Székelyföldi terrorvádMegtorló politikai ítélet született

2018. július 7., szombat, Belföld

A székely autonómiatörekvések miatti megtorló, az egész közösség megfélemlítését célzó politikai ítéletnek tartja Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke a legfelsőbb bíróság szerdán kimondott jogerős végzését, amely terrorizmus vádjával öt-öt év börtönbüntetésre ítélte a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) két erdélyi aktivistáját. Hasonló véleményt fogalmazott meg Benkő Erika háromszéki parlamenti képviselő, aki szerint nagy veszélyeket hordoz az erdélyi magyarság számára, hogy már egy törvényerejű ítélet is utal arra, hogy van etnikai indíttatásból eredő terrorista szándék a magyar közösség tagjainak részéről Romániában.

Az SZNT elnöke tegnap közzétett nyilatkozatában úgy értékeli: egy koncepciós perben született méltánytalan ítélet, egy uszító hangú vádirat alapján, amelynek célja, hogy bizalmatlanságot és gyűlöletet keltsen a románokban a romániai magyar közösséggel, de Magyarországgal szemben is. „Történik ez abban az évben, amikor ismét a parlament elé került Székelyföld autonómiastatútuma, abban az évben, amikor az Európai Parlamentben mutattuk be a Székelyföldet sújtó hátrányos gazdasági megkülönböztetést, abban az évben, amikor arra készülünk, hogy megemlékezünk a Székely Nemzeti Tanács és a székely önrendelkezési mozgalom százéves évfordulójáról” – írja.
Izsák Balázs felidézi: az SZNT Állandó Bizottsága már két évvel korábban megállapította, hogy a vádirat szélsőségesként, irredentaként és idegengyűlölőként állítja be az egész autonómiamozgalmat, amely az ügyészek szerint erőszakkal akarja elérni Székelyföld autonómiáját. Állásfoglalását így zárta: „Erkölcsi kötelességünk, hogy minél többen és minél hangsúlyosabban felemeljük a szavunkat, tiltakozzunk itthon és a nagyvilágban, hogy ne térhessen vissza az az embertelen diktatúra, a Securitate diktatúrája, amely 1989 előtt pokollá tette az életünket”.


Támadás a magyar közösség ellen
A Beke István és Szőcs Zoltán ügyében hozott ítélet támadásnak minősül a székelyföldi emberek és az erdélyi magyar közösség ellen, ugyanis a célja a megfélemlítés – jelentette ki a román televízió kolozsvári stúdiójának magyar adásában Benkő Erika tegnap. Véleményét közösségi oldalán is közzétette.
A politikus felhívja a figyelmet a per fonákságaira: „habár az ügyészség első fokon is terrorizmussal, valamint a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésének a kísérletével vádolta őket, a bíróság mindössze pirotechnikai eszközökkel való visszaélésben találta ezt megalapozottnak. Ezzel szemben a jogerős ítéletnél a bíróság az ügyészség kérésére már terrorcselekmény elkövetésének kísérletében találta bűnösnek a két kézdivásárhelyi fiatalembert, mindezt úgy, hogy az új bizonyítékok létére vonatkozó kérelmüket elutasították”. Emiatt Benkő Erika azt gondolja: „nagy veszélyeket hordoz az erdélyi magyar közösség számára, hogy van most már egy törvényerejű ítélet, mely arra utal, hogy van etnikai indíttatásból eredő terrorista szándék a magyar közösség tagjainak részéről Romániában. Azért nagyon veszélyes ez, mert az elkövetkezőkben azt eredményezheti, hogy közösségünkre még inkább nemzetbiztonsági kockázatként tekinthetnek az állami hatóságok, hiszen a titkosszolgálatok eddig sem rejtették véka alá, hogy a székelyföldi magyar törekvéseket nemzetbiztonsági kockázatnak tekintik. Természetesen mindenkinek viselnie kell a tettei következményét, de azt gondolom, hogy ebben az esetben a bíróság rosszhiszeműen járt el, és ez az ítélet közvetett módon hozzájárul ahhoz, hogy megbélyegezzenek és megfélemlítsenek egy egész közösséget.”

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 753
szavazógép
2018-07-07: Emlékezet - :

Illyés Elemér: Erdély változása 9. (Utazás kitérőkkel / 1968–1972)

Vajon hogyan él ma Csíkszereda, a múltban kissé elfelejtett peremvároska? A járási központból megyeszékhely lett, lakossága felduzzadt, valódi székely város. Lapot szerkesztenek itt, a Hargita hetilapot, írói, szerkesztői a megye falvait járják, mindenfelé, ahol csak magyar szó él,  riportokat írnak, író-olvasó találkozókat rendeznek, népművészetet ápolnak, a helyi múzeum néprajzi- és helytörténeti kutatásokat kezdeményezett.
2018-07-07: Belföld - :

Románvédő iroda nyílik Sepsiszentgyörgyön

Cătălin Ivan román szociáldemokrata európai parlamenti képviselő Sepsiszentgyörgyön fog képviselői irodát nyitni, hogy feltérképezze a székelyföldi románokat ért hátrányos megkülönböztetési eseteket.