Trump és Macron is gratulált Erdogannak

2018. június 27., szerda, Világfigyelő

Donald Trump amerikai elnök tegnap telefonon gratulált Recep Tayyip Erdogan török államfőnek az újraválasztásához – jelentette a török állami hírügynökség. A felek megerősítették eltökéltségüket az együttműködés fejlesztése érdekében, mindenekelőtt védelmi és katonai területen.

Trump és Erdogan annak jelentőségét is hangsúlyozta, hogy az észak-szíriai Manbídzs kerület helyzetére vonatkozó korábbi megállapodás végrehajtását és a terrorizmus elleni harcot illetően folytassák a közös munkát. Az NTV török hírtelevízió értesülése szerint a két vezető legközelebb a július 11–12-ei brüsszeli NATO-csúcson találkozik személyesen.

Nyugodt párbeszédre szólított fel tegnap Emmanuel Macron francia államfő Törökország és az Európai Unió között a Recep Tayyip Erdogannak küldött levelében, amelyben gratulált a török elnök újraválasztásához.

A francia államfő „emlékeztetett arra, hogy ragaszkodik a gyakori és őszinte párbeszédhez török kollégájával a regionális válságokról, Szíriáról és különösen a terrorizmus elleni küzdelemről” – jelezte az Élysée-palota.

Ankara és Brüsszel között a Recep Tayyip Erdogan elleni 2016. júliusi törökországi puccs­kísérlet és az azt követő leszámolás óta feszült a viszony. Emmanuel Macron januárban fogadta hivatalában a török elnököt, s az uniós csatlakozás helyett partneri viszonyt ajánlott az Európai Unióval a több mint ötven éve húzódó uniós tárgyalási folyamat „álszentségének feloldására”.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1503
szavazógép
2018-06-27: Világfigyelő - :

Máltán köt ki a Lifeline hajó

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök tegnap bejelentette, hogy a Lifeline hajó (fotó) mintegy 230 bevándorlóval a fedélzetén Máltán köt ki, és a migránsok egy részét Olaszország veszi át.
2018-06-27: Világfigyelő - :

A KMKSZ elítéli a kárpátaljai romák elleni pogromot

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) tegnap nyilatkozatban ítélte el a kárpátaljai magyar romák ellen a hétvégén Lembergben (Lviv) végrehajtott pogromot, aggasztónak nevezve, hogy az elkövetők között több fiatalkorú is van, ami a magyar szervezet szerint arra utal, hogy Ukrajnában a szélsőséges eszmék az iskolákat is megfertőzték.