Hírsaláta

2018. július 3., kedd, Belföld

CSAK KÉT NYELVEN PLAKÁTOLHATNAK ezentúl Marosvásárhelyen a közintézmények, illetve a velük partnerségben álló eseményszervezők.

Az RMDSZ által beterjesztett önkormányzati határozatot a román pártok ellenvetés nélkül fogadták el. A Kali István által kidolgozott és Peti András által beterjesztett tervezet újabb apró, de rendkívül fontos lépés lehet a normalitás felé. A szövetség eredetileg azt szerette volna, ha minden egyes plakát vagy molinó kétnyelvűre készül, azonban a városházi jegyző szerint ez a törvényesség határát súrolta volna, ezért végül úgy döntöttek, hogy a rendelkezés csak a városi és Maros megyei közintézményekre, illetve a velük partnerségben lévő szervezőkre vonatkozzon. Az intézkedést az tette indokolttá, hogy az utóbbi időben elszaporodtak Marosvásárhelyen a más települések szervezői által rendezett kulturális és sportesemények, melyek népszerűsítése kizárólag román nyelven történt. (Székelyhon)

VIA TRANSILVANICA. A Tăşuleasa Social szervezet az elmúlt években számos akcióval és kezdeményezéssel írta be magát a legsikeresebb hazai civil szervezetek közé: erdőket ültettek, szemetet szedtek, és számos más területen is megvalósítottak sikeres projekteket, sokszor közadakozásból. Idén az egyesület újabb merész, nagy tervet eszelt ki a centenárium alkalmából, és a remények szerint őszre elkészülhetnek vele: egy olyan, az El Camino zarándokút mintájára kialakított turistautat szeretnének létrehozni, amely tíz megyén keresztül vezetne, és végigjárása közben a gyalogosok felfedezhetnék Erdély természeti és kulturális értékeit. A Via Transilvanica nevű út 950 kilométeren át futna Szörényvártól a putnai kolostorig, melyek történelmi helyszínek is, ugyanis Szörényvárnál érkezett be az országba először I. Károly román király, Putnán pedig I. (Nagy) István moldvai uralkodó nyugszik. (Transindex)

OROSZORSZÁGOT VÁDOLJA A ROMÁNIAI ÁRVIZEKÉRT Ioan Mircea Pascu, a Szociáldemokrata Párt tagja és európai parlamenti képviselő. „Felfigyelt valaki arra, hogy két hete, amióta elkezdődött a világbajnokság, Oroszország európai részének minden stadionja fölött ragyog a nap, míg a környéken, vagyis nálunk, a bolgároknál és a görögöknél csak eső és vihar van? Két hét telt el – és további kettő fog eltelni a vébé végéig – és Oroszország fölött folyamatosan magas a légköri nyomás, körülötte pedig alacsony…” – írta Pascu Facebook-oldalán, mire Dumitru Prunariu, román nemzeti űrhajós, volt moszkvai román nagykövet is helyeselt egy kommentben: „Milyen szépen és ártatlanul gondolkodsz, kedves Puiu! Emlékszem, amikor 1980-ban Moszkvában volt az olimpia, esős idő volt. De fél órával a hivatalos megnyitó előtt az ég hirtelen kiderült a moszkvai stadion fölött, és úgy is maradt a ceremónia végéig. Ott voltam, az űrutazásra készültünk. Az oroszok akkor eldicsekedtek az esőűző (vagy -hozó) rakétáikkal.” (Főtér)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 753
szavazógép
2018-07-03: Belföld - :

Börtönnel büntetik az antiszemitizmust

Börtönnel büntetik ezentúl az antiszemita megnyilvánulásokat Romániában, áll a képviselőház csaknem egyhangúlag elfogadott törvényében, amelyet tegnap hirdetett ki Klaus Iohannis államfő.
2018-07-03: Belföld - :

Tiltakozik a külügyminisztérium

A külügyminisztérium nyugtalanítónak tartja a regionális energetikai együttműködés ügyé­ben, többek között a magyar külügyminiszter által megfogalmazott, a stratégiai partnerség szellemével ellentétes, inkorrekt nyilatkozatokat, és tájékoztatást kér ezek hátteréről a bukaresti magyar nagykövetségtől.