KovásznaLassan halad az erdőmérés — Bodor János

2009. szeptember 11., péntek, Közélet

A kovásznai földosztó bizottság befejezte a 1991. évi 18-as törvény alapján visszaigényelt mezőgazdasági és erdőterületek visszaszolgáltatását — tájékoztatta a helyi tanács képviselőit a polgármesteri hivatal mezőgazdasági irodájának munkatársa a legutóbbi tanácsülésen.

A beszámoló szerint az említett törvény alapján a városházán 2204 kérést iktattak, ebből 837-et elutasítottak, 1367-et pedig jóváhagytak. A jóváhagyott kérések alapján 1606 birtoklevelet állítottak ki 363,45 hektár erdő- és 2822,76 hektár mezőgazdasági területre. A 18-as törvény alapján végzett visszaszolgáltatás véglegesítéséhez hatvanegy személynek 63,67 hektárt a Csipkés legelőből kellett kimérni.

A 2000. évi 1-es és a 2005. évi 247-es törvény végrehajtása még folyamatban. Amint Incefi István, a mezőgazdasági iroda munkatársa lapunknak elmondta: a 2000. évi 1-es törvény alkalmazásában gondok merültek fel, a birtoklevelek kiállítása leállt. Mivel a birtokba helyezési jegyzőkönyveket nem a hivatalos, helyszíni felmérések alapján állították ki, hanem az erdészeti üzemtervek szerint, nagyon sok az eltérés a jegyzőkönyvek és a helyszíni felmérések között. Ezért a jegyzőkönyveket ki kell javítani, és a birtokleveleket ezek alapján kiállítani — mondja Incefi. A 2005. évi 247-es törvény alkalmazása már könnyebben megy, ugyanis a hibákból tanulva előbb felmérik a területet, a határát kifestik, és csak ezután állítják ki a birtokba helyezési jegyzőkönyvet. Jelen pillanatban a kommandói erdészet területén mérik az erdőt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 753
szavazógép
2009-09-11: Közélet - x:

Külföldi hírek — Mózes László

Magyar—szlovák miniszterelnöki találkozó
Tizenegy pontos közös nyilatkozatot fogadott el Bajnai Gordon magyar és Robert Fico szlovák kormányfő tegnap Szécsényben, a Forgách-kastélyban tartott találkozón. Bajnai Gordon a Robert Ficóval közösen tartott sajtótájékoztatón bejelentette: a tizenegy pontos nyilatkozat része, hogy mindkét fél elfogadja az EBESZ kisebbségi főbiztosának ajánlásait a szlovák nyelvtörvény módosítására vonatkozóan.
2009-09-11: Közélet - x:

Járható út iskolakezdésre — Farcádi Botond

Útjavítás a városközpontban
Sokkal könnyebb lenne egy új várost felépíteni, mint rendbe tenni a létezőt — kezdte beszámolóját a Sepsiszentgyörgyön folyó út- és járdajavítási, víz- és csatornaszerelési munkálatokról Antal Árpád András polgármester tegnapi sajtótájékoztatóján.