Etnikai paktumot javasol Antal Árpád

2009. szeptember 11., péntek, Közélet

Etnikai paktumra van szüksége Romániának, ez hosszú távon szavatolná a magyarság jogait Romániában — jelentette ki tegnap Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester.

A magyar és a román közösség jobb együttélését célzó dokumentumot szerinte az RMDSZ-nek a demokratikus román pártokkal közösen kellene tető alá hoznia — a szélsőséges Nagyrománia Párttal ugyanis a szövetség nem tárgyal. A paktum konkrétan tartalmazná, a magyar közösség mely jogait kell biztosítania a mindenkori román kormánynak, és mely jogokat kaphat a következő években. A magyar—román párbeszéd sikeréhez Antal Árpád szerint nemzedékváltás szükséges a román pártokban — az RMDSZ-ben ez már beindult, és a román pártokban is észlelhető hasonló folyamat. (Farcádi)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1446
szavazógép
2009-09-11: Közélet - x:

Újabb bukaresti ígéretek — Farcádi Botond

Újabb fejlesztési tervekre igyekezett támogatást szerezni Bukarestben a hét elején Tamás Sándor Kovászna, illetve Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök és Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester. Elena Udrea hét végi székelyföldi látogatását követően maguk utaztak a turisztikai minisztériumba, Tamás Sándor szerint pedig újabb projektek támogatására sikerült rávenni a tárcavezetőt.
2009-09-11: Belföld - x:

Hírsaláta

NEM TUDUNK TAKARÉKOSKODNI. Az ország lakosságának 50,4 százaléka semmit nem tud félretenni — derült ki a Román Nemzeti Bank és a Gazdasági Politikák Országos Intézete tanulmányából. Bukarestben ez az arány sokkal nagyobb, 70 százalék. Aki félre tud tenni, az átlagosan jövedelmének 8 százalékát takarítja meg.