Szövetségesek figyelmeztetéseA jogállamiság csorbulásától tartanak

2018. június 28., csütörtök, Belföld

Közös nyilatkozatban fejezte ki aggodalmát csütörtökön a büntetőjog romániai módosítása miatt az ország tizenegy nyugati partnere és szövetségese.

Az Egyesült Államok bukaresti nagykövetségének honlapján közzétett állásfoglalás szerint Románia partnerei és szövetségesei felkérték a büntető törvénykönyv és a büntető eljárás módosításában érintett bukaresti hatóságokat: tartózkodjanak az olyan változtatásoktól, amelyek gyengíthetik Románia képességét, hogy eredményesen harcoljon a korrupció és bűnözés ellen.

Az Egyesült Államok, Belgium, Kanada, Dánia, Svájc, Finnország, Franciaország, Németország, Hollandia, Norvégia, Svédország szerint Románia jelentős előrelépést ért el a korrupció visszaszorításában és egy hatékony jogállam kiépítésében, és szerintük tovább kellene haladnia ezen az úton, ahogy azt az – igazságszolgáltatás működését uniós megfigyelés alatt tartó – úgynevezett együttműködési és ellenőrzési mechanizmus keretében a Romániáról kiadott országjelentés is javasolja.

A felhívást aláíró nyugati partnerek és szövetségesek azt javasolják a román törvényhozóknak, hogy konzultáljanak a Legfelsőbb Bírói Tanács, az Európa Tanács két szaktestülete, a Velencei Bizottság és a Korrupció Elleni Államok Csoportjának szakértőivel, megelőzendő, hogy a büntetőjogi módosítások az erőszakos cselekmények, a nemzetközi bűnözés, kábítószer-kereskedelem és embercsempészet elleni küzdelmet is hátrányosan érintsék.

A jogállam megerősítése és a korrupció elleni küzdelem a kormányprogram prioritásai közé tartozik – szögezi le a külügyminisztérium a közös állásfoglalásra reagálva. A külügyi tárca megjegyzi: az, hogy a partnerországok elismerik a korrupció visszaszorítása és a hatékony jogállam építése terén elért haladást Romániában, igazolja az illetékes hazai intézmények erőfeszítéseit.

„Hangsúlyozzuk, hogy az állami intézmények állandó és átlátható párbeszédet folytatnak az európai és nemzetközi intézményekkel – többek között az igazságügyi törvényekről is – a hatékony nemzetközi együttműködés megkönnyítése és az ország nemzetközi vállalásainak betartása érdekében” – mutat rá a külügy közleménye, amelyben ugyanakkor kiemelik: az alkotmány értelmében a büntetőtörvények módosítása a parlament jogkörébe tartozik, és a törvényhozás a megszabott eljárásnak megfelelően jár el.

„A törvények módosításának folyamata még nem zárult le, a jogszabályok csak azt követően lépnek érvénybe, hogy a parlament elfogadja, Románia elnöke pedig kihirdeti azokat. Hangsúlyozzuk, hogy a jogállam megerősítése és a korrupció elleni küzdelem a 2018 és 2020 közötti időszakra vonatkozó kormányprogram prioritásai közé tartozik” – áll még a közleményben.

Klaus Iohannis államfő úgy vélekedett, tökéletesen igaza van annak a tizenkét országnak, amely romániai külképviselete közvetítésével aggodalmát fejezte ki a büntető törvénykönyvek módosításával kapcsolatban.

„Az igazságügyi törvényeken lehet módosítani, de úgy, hogy ez az igazságszolgáltatási rendszer függetlenségének erősítését és hatékonyságának javítását szolgálja. Ami a figyelmeztetéseket illeti, régóta ugyanezeket a dolgokat mondom én is és sok állampolgár is. Remélem, a Szociáldemokrata Párthoz is eljutnak” – fogalmazott az államfő Brüsszelben az uniós vezetők csúcstalálkozója előtt.

Az igazságügyi törvények módosítását kidolgozó parlamenti különbizottság csütörtökön kezdte el a büntetőtörvénykönyv (btk) módosításának előkészítését. A büntetőeljárási törvénykönyv (betk) módosítását múlt hétfőn fogadta el a parlament.

A szociálliberális koalíció az alkotmánysértő cikkelyek kijavítására, az ártatlanság vélelmének érvényesítésére és az ügyészségi visszaélések megfékezésének szükségességére hivatkozva módosítja a büntetőjogot. Klaus Iohannis államfő és az ellenzék a korrupcióellenes harc gyengítésének szándékával vádolja a koalíciót és minden procedurális eszközzel hátráltatni próbálja az igazságügyi módosítások hatályba lépését.

 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1715
szavazógép
2018-06-28: Belföld - :

Növelik a haderőt

Románia 2019-ben 11,7 százalékkal növeli a külföldi műveletekben és küldetésekben részt vevő fegyveres erők nagyságát – döntött tegnapi ülésén a Klaus Iohannis által vezetett Legfelső Védelmi Tanács.
2018-06-28: Közélet - Nagy D. István:

Kis siker az önkormányzatnak (Ünnepi zászlócirkusz)

A nemzeti jelképek törvényének alkotmányossági felülvizsgálatát rendelte el a sepsiszentgyörgyi bíróság abban az eljárásban, amelyet Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere kezdeményezett a város március 15-i feldíszítése miatt kirótt prefektusi bírságok ellen. A hatósági intézkedés ellen indított közigazgatási per következő tárgyalása szeptemberben esedékes.