Helsinkiben találkozik Putyin és Trump

2018. június 29., péntek, Világfigyelő

Július 16-án Helsinkiben rendezik meg Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök csúcstalálkozóját – közölte tegnap egyidejűleg Moszkvában a Kreml és Washingtonban a Fehér Ház sajtószolgálata.

Ez lesz a felek első hivatalos kétoldalú csúcstalálkozója. A két vezető eddig csak a G20-csoport tavaly júliusi hamburgi és a Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés novemberi danangi csúcstalálkozója alkalmából találkozott egymással.
A csúcstalálkozó helyéről és időpontjáról John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó moszkvai tárgyalásai során született megállapodás. Boltont, aki Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel és Jurij Usakovval, az elnök külpolitikai tanácsadójával tárgyalt, Putyin is fogadta.
A helsinki csúcs hivatalos és együttes bejelentését a felek csütörtökre időzítették, de Trump a Fehér Házban újságíróknak már szerdán elárulta: valószínűleg a finn fővárosban találkozik majd Putyinnal a NATO július 11-én és 12-én tartandó brüsszeli csúcstalálkozóját követően. Az előzetes kiszivárogtatások július 15-ét nevezték meg a csúcs lehetséges dátumaként, ám az egybeesett volna az oroszországi labdarúgó-világbajnokság moszkvai döntőjével.
A csúcs lehetséges témái a két fél hivatalos képviselőinek nyilatkozatai alapján a hadászati stabilitás, a nemzetközi terrorizmus elleni harc és a világ konfliktushelyzetei – köztük Szíria, Ukrajna és a Koreai-félsziget –, valamint a kétoldalú viszony megújítása lehetnek. Usakov szerdán úgy vélekedett, hogy Putyin és Trump közös nyilatkozatot fogad el, amely tartalmazza majd a kétoldalú kapcsolatok javítása, valamint a nemzetközi stabilitás és biztonság szavatolása érdekében teendő tervezett lépéseket. Bolton szerint Trump tárgyalni fog Moszkvának a G7-csoportba való visszavételéről. Egybehangzó nyilatkozatok szerint a csúcsot várhatóan egy külügyminiszteri találkozó fogja előkészíteni.
Putyin egyébként a Boltonnal folytatott megbeszélése során kijelentette, hogy Oroszország nem avatkozott be a 2016-os amerikai elnökválasztásba, amit Trump egy Twitter-üzenetében ki is emelt.
Nyugat-európai, főleg brit lapokban megjelent vélemények szerint, miközben az orosz–amerikai csúcs csökkentheti a feszültséget a kétoldalú viszonyban, elmérgesítheti a viszonyt az Egyesült Államok és egyes európai szövetségesei között.
A Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök között tervezett csúcstalálkozót üdvözölte Jens Stoltenberg NATO-főtitkár. „Teljes mértékben összhangban van a NATO álláspontjával, hogy tárgyaljunk Oroszországgal és találkozzunk az orosz vezetőkkel. Nem akarunk új hidegháborút, és nem akarjuk elszigetelni Oroszországot, jobb kapcsolatokra törekszünk” – mondta. „Szerintem a párbeszéd nem a gyengeség jele. A párbeszéd az erő jele” – fogalmazott. Stoltenberg kiemelte: „Ne legyenek illúzióink, Európának és Amerikának szüksége van egymásra az évtizedek óta nem látott fenyegetésekkel szemben.”

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 776
szavazógép
2018-06-29: Világfigyelő - :

Ukrán magyarázkodás

Magyarországon kezdik megérteni, hogy Ukrajnának nem áll szándékában diszkriminálni a Kárpátalján élő magyar kisebbséget az új oktatási törvénnyel – foglalta össze Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter a jogszabályról a napokban tartott miniszteri szintű konzultáción szerzett benyomásait az Ukrajinszka Parvda hírportálnak írt cikkében, amelyből az UNIAN hírügynökség idézett.
2018-06-29: Világfigyelő - :

Igen az alaptörvényre

Megjelent a Magyar Közlöny tegnapi számában az alaptörvény hetedik módosítása, valamint az úgynevezett Stop Soros törvénycsomag, miután Áder János államfő aláírta azokat.