Szijjártó: riasztó hírek érkeznek a Nyugat-Balkánról

2018. július 3., kedd, Világfigyelő

Riasztó hírek érkeznek a Nyugat-Balkánról, ahol a migrációs nyomás sok helyen eléri és bizonyos esetekben meg is haladja a 2015-ben tapasztalt szintet, és új migrációs útvonalak vannak kialakulóban, ezért Magyarország készen áll arra, hogy segítsen Montenegrónak abban, hogy megvédje magát az illegális migrációs hullámokkal szemben – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap Podgoricából az MTI-nek telefonon nyilatkozva.

A tárcavezető kiemelte, hogy a riasztó hírek főként Törökországból és Görögországból érkeznek, sok esetben olyan jelentést is kaptak Görögországból, hogy most rosszabb a helyzet, mint 2015-ben. A külgazdasági és külügyminiszter montenegrói kollégájával tárgyalt a fokozódó migrációs nyomásról, amely a három évvel ezelőtti hullámmal szemben most Albániára, Montenegróra és Bosznia-Hercegovinára is nehezedik. Srdjan Darmanović külügyminiszter a találkozón kifejtette: a montenegrói kormány készen áll arra, hogy megvédje a saját országát az illegális bevándorlási hullámmal szemben. Magyarország ehhez támogatást nyújt, hiszen Budapestnek az az érdeke, hogy Montenegró meg tudja védeni a saját határait – magyarázta Szijjártó Péter.

Kifejtette: a határok védelme érdekében a rendőrségi vezetők már meg is állapodtak abban, hogy 25 kilométernyi határkerítést biztosítanak Podgoricának azért, hogy a montenegrói–albán határ legsebezhetőbb szakaszát meg tudják védeni, és meg tudják állítani az illegális bevándorlási hullámot.

Szijjártó Péter felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország számára kiemelt biztonsági fenyegetést jelentene, ha egy újra meginduló bevándorlási hullámnál az első akadályt a magyar–szerb, illetve a magyar–horvát határon felépített kerítés jelentené. Magyarország érdeke, hogy a nyugat-balkáni kormányok minél stabilabbak és minél elkötelezettebbek legyenek, olyanok vezessék az országokat, „akik hajlandóak megvédeni a saját határaikat is, mert ha ez így van, akkor meg tudjuk őrizni a stabilitást a Nyugat-Balkánon, és nem a magyar déli határ lesz az első védvonal, amely megvédi részben Magyarországot, részben pedig Európát” – szögezte le.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1492
szavazógép
2018-07-03: Belföld - :

Új jelölt a külügyi hírszerzés élén

Jóváhagyta tegnap a Külügyi Hírszerző Szolgálat (KHSZ) tevékenységét ellenőrző parlamenti különbizottság Gabriel Vlase kinevezését a KHSZ igazgatói tisztségébe.
2018-07-03: Világfigyelő - :

Seehofer ellentmond Merkelnek

Horst Seehofer német belügyminiszter, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke egy tegnapi nyilatkozatában jelezte, hogy nem hajlandó engedni Angela Merkel kancellárnak, a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökének kettejük menekültügyi vitájában, és nem folytatja tovább miniszteri munkáját, ha nem sikerül kompromisszumra bírni a kormányfőt.