Felavatták Kovászna ajándékát Gyulán - Bodor János

2009. augusztus 18., kedd, Közélet

A Békés megyei Gyulán, Minden Magyarok 15. Nemzetközi Néptáncfesztiválján szombaton felavatták a székely kaput, amelyet Kovászna ajándékozott magyarországi testvérvárosának. Az ünnepi eseményen a kovásznai önkormányzatot öttagú küldöttség képviselte Thiesz János alpolgármester vezetésével.

,,Öröm és megtiszteltetés, hogy itt lehetünk, és Kovászna önkormányzata székely kapuval ajándékozhatja meg anyaországi testvérvárosát, Gyulát" — mondta az avatóünnepségen Thiesz János, hangsúlyozva, hogy a gyönyörű alkotás a két város jó együttműködési kapcsolatát, valamint ennek megerősítését jelképezi, kölcsönös szeretetre és tiszteletre buzdít. Dr. Perjési Klá­ra gyulai polgármester és parlamenti képviselő a magyarság együvé tartozásának jelképeként szólt a kapuról, ugyanakkor elmondta: ,,Gyulá­nak fel kell kötnie a fehérneműjét", mivel egyelőre még nem tudják, miként viszonozhatnák Kovászna értékes ajándékát, ezért a városvezető ötletpályázatot hirdetett a gyulai lakosság számára. Dr. Görgényi Ernő, a körzet városi képviselője hangsúlyozta: „felelősségünk a közös jövő építése, ezt szolgálja a székely kapu", majd utalt arra a sajnálatos eseményre, hogy a több mint egymillió forintot érő ajándékot szállító kamion sofőrjét a pihenőidő be nem tartásáért a magyar határnál a vám- és pénzügyőrség a kiróható legmagasabb összegre, 400 000 forintra büntette meg. Az ünnepségen Thiesz Katalin kovásznai tanítónő népdalokat énekelt, és elszavalta Magyari Lajos Kapuállító című versét, a műsort a Hargita és a Körös táncegyüttes előadása zárta.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1494
szavazógép
2009-08-18: Közélet - x:

Berecki falunapok — hatodszor - Iochom István

Bereck polgármesteri hivatala és önkormányzata a múlt hét végén hatodik alkalommal szervezte meg a falunapokat.
2009-08-18: Közélet - x:

Megbüntették György Ervint - Farkas Réka

Megbírságolta a Közbeszerzéseket Ellenőrző Országos Hatóság György Ervin volt prefektust. Ötezer lejt kellett kifizetnie, mert törvénytelennek ítélték a tavaly év végén felszerelt videokamerás megfigyelési rendszer beszerzését. Codrin Munteanu kormánybiztos jelentette fel elődjét, amiért közbeszerzés nélkül bonyolították le az üzletet.