Hírsaláta

2009. szeptember 16., szerda, Belföld

Mátyás évek óta ketrecben

KONTÁROKTÓL FÉLTIK MÁTYÁST. Társfinanszírozó­ként a magyar állam bele szeretne szólni a kolozsvári Mátyás-szobor felújítási munkálataiba, miután a budapesti illetékesek fülébe jutott: a kincses városban aggódnak amiatt, hogy Fadrusz János alkotásának restaurálását kellő szakmai tapasztalatok és referenciamunkák nélküli szakemberekre bízták. (ÚMSZ)

MAGASABB A VALÓS MUNKANÉLKÜLISÉG A STATISZTIKÁKNÁL. Egy-két százalékponttal kisebb munkanélküliségi arányt mutatnak Romániában a statisztikák a valóban állástalanok számarányához képest ― jelentette ki Maria Câmpeanu volt munkaügyi miniszter. Az eltérés abból a paradoxonból is látszik, hogy a román munkaügyi minisztérium 6,6 százalékos munkanélküliséget jelentett úgy, hogy a gazdasági visszaesés az egyik legnagyobb az unióban, évi nyolc százalék körüli, az uniós munkanélküliségi átlag pedig kilenc százalék. Ez a mintegy kétszázalékos különbség annak köszönhető, hogy a minisztérium csak azokat tünteti fel a statisztikáiban, akik jelentkeznek a megyei munkanélküliségi hivatalokban, míg az EU-ban minden álláskeresőt beszámítanak ― mondta a volt miniszter. (cotidianul.ro)

EGYÉVES A GAZDASÁGI VÁLSÁG. Immár egy éve, hogy a Wall Streetről elindult a gazdasági és pénzügyi válság, amikor hivatalosan is csődöt jelentett a világ negyedik legnagyobb befektetési bankja, a Lehman Brothers, amely a világ valamennyi pénzpiacára rögtön kihatott, s kihat máig. Romá­niában az idő tájt választási kampány volt, s az égadta világon senki nem vette tudomásul a közelgő válságot.

NÉGY BANIVAL OLCSÓBB LETT AZ ÜZEMANYAG. A Rompetrol négy banival csökkentette az üzemanyagok árát. Az ármódosítás nyomán az Efix 95 benzin litere 3,9 lejbe, az Alto 101 benzin litere 4,51 lejbe kerül. Az Efix és az Alto 55 gázolaj literét 3,71, illetve 4 lejért lehet megvásárolni. A Rompetrol árpolitikájának megfelelően +/-5 százalékkal térhetnek el a töltőállomásokon az árak a referenciaárhoz képest. A Petrom és a Rompetrol legutóbb múlt héten folyamodott árcsökkentéshez ― tájékoztat a Mediafax.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1719
szavazógép
2009-09-16: Közélet - x:

Szakítottak a demokrata-liberálisok (Háromszéken felbomlott a kormánykoalíció)

Megyei szinten felbontotta a koalíciót a Demokrata-Liberális Párt a Szociáldemokrata Párttal. A döntést hétfő délután hozta meg a D-LP megyei állandó bürója. Gheorghe Baciu megyei pártelnök elismerte: helyi szinten jó volt az együttműködésük, semmilyen konfliktus nem alakult ki a szociáldemokratákkal, de a központi koalíció nem működik, és egyértelmű számukra, hogy így tovább nem folytatható.
2009-09-16: Közélet - x:

Ismét nyeregbe pattanunk — Demeter J. Ildikó

Kerékpáros közlekedésre buzdító megmozdulásokra készülünk szeptember 18—25. között, a mobilitás hetében, és mivel ez részben egybeesik a bűnmegelőzési kampánnyal, a következő napokban fokozott forgalmi szigorra számíthatunk a közutakon.