Hitében és nyelvében él a nemzet - Sylvester Lajos

2009. szeptember 1., kedd, Máról holnapra

A Duna Televízió vasárnapi helyszíni élő közvetítésének köszönhetően részesei lehettünk a szegedi Kárpát-medencei ökumenikus nagytalálkozónak, és a szlovákiai államnyelvtörvénnyel szembeni egységes magyar fellépésnek olyan határozott megnyilvánulásával találkoztunk, amilyenre ritkán, a magyarság történelmének sorfordító szakaszaiban került eddig sor.

A szegedi dómban a Hitében és nyelvében él a nemzet mottóval tartott nagytalálkozó meghívóit Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök és Tőkés László európai parlamenti képviselő jegyezte, a nagyszámú egyházi méltóság mellett Szegedre szólították Szeged és Csongrád megye, valamint a határ menti romániai és szerbiai térség magyarságát, a Kárpát-medence magyar egyházainak híveit és a polgári társadalom öntudatos tagjait.

A találkozó ahhoz a tömegeket megszólító rendezvénylánchoz kapcsolódik, amelynek következő eleme a mai dunaszerdahelyi tüntetés, valamint a következő napi brüsszeli tiltakozó megmozdulás lesz. A szegedi nagytalálkozót megelőzően és ezzel egy időben számos, a kisebbségek anyanyelvhasználatát korlátozó, cenzúrázó, az alapvető emberi jogokat semmibe vevő szlovák államnyelvtörvény elleni tiltakozás, nyilatkozat és állásfoglalás kísérte és kíséri.

A tömeges és egységes felháborodást a szlovák nyelvtörvény aljas és embertelen, páratlanul szemtelen jellege fokozza, a magyar kormány kishitűsége táplálja, és az érvényességében megerősített Beneš-dekrétumok kisebbségeket, jelesen a magyarságot véglegesen felszámolni szándékozó veszélyérzete erősíti.

Ezzel párhuzamosan tanúi vagyunk a jelenlegi szlovák kormánykoalíció, a szlovák nacionalista pártok figyelemelterelő manőverezésének a nyelvirtó nyelvtörvényt illetően, az arcpirító hazugságözönnek, valamint annak, hogy még ők állnak az erdő felől. Robert Fico kormányfő bármikor és bárhol hajlandó találkozni magyar miniszterelnök társával abban az esetben, ha a nyelvtörvényről és Sólyom László szlovákiai kitiltásáról nem esik szó. A másik ,,javaslata" a nálunk is jól ismert és a diktatúra éveiben alkalmazott, majd az aradi Szabadság-szobor révén a mai időkbe is átmentett emlékjel-állítási módi átvétele, hogy Szent István szobra mellé állítsák fel Cirill és Metód szobrát is. Az is jellemző: Ivan Gasparovic szlovák államfő nem érzi szükségét, hogy Sólyom Lászlótól a dunaszerdahelyi látogatás megakadályozásáért elnézést kérjen.

Azt se értse senki félre, hogy az inkriminált törvény alkalmazását két hónapi késéssel kezdik meg. Ez nem valamiféle bűnbánat jelzése, hanem a téma jegelése és a büntetőeljárások kidolgozásának késése az oka.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 754
szavazógép
2009-08-31: Közélet - x:

A hétvége hírei — Mózes László

Eltemették Edward Kennedyt
Zártkörű gyászszertartás keretében eltemették Edward Kennedy szenátort szombat este az amerikai főváros melletti Arlingtoni Nemzeti Sírkertben, két bátyjának — John F. Kennedy elnöknek és Robert F. Kennedy igazságügyi miniszternek — a sírhelye közelében.
2009-09-01: Közélet - x:

Felavatták a nyelvzseni egész alakos szobrát - Iochom István

A negyedik alkalommal megszervezett szentkatolnai falunapok legkiemelkedőbb eseményeként került sor vasárnap az ünnepi szentmisét követően a falu legnagyobb szülötte, a harminchárom nyelvet beszélő Bálint Gábor orientalista nyelvtudós egész alakos szobrának leleplezésére.