Nem akarnak kegyelmezést

2018. augusztus 1., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Tízből két kis- és középvállalkozó támogatja az adóamnesztiát, jóllehet 44 százalékuknak előnyük származna belőle, ami azt jelenti, hogy felelős vállalkozói rétegünk van – jelentette ki Florin Jianu, a Kis- és Középvállalkozások Országos Tanácsának elnöke.

„Eddig nem hallottam egy letisztult elképzelést a kormányzat részéről. Beszélték, hogy az adóamnesztia egyaránt érvényes lesz a természetes és a jogi személyekre, beszéltek arról is, hogy önkéntesen kell a jogkövető magatartást vállalni. Az adóamnesztia fogalomnak két összetevője van. Az egyik az adósságok eltörlése, a másik a nem adózott jövedelmek önkéntes bevallása. 2005-ben is volt egy jól meghatározott célokkal meghirdetett adóamnesztia, amely többe került az államnak, mint amennyit kaphatott volna belőle” – nyilatkozta Jianu. Az országos tanács július 23. és 29. között végzett felmérést a vállalkozók körében, amelyben azt kérdezték, hogy időszerűnek tartanának-e egy adóamnesztiát. A válaszadók 76,2 százaléka nemmel felelt. Arra a kérdésre, hogy kit kellene adóamnesztiában részesíteni, a válaszadók 41,3 százaléka a természetes személyeket, 40,3 százaléka pedig a mikrovállalkozásokat jelölte meg. A vállalkozók 44,4 százaléka úgy nyilatkozott, hogy hasznuk származna az adóamnesztiából. A válaszadók 30,2 százaléka szerint negatív, 23,8 százalékuk szerint pozitív hozadéka volna az adóamnesztiának. Pozitív következményként említették, hogy az adósok megszabadulnának a büntetőkamattól, a negatív hozadék viszont az lenne, hogy bátorítanák az adókötelesség megszegését.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1545
szavazógép
2018-08-01: Pénz, piac, vállalkozás - Demeter Virág Katalin:

Mit hozott a Holzindustrie Schweighofer Székelyföldnek? (Tusványos)

Erdőgazdálkodásról és a Holzindustrie Schweighofer (HS) székelyföldi jelenlétének, tevékenységének hatásairól, következményéről esett szó az idei Tusványos zárónapján, az Erdély Café Értéksátorban főként fiatalok voltak kíváncsiak egy háromszéki szakember, illetve egy önkormányzati képviselő és pedagógus meglátásaira.  Az erdőtulajdonosok helyzete és a jogszabályi visszásságok mellett főként azt hangsúlyozták, mennyire fontos, hogy környezetünk megóvása érdekében még idejében „behúzzuk a féket”, s ehhez nem a természetet, sokkal inkább saját viselkedésmintáinkat kell megváltoztatnunk. Kiderült az is, Székelyföld tízéves „lépéshátrányban volt”, hiszen az osztrák befektető már évekkel azelőtt készült a romániai erdőkitermelésre, mielőtt a térségben élők hallhattak volna fűrészüzemeiről.
2018-08-01: Pénz, piac, vállalkozás - :

Tovább nő a hitelkamatláb

Két bázisponttal, évi 3,47 százalékra nőtt a lej alapú hitelek törlesztőrészletét befolyásoló három hónapos bankközi hitelkamatláb (ROBOR) – közölte hétfőn a Román Nemzeti Bank (BNR). A ROBOR legutóbb 2014. február 24-én állt ennél magasabb, évi 3,55 százalékos értéken.