Biztonsági intézkedésekHáromszéken még nincs járvány - Fekete Réka

2009. szeptember 17., csütörtök, Közélet
Az országban eddig 326 esetben igazolódott be a H1N1-típusú vírus jelenléte influenzás betegnél, Háromszéken három személynél végeztek vírusvizsgálatot, mindhárom eredmény negatív.

Szeptember második hetében másfélszeresére növekedett a légúