Mi, hol, mikor?

2018. július 2., hétfő, Mi, hol, mikor?

Családos Keresztyén Fesztivál
Kézdivásárhelyen július 6–7-én harmadik alkalommal szervezik meg a CSAKIS Családos Keresztyén Fesztivált. A sportcsarnokban és környékén zajló eseménnyel nyári pihenési és töltekezési lehetőséget szeretnének biztosítani a családoknak. A programban áhítatokkal, előadásokkal, lelkigondozói és fórumbeszélgetésekkel kívánják erősíteni a házasságokat. Emellett sok játék, gyerekfoglalkozás, ifjúsági program, vetélkedő, lovaglás, sport és koncertek várnak a vendégekre. A fesztivál fő előadói: dr. Horváth Levente és Mária. Esténként zenei élményt szolgáltat, dicsőítést vezet a Kovászna Belváros Ifjúsági Zenekara és Csiszér László. Várnak szeretettel minden családot.

V. Magyar örökség tábor Baróton

A baróti Erdővidék Múzeuma július 5–8. között idén is megszervezi a Magyar örökség – erdővidéki honismereti szabadegyetemet és tábort. A tudományos és ismeretterjesztő előadások köré változatos kézműves- és hagyományőrző programokat szerveztek. Idén újdonságként jurtában szembesülhetnek a régi magyar életvitellel az érdeklődők, íjászatra is lehetőség nyílik, újra vendégük lesz a köpeci ifjak népdalcsoportja, és ezúttal is tanítanak énekeket. Egyéb érdekességekkel is várják mindazokat, akik úgy döntenek, időt szakítanak egy négynapos kikapcsolódásra, amelyet egyéni, baráti, „fiatalos-középkoros” és nem utolsósorban családi programként is ajánlanak.

 

Kastélynapok Miklósváron

A miklósvári Kálnoky Alapítvány Reneszánsz kastélynapokat szervez július 16–22. között a reneszánsz életérzés és az aratás gondolatkörében. A hétfőtől péntekig tartó ifjúsági és családos alkotótáborban közművelődési, irodalmi, művészeti programok, kiállítások kapnak helyet. A programok közt szerepel az irodalmi és színjátszóműhely felnőttekkel és gyerekekkel (Balassi Bálint, Tinódi Lantos Sebestyén, Ilosvai Selymes Péter, Heltai Gáspár, Bornemisza Péter, Farkas András, Fran­çois Villon, Giovanni Boccaccio, Dante Alighieri művei, Ezopusz fabulái Pesti Gábor fordításában); a kézművesműhelyben báliruha- és ékszerkészítés; a régizeneműhelyben hangszeres és énekoktatás; a táncműhelyben reneszánsz úri táncokat és erdővidéki hagyományos néptáncokat lehet elsajátítani. A július 21-én, szombaton tartandó Anna-bálra reneszánszos úri vagy népviseletben várják a résztvevőket. Július 22-én, vasárnap aratásünnep és reneszánsz vásár várja az odalátogatókat. A lakomákat is reneszánsz módon bonyolítják. Telefon: 0756 163 157, 0743 221 101.

 

Zene

Kastélyok zenéje. A budapesti Erdődy Kamarazenekar Erdélyben koncertezik július 5–8. között. Háromszéken július 7-én, szombaton 18 órától Miklósváron a Kálnoky-kastélyban és július 8-án, vasárnap a 10.30-tól kezdődő szentmise után Sepsiszentgyörgyön a Krisztus Király-templomban lépnek fel. A kastélykoncert műsora: Johann Kusser: Overture-suite, Michael Haydn: D-dúr divertimento, Rózsavölgyi Márk: Első magyar társastánc, Mendelssohn: Vonósszimfónia, Orbán György: Udvari táncok. A templomi koncert programja: Johann Kusser: Overture, Samuel Capricornus: Domine Jesu Christe, Dall’Abaco: Sonata da chiesa, Esterházy Pál: Harmonia caelestis – részletek, Händel: F-dúr orgonaverseny, Mozart: Adagio és fúga (K 546.), Mendelssohn: Vonósszimfónia. Közreműködik: Szefcsik Boldizsár (ének) és Homolya Dávid (orgona). Az Erdődy Kamarazenekar Budapest–Ferencváros közszolgáltató partnere. Honlap: www.erdody.hu. Az 1994-ben alakult budapesti Erdődy Kamarazenekar először látogat Erdélybe. Az együttes – amelynek alapító tagjai nagy budapesti szimfonikus zenekarok világot járt művészei – kezdetektől régebbi korok magyar vonatkozású zeneműveinek népszerűsítését tűzte ki céljául, amelyet később kortárs magyar kompozíciók bemutatásával egészített ki. Tevékenységüket eddig 14 lemez és számos nemzetközi elismerés fémjelzi. A zenekar alapítója és koncertmestere Szefcsik Zsolt hegedűművész.

 

Hitvilág

Megemlékező gyászmise. A sepsiszentgyörgyi születésű Kapui Ágota költő, újságíró, magyar–francia szakos tanár, a Dabasi Újság főszerkesztőjének emlékére ma 18 órától gyászmisét mutatnak be a sepsiszentgyörgyi Szent József-templomban.

