Röviden — Simó Erzsébet

2009. szeptember 3., csütörtök, Világfigyelő
Lemondott Voronyin, liberális az ügyvezető köztársasági elnök

Távozik tisztségéből Vladimir Voronyin moldovai államfő, aki a parlamentben kívánja folytatni munkáját. A moldovai alkotmány értelmében az államfő távozása után a házelnök válik ügyvezető köztársasági elnökké.

A moldovai parlament múlt heti pénteki alakuló ülésén választotta meg házelnöknek a liberális párti Mihai Gimput. A parlament tegnap folytatta munkáját, de az alakuló üléshez hasonlóan a képviselőknek csaknem fele nem volt jelen az ülésteremben. A kommunista párt végrehajtó bizottságának egyik tagja, Mark Tcaciuc előzőleg közölte, hogy pártja azért nem lesz jelen a szerdai parlamenti ülésen, mert panaszt emelt az alkotmánybíróságnál a pénteken hozott döntések, egyebek mellett a parlamenti elnök megválasztása ellen. Tcaciuc szerint a képviselők az alkotmány több pontját megsértették, és áthágták a házszabályt is, amely tíz napot ad nekik a frakciók megalakítására. A parlament alakuló ülésén a kormánypártiak figyelmen kívül hagyták a legnagyobb frakcióval rendelkező kommunista párt indítványát, hogy tartsanak szünetet a hatalmi szervek megalakulásáról szóló tárgyalások végett, és megválasztották a házelnököt. A kormányzásra készülő négy párt Vlad Filatot, a Moldovai Liberális Demokrata Párt elnökét jelöli kormányfőnek, de az új miniszterelnök személyére csak az új államfő tehetne javaslatot. Az új államfő megválasztásához kétharmados többségre, azaz 61 szavazatra van szükség, de a kormánypártok csak 53 mandátummal rendelkeznek. Ha a kormányzásra készülő pártoknak és a kommunistáknak nem sikerül megállapodásra jutniuk, a második elnökválasztási kísérlet kudarca után az államfőnek ismét fel kell oszlatnia a parlamentet, de az újabb előrehozott választást már csak a jövő évre írhatja ki. A kommunisták közölték, hogy nem kívánnak tárgyalni a kormánykoalícióval, hanem megpróbálnak külön-külön tárgyalva egyezségre jutni a szövetség tagjaival.

Nagy erejű földrengés volt Indonéziában

Legalább tizenöt ember meghalt az indonéziai Jáva szigetét ért földrengésben, mely a Richter-skála szerint 7-es erősségű volt. A földmozgást még az epicentrumtól ötszáz kilométerre lévő Bali szigetén is érezték. A legsúlyosabb károkat Tasikmalaya városa szenvedte el, ahol a közszolgáltatások jelentős része megsemmisült. A rengések Jakartá­ban is érezhetőek voltak, ahol több ezren rohantak ki az utcákra. Egy fővárosi szemtanú elmondta, ő éppen a 28. emeleten volt, amikor megmozdult a föld. A férfi egy asztal alá feküdt be, amíg a körülbelül egyperces rengés véget nem ért. Jakartában huszonhét ember sérült meg. Bandungban a szemtanúk elmondása szerint az épületekben több helyen leszakadt a plafon. A rengés epicentruma Jáva partjaitól 75 mérföldre délre volt a tenger alatt.

Török harci gépek megsértették a görög légteret

Görögország szerint török harci repülőgépek megsértették a görög légteret az Égei-szigetek felett, és veszélyeztették egy görög utasszállító biztonságát. Nyolc török harci repülőgép múlt vasárnap sértette meg Görögország légterét — állították görög védelmi minisztériumi források kedden. A török gépek állítólag közel repültek az Olympic Airlines görög légitársaság egyik járatához, amely 49 utast szállított Rodoszról Lészvosz szigetére. Görögország ankarai nagykövetsége hivatalosan tiltakozott Törökországnál az ügy miatt — közölte a görög külügyminisztérium. A két ország között — a ciprusi kérdésen túl — évtizedek óta nincs megegyezés az égei-tengeri határokról sem. Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár múlt heti athéni látogatásán a görög—török kapcsolatok javítását szorgalmazta, arra kérve Görögországot, hogy a törökökkel való vitái miatt ne akadályozza a NATO és az Európai Unió afganisztáni együttműködését.

Abházia megfenyegette Grúziát

Abházia grúz szakadár terület vezetője azzal fenyegette meg Grúziát, hogy megsemmisítik hajóit, amelyek behatoltak Abházia felségvizeire — jelentette az Interfax orosz hírügynökség. Szergej Bagaps utasítást adott a szóban forgó grúz hajók megsemmisítésére, mert azok kalóztevékenységet folytatnak. Egyelőre nem tudni, hogy Abházia milyen eszközöket tervez bevetni a grúz hajók ellen.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 726
szavazógép
2009-09-03: Világfigyelő - x:

Szlovákiai lapok a nyelvtörvény elleni tüntetésről

Nagy terjedelemben, de többnyire kommentárok nélkül tájékoztat a tegnapi szlovák sajtó az államnyelvtörvény módosítása elleni dunaszerdahelyi tüntetésről.
2009-09-04: Nyílttér - x:

Az utca hangja

GYÖRGY ÁRON, Sepsiszentgyörgy. Autonómia? Összefogás? Vagy széthúzás? — az önrendelkezés ügyében tervezett nagygyűlés előtt ezeken a kérdéseken kellene elgondolkozniuk politikai vezetőinknek. Siralmas, de nem így történik. Mi vagy te, eremdéesz, aki három pártra szakítottad az erdélyi magyarságot?