Belföldi hírek — Ferencz Csaba

2009. augusztus 29., szombat, Belföld
A koalíció nem létezik

Az RMDSZ elnöke szerint nagy a tétje az őszi államelnök-választásnak, hiszen bárki is nyeri meg, a belpolitika az eredmény függvényében mindenképpen változni fog, és ez minden bizonnyal a jelenlegi kormányképletet is érinteni fogja.

A kormánykoalíció nem tud szétesni, mert nem is létezik, csupán veszekedő kormánypártok vannak, melyek már az első pillanattól kezdve vitáztak, versengtek egymással — fejtette ki Markó, aki szerint a két párt parlamenti túlsúlya ellenére valójában nem rendelkezik parlamenti többséggel, mert igen ritka például, amikor egységesen lép fel. Kormányváltásra szükség van, de csak az elnökválasztás után — hangsúlyozta Markó Béla, hozzátéve: természetszerűen az RMDSZ is érdekelt a kormányzásban, ám ezzel szemben nagyon komoly feltételeket támaszt, a válságra való tekintettel pedig a legfontosabb szempont a stabil parlamenti többség kialakítása. Markó szerint, bár a jelöltek programjukat még nem ismertették, a negatív kampány már beindult, s jó, hogy Kelemen Hunor ebből kimarad. Az RMDSZ csak akkor dönt arról, hogy a felelősségvállalás kapcsán nyújtanak-e be bizalmatlansági indítványt, amikor látják a konkrét szövegeket — mondta a párt elnöke.

Mindenkit meghívtak

Az RMDSZ meghívott minden székelyföldi polgármestert és tanácstagot a szeptember 4-i csíkszeredai székely önkormányzati nagygyűlésre: úgy értékeljük, hogy bár nincsen közigazgatásilag ennek kifejezése, Székelyföld egy entitás hagyományban, kultúrában és gazdasági fejlesztési lehetőségekben — jelentette ki Markó Béla szövetségi elnök tegnap Marosvásárhelyen tartott sajtótájékoztatóján. Mint közölte, a tanácskozáson várhatóan dokumentumot fogadnak el a gazdasági infrastrukturális fejlesztési stratégiáról és közigazgatási szervezésről, e dokumentumok tervezetét hamarosan az önkormányzati képviselők is megkapják.

Összefogás a szlovákiai magyarságért

A romániai magyarság képviselői is ott lesznek szeptember elsején Dunaszerdahelyen, hogy a szlovákiai magyarságot támogassák, és tiltakozzanak a szlovák nyelvtörvény ellen — mondta Bíró Rozália, az RMDSZ Bihar megyei választmányának elnöke, Nagyvárad alpolgármestere. Az RMDSZ Bihar megyei választmánya kezdeményezte az akciót, melynek keretében állásfoglalást alakítottak ki a szlovák államnyelvtörvény módosított változatának bevezetése ellen. A szövetség Bihar megyei szervezete felkérte a négy romániai magyar történelmi egyházat, a civil szervezeteket és az RMDSZ területi szervezeteit, hogy csatlakozzanak ehhez az állásfoglaláshoz. Az elmúlt egy-másfél hónapban ezt megtették sokan, négyezer személy aláírását is sikerült összegyűjteni — mondta az Bíró Rozália.

Gyökeres oktatási reform kell

Traian Băsescu támogatja a kormány felelősségvállalását az oktatási törvénycsomag kapcsán, hiszen minden elhalasztott év ugyanannyi veszteséget jelent az oktatási reform számára. Az Oktatók Egyesületének Kongresszusán az államfő emlékeztetett arra, hogy miután mindenki aláírta az Oktatási Paktumot, illetve az oktatási rendszer korszerűsítését célzó stratégiát, amikor arra kerül sor, hogy ezeket gyakorlatba ültessék, mindenki talál indokot a késleltetésre. Băsescu szerint Ecaterina Andronescu szakminiszter oktatási törvénycsomag-tervezete nagyjából beépítette a Miclea-bizottság javaslatait. Rámutatott, nagyon sok olyan intézkedés található az oktatási törvénycsomagban, mely az idei tanévben még nem léphet hatályba, de ez természetes. Az államelnök szerint idén az oktatás minőségét ellenőrző rendszereket kell működésbe hozni, ami sem infrastruktúrát, sem pluszköltséget nem feltételez. Băsescu ugyanakkor az oktatás politikamentességéért szállt síkra (az iskolaigazgató nem lehet pártaktivista). Az oktatónak tudnia kell, hogy jövedelme a teljesítményétől függ. Băsescu szerint az oktatási rendszer válságban van, s ez jól látszik, amikor az iskolát vagy egyetemet frissen végzett fiatalok a munkaerő-piacra kerülnek, és kiderül, hogy nincs megfelelő szakmai felkészültségük.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1497
szavazógép
2009-08-29: Belföld - x:

Hírsaláta

SZOMSZÉDUNKBAN RENGETT A FÖLD. 3,2-es erősségű földrengés volt csütörtökön reggel 8 óra 18 perckor ― tájékoztat a szeizmológiai központ. A földrengés 91 kilométer mélységben keletkezett, epicentrumát Brassótól délre, 35 kilométerre tájolták be a szakértők. (Antena3)
2009-08-29: Közélet - x:

Szép asszonyok Bölönben — Hecser László

Hétfőtől kezdődően több tucat bölöni fiatal hétköznapjait tette színesebbé az immár kilencedik alkalommal megrendezett Bölöni Nyári Ifjúsági Fesztivál. Akácsos Zsolt és Tana Annamária szerint a szervezésbe fektetett idejük nem volt hiábavaló, úgy érzik, sikerült minden eddiginél jobban megmozgatni célközönségüket. ,,Jó volt látni, hogy minden korosztály szívesen és nagy lelkesedéssel vett részt programjainkban" — vallották mindketten.