Hírsaláta

2009. szeptember 12., szombat, Belföld

FIZETNEK AZ IKREK UTÁN. Az elkövetkezőkben az anyák ikerszülés esetén az első gyermek után megkapják a fizetésük 85 százalékát (de nem kevesebbet, mint 600 lejt és nem többet, mint 4000 lejt), és minden további baba után újabb 600 lejt. Ezentúl azok az egyetemisták, illetve középiskolások is kapnak gyermeknevelési segélyt, akik nappali tagozaton megszakítás nélkül végzik tanulmányaikat, valamint azok is, akik egészségügyi okok miatt szakították félbe tanulmányaikat. Jelenleg Romániában 1726 olyan család van, amely ikreket és 20, amely hármas ikreket nevel. (Derzsi Ákos képviselő sajtóirodája)

BĂSESCU ÉS AZ IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS. Rossz a sajtója Traian Băsescu jelenésének a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsnál. Majd mindenik bukaresti lap és a hírtelevíziók is elfogadhatatlannak tartják az államfő viselkedését még abban az esetben is, ha az igazságszolgáltatás megbénítását sem tartják elfogadható eljárásnak. Az államfő találkozója a vezető bírákkal, ügyészekkel fiaskó volt, Băsescu fiaskója.

A NAGY CSAPÁS. Nem fogadja az Egyesült Államok elnöke a választások előtt Traian Băsescut — ezt csütörtökön Washington nemrég kinevezett nagykövete, Mark Gitenstein közölte a sajtóval. És azt is, hogy az Államok csak a leendő román elnökkel hajlandó tárgyalni. (Cotidianul)

FIZET A KERESZTAPA. Rosszul járt Radu Moraru, a B1 Televízió ,,keresztapája", a jelenlegi hatalom kedvenc televíziós újságírója is. Az utóbbi időben mind Băsescu, mind a Demokrata Párt jeles képviselői ebben a műsorban szeretnek megjelenni, Elena Udreától Elena Băsescuig, az államfőtől a miniszterelnökig mindenki itt mondja el országmegváltó terveit. Tehetik, mert a riporter csak mikrofonállvány szerepet vállal az ő esetükben. Legutóbb, amikor Emil Bockal beszélgetett, Victor Ciutacut, az Antena TV egyik ismert újságíróját támadta, mi több, azt javasolta a miniszterelnöknek, csukassa le, mert bizonyítékai vannak arra nézvést, hogy Ciutacu kapcsolatban állt Hajsszámmal. Felelőtlen kijelentései miatt büntette 10 000 lejre az Audiovizuális Tanács. (Cotidianul)

FÁRADT URÁNIUMMAL IS DOLGOZTAK. Bár minden szakintézmény, beleértve a Román Hírszerző Szolgálatot is, azt állította, hogy a tajvani fegyverszállítás szigorú ellenőrzésük alatt folyt, a Ziua most mégis arról ír, hogy a lejárt robbanóanyagok között fáradt urániumot tartalmazó anyagok is voltak, s ezt sem a raktározás, sem a szállítás, sem a megsemmisítés során nem vették figyelembe. Különben a lap állítását alátámasztani látszik a megyei ügyészség ama nyilatkozata, mely szerint vizsgálatot folytatnak a băbeni-i fegyvergyárban a robbanó- és radioaktív anyagok szabálytalan kezelése miatt. Külön aggodalomra ad okot, hogy a munkások az égadta világon semmit sem tudtak a radioaktív anyagok jelenlétéről.

TÖMEGEGESEN VÁNDOROLNAK NYUGATRA AZ ORVOSOK. Egyre több orvosnak lesz elege abból, hogy csak a hálapénzből tud megélni. Az elmúlt években olyan mértékben hagyták el az országot az akár tízszeres nyugati fizetés reményében, hogy mára orvoshiány alakult ki, amely lassan a betegellátás biztonságát fenyegeti. A román orvosok körében Franciaország a legnépszerűbb úti cél: becslések szerint az ott dolgozó külföldi orvosok tizenkét százaléka Romániából települt át. Bár sokukat csak minimálbérre veszik fel rossz hírű román diplomájuk miatt, még így is jóval többet kereshetnek, mint amennyit hazájukban hálapénzzel együtt hazavinnének. (Globusz.net)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 755
szavazógép
2009-09-12: Közélet - x:

Székely zászlót a román parlamentbe — Farkas Réka

Tűzzék ki a román parlamentbe a székely zászlót — ezzel a javaslattal keresi meg a székelyföldi RMDSZ-es honatyákat Kulcsár Terza József, az MPP háromszéki elnöke. Összesen 16 székelyföldi képviselő és szenátor tevékenykedik a román törvényhozásban, így joggal kérhetik a székely lobogó kifüggesztését.
2009-09-12: Belföld - x:

Belföldi hírek — Farcádi Botond

Reform nélkül tévedés volt a koalíció
Ha az állam megreformálását célzó törvényeket — amelyekért a kormány felelősséget vállal jövő héten — nem sikerül elfogadtatni, azt jelenti, hatalmas tévedés volt a tavaly év végén létrejött nagykoalíció — jelentette ki tegnap a közszolgálati rádiónak adott interjúban Emil Boc miniszterelnök.