 

Képernyő

RTV1. Ma 15-től: 80 éve született Szilágyi Domokos. * A Létkérdések rovatban egy gyergyóújfalusi biogazdaságot mutatnak be. Bányász József több évtizedes Caritas segélyszervezeti vezetői tevékenység után falusi gyökereihez tért vissza, szarvasmarha-tenyésztésből és kézműves sajtok készítéséből tartja el családját. A mintagazdaság létesítésével, Tejbánya nevű feldolgozóműhelyével példát szeretne mutatni a székelyföldi gazdáknak és főleg a fiataloknak az itthon maradáshoz.

Röviden
Áramszünet. Gelencén a hé­ten naponta 8–15 óráig; Uzonban ma 8–16 óráig az 1-es transzformátorállomás körzetében; Kézdialmáson ma és kedden 9–17 óráig; Haralyban kedden, szerdán és csütörtökön 9–17 óráig; Ojtozban kedden és szerdán 8–16 óráig szünetel az áramszolgáltatás.

Mozgásművészet. Sepsiszent­györgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma és szerdán 18 órától társaságitánc-tanfolyam kezdőknek. Telefon: 0722 233 774. Info: facebook@liveartdancestudio.

Torna. Az Ida Aerobik mai programja a sepsiszentgyörgyi uszodában: 8 órától aerobik felnőtteknek, 9 órától aerobik nyugdíjasoknak, 17 órától aerobiktánc óvodásoknak Kelemen Szende vezetésével, 19 órától aerobik felnőtteknek, 20 órától aerobik férfiaknak. Telefon: 0722 243 234.

Kézimunka. A Háromszéki fürge ujjak kézimunkakörbe a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Pinceklubjában ma 16 órától várnak minden kézimunkázni (kötni, horgolni, hímezni stb.) szerető fiatalt és időset.

Nyári program a könyvtárban. A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban a nyári nyitvatartási program szeptember 3-áig: kedden, szerdán, csütörtökön és pénteken 10–17, szombaton 9–13 óráig állnak az olvasni vágyók rendelkezésére.

Forgalomkorlátozás. Az Auto Crono Klub hivatalos edzéseket tart a Sepsiszentgyörgy–Sugásfürdő útvona­lon július 3-án, kedden 11–18 óráig, ezért a közúti forgalmat lezárják 14–14.20 és 16–16.20 óráig. Nézők nem vehetnek részt az edzésen. Érdeklődni a 0740 944 841-es telefonon lehet.

 

Ügyelet

Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig az 1918. december 1. úti Salvia II. (telefon: 0267 313 112, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Dózsa György utcai Ambrózia II. gyógyszertár teljesít szolgálatot.

 

Riportpályázat

Magyarok a román nemzetállamban. A Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesülete (SZMÚE) riportpályázatot hirdetett Magyarok a román nemzetállamban címmel. Az első helyezett 500, a második 250, a harmadik 150 euró pénzjutalmat kap. Irányadó kérdéskörök: milyen következményekkel járt Erdély Romániához csatolása az erdélyi magyarokra nézve? Hogyan ítélik meg a jelenlegi helyzetüket? Miként viszonyulnak a szülőföldhöz és a nemzeti önazonossághoz? Van-e közösségi jövőképük? Látnak-e megoldást gondjaikra, és miként lehetne azt megvalósítani? De más, a megadott témakörbe illeszkedő írással is lehet pályázni. A tematikus riport terjedelme nem haladhatja meg a tízezer leütést, ahhoz nyolc, a tartalomhoz szorosan kapcsolódó fényképet kell csatolni. Benevezni meg nem jelent írásokkal december 14-ig lehet a bezo59@freemail.hu címen. A pályaműveket öttagú szakmai testület bírálja el Farkas Árpád Kossuth-díjas író, költő, műfordító, a Háromszék volt főszerkesztője elnökletével. A zsűri további tagjai: Galbács Pál, a SZMÚE alelnöke, Farcádi Botond, a Háromszék főszerkesztője, Karácsonyi Zsigmond, a Népújság főszerkesztője és Sarány István, a Hargita Népe főszerkesztője. A nyertes pályamunkákat közli a Háromszék, a Székely Hírmondó, a Hargita Népe és Népújság napilap, valamint a Brassói Lapok hetilap.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1448
szavazógép
2018-07-02: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Elárasztott bennvalók, kitelepítések, járhatatlan utak - FOTÓGALÉRIA (Pusztított az árvíz Háromszéken)

Huszonnégy háromszéki település gazdaságaiban, háztartásaiban okozott károkat az áradás, az illetékes hatóságoknak közel 270 személyt és javaikat, mintegy félszáz jószágot kellett kimenekíteniük otthonaikból a hét végén – közölte vasárnap a készenléti felügyelőség.
2018-07-02: Elhalálozás - :

Elhalálozás

„Beteg teste elpihen már, de lelke még velünk jár, / Mert nem hal meg az, ki szerettei szívében él.”
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy
id. BOGDÁN JULIANNA
(szül. TAMÁS)
életének 76. évében türelemmel viselt betegség után hazatért Teremtőjéhez.
Szeretett halottunktól 2018. július 3-án, kedden 13 órakor veszünk végső búcsút.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával a sepsiszentgyörgyi vártemplomi ravatalozóháznál.
A gyászoló család
383