Ünnepelt a nyugdíjasklub - Iochom István

2009. szeptember 15., kedd, Közélet
A Vigadó nagytermében és a nyugdíjasklubban bensőséges hangulatú rendezvény keretében ünnepelte fennállásának tizedik évfordulóját a kézdivásárhelyi Maassluis Nyugdíjasklub.

A jubileumi ünnepségen a Maassluis hollandiai testvérváros tizenegy tagú küldöttséggel képviseltette magát, de rajtuk kívül a magyarországi Igar polgármestere és nyugdíjasklubja, valamint a sepsiszentgyörgyi és nagybaconi klubok küldöttei is jelen voltak. Váncsa Erzsébet Ildikó ny. tanár, a klub elnöke köszöntötte a meghívottakat, a testvérklubok képviselőit, és köszönetet mondott mindazoknak — az akkori városvezetésnek, a hollandiai és kézdivásárhelyi Vöröskereszt vezetőinek —, akik annak idején összefogtak, hogy a klub megszülethessen, megvalósuljon a nyugdíjasok álma. A klub nem működhetett volna a mindenkori polgármesteri hivatal és önkormányzat messzemenő támogatása nélkül. Ezenkívül hathatós anyagi támogatást kaptak a város nagyobb részvénytársaságaitól és cégvezetőktől. Az elnök asszony után Jancsó Katalin alelnök versbe foglalta a klub egy évtizedes fennállásának állomásait, majd Rácz Károly polgármester, Coos Henneveld, a Regiosteunpunt Maassluis Nederland elnöke, dr. Boga Olivér ny. főorvos, Benedek Gyula nagybaconi klubelnök és Ráduly Gitta, a sepsiszentgyörgyi testvérklub elnöke szólt az egybegyűltekhez. Dr. Csiszár Eszter orvos, a Vöröskereszt elnöke dr. Szigethy István volt polgármester üzenetét olvasta fel. A Maassluis Nyugdíjasklub vezetősége emléklapot nyújtott át mindazoknak, akik a tíz év során erkölcsi és anyagi támogatást nyújtottak. Ferencz Gizella és Márton Ilona verset olvasott fel, majd fellépett a klub énekkara és a frissen megalakult néptánccsoport. A Vigadóban az ünnepség a holland, a magyar és a székely himnusz eléneklésével ért véget, majd a több mint százötven nyugdíjas és vendég a klubba vonult, ahol Coss Henneveld és Györgyi Duller-Vermesi 500 eurót és egy bekeretezett maassluisi tájképet adott át Váncsa Erzsébet Ildikónak és Jancsó Katalinnak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 754
szavazógép
2009-09-15: Belföld - x:

Belföldi hírek — Farkas Réka

Tanévkezdés kis bojkottal
A tanárok és a politikusok közötti ellentétek jegyében kezdődött tegnap a tanév, ám a szakszervezetek által kért bojkott csak néhány helyen valósult meg. Az új oktatási törvény és az egységes bérezésről szóló jogszabály miatt elégedetlen szakszervezetek arra szólították fel a pedagógusokat, ha politikusok jelennek meg a tanévnyitón, távozzanak. Legtöbb településen azonban zavartalanul zajlott az évnyitó, a politikusok többsége megjelent és beszédet mondott az ünnepségeken. A romániai iskolákban összesen 3,3 millió diák tanul az idei tanévben, közülük 2,7 millió általános és középiskolás, több mint félmillió óvodás. A 2009—2010-es tanévben 258 000 oktató állt munkába, közülük 68 000 helyettesítő tanár, 48 500 tanító és 38 000 óvónő.
2009-09-15: Közélet - x:

A műfordítás lehetetlensége (E-MÍL-tábor Árkoson) - Varga Melinda

,,Minden szöveg nyelvhez kötött, igazán csak műfordítás közben ismerjük meg a másik nyelvet, kultúrát" — e jelmondattal foglalható össze az idei (E-MÍL — Erdélyi Magyar Írók Ligája) tábor üzenete.