegnap bejelentette, hogy a két kormánypárt nem vesz részt a bizalmatlansági indítvány szavazásán, csak a parlamenti vitán.

A liberálisok még nem adták fel: Ludovic Orban pártelnök szerint a szavazás pillanatáig egyezkednek a különböző parlamenti pártokkal a bizalmatlansági indítvány támogatásáról, és a kormány bukása esetén az NLP nyitott a tárgyalásra minden „civilizált” politikai alakulattal, amely Románia érdekeit szolgálja.

Az indítvány sorsától függetlenül az NLP aláírásgyűjtésbe kezd a képviselőházban, hogy leváltsák Liviu Dragneát házelnöki tisztségéből. Ezt Orban azzal indokolta, hogy Dragnea rombolja a képviselőházról kialakított képet, és „lenullázza annak esélyét, hogy a parlamenti diplomáciát Románia érdekeiben használják ki”.

Az RMDSZ szerdán dönt

Az RMDSZ szerdán dönt arról, hogy támogatják-e vagy sem a Dăncilă-kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt – közölte Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke.

Nem a romániai magyar érdekvédelmi szervezeten múlik az ellenzék bizalmatlansági indítványának sikere vagy kudarca – nyilatkozta tegnap Kelemen Hunor RMDSZ-elnök. Kifejtette: a parlamenti matematika nem biztató, hiszen a kormánybuktatáshoz 234 szavazat szükséges, amiből csak 165 van az ellenzéki oldalon, és ha ehhez hozzátennék az RMDSZ 30 szavazatát, még mindig távol állnának az elégtől.

Habár Ludovic Orban korábban közölte, hogy az RMDSZ elnökével is egyeztetett a bizalmatlansági indítványról, Kelemen elmondta: több mint egy hónapja beszélgetett röviden az NLP elnökével, amikor a bizalmatlansági indítvány beterjesztése még csak szándékként fogalmazódott meg; ez a beszélgetés azonban nem nevezhető tárgyalásnak, habár szóba került, hogy az RMDSZ milyen körülmények között támogatná a bizalmatlansági indítványt. Azóta nem történt hivatalos egyeztetés, de az RMDSZ nem zárkózik el ilyen megkereséstől.

Kelemen Hunor közölte az NLP elnökével is, hogy őket elsősorban az érdekli: mi lesz az esetleges kormánybuktatás után, milyen többségre számítanak, ki lenne a párt miniszterelnök-jelöltje, és kik támogatják. Ezenkívül jó lenne ismerni a kormányprogramot és a fontosabb miniszterjelölteket is.

Ha mindezeken túl vannak, akkor meg kellene még beszélniük azt a nagyon fontos kérdést, hogy miként viszonyul az NLP a romániai magyar közösséghez – mondta az RMDSZ elnöke, aki elsősorban a romániai társadalom jövőjét illető kérdésekre vár megnyugtató válaszokat, zömükre azonban még nem kapott.

Kelemen Hunor cáfolta Orbannak azt a kijelentését, miszerint az RMDSZ-t az Európai Néppárt (EPP) bármire is figyelmeztette volna. Korábban a liberális pártvezér azt mondta: az EPP vezetősége felhívta az RMDSZ figyelmét, eltér a pártcsalád által követett politikai irányvonaltól azzal, hogy az SZDP-t támogatja az igazságügyi törvények módosításában.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 772
szavazógép
2018-06-26: Belföld - :

Nem lesz sürgősségi rendelet (Büntetőjogi módosítások )

Sem a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (LDSZ), sem az RMDSZ nem támogatja a büntető törvénykönyv és perrendtartás sürgősségi kormányrendelettel való módosítását, amelyről egyébként Tudorel Toader igazságügyi miniszter sem tudott.
2018-06-26: Belföld - :

Hírsaláta

ŐSSZEL TÁRGYALJÁK. Halasztással kezdődött szerdán Horváth Anna volt kolozsvári alpolgármester és Fodor Zsolt üzletember korrupciós perének fellebbviteli tárgyalása a bukaresti legfelsőbb bíróságon.