Bemutatták Székelyföld térképét - Farcádi Botond

2009. szeptember 4., péntek, Közélet

Bemutatták a leendő Székelyföldi Autonóm Tartomány első közigazgatási térképét a sepsiszéki Székely Tanács küldöttei, ugyanakkor ismertették a szeptember 5-i, székelyudvarhelyi önkormányzati nagygyűlés tervezett forgatókönyvét is.

A T3 Kiadó gondozásában egyelőre 1500 példányban kiadott térkép Szalóki Attila kartográfus munkája, aki a Székely Nemzeti Tanács elnökének felkérésére készítette el a kiadványt. A térképen az SZNT autonómiastatútumának függelé­kében megjelenített határok szerepelnek, ezen a területen zajlott az autonómia-népszavazás is. A kiadvány célja a tájékoztatás, ugyanakkor identitástudat-erősítő szerepe is van, hiszen az autonómiatörekvések erős identitástudatot feltételeznek — fejtette ki Tulit Attila SZNT-alelnök és Ferencz Csaba kommunikációs alelnök. A térképet egyébként szimbolikus összegért, öt lejért lehet megvásárolni, a befolyt pénzt az autonómiatörekvések támogatására használják.

A szombati székelyudvarhelyi önkormányzati nagygyűlésről szólva a kezdeményezők elmondták, meghívták a román helyhatósági képviselőket is. Jelenlétük hasznos lenne, hiszen ők is a leendő autonóm tartomány lakói. Az autonómia ugyanis a térség autonómiáját jelenti, nem a magyarokét.

Tulit Attila hangsúlyozta: az RMDSZ és az EMNT által szervezett, ma Csíkszeredában esedékes nagygyűlés napirendi pontjaiból kitetszik, a két rendezvény nem ellentétes, hanem kiegészíti egymást. Éppen ezért továbbra is arra biztatnak minden önkormányzati képviselőt, hogy mindkét eseményen vegyen részt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1503
szavazógép
2009-09-04: Közélet - x:

Önkormányzati nagygyűlések (Csíkszereda, Székelyudvarhely)

Székelyföldi önkormányzati nagygyűlést rendeznek ma Csíkszeredában az RMDSZ és az EMNT közös szervezésében, holnapra pedig az SZNT hívott össze hasonló elnevezéssel gyűlést Székelyudvarhelyre.
2009-09-04: Közélet - x:

Halott helyett élő holtárkok - Sylvester Lajos

A holtárok hídja jelzi a környezetépítés távlatait
A rétyi Sport- és Kultúrpark az idei falunapokra szemnek-szívnek tetszetősen új objektumokkal gyarapodott és szépült. Tartalmát tekintve is. Erről lapunkban bőven szóltunk. Szóljunk arról is, hogy a park teljes területét a Feketeügyről lemetszett holtárok öleli körbe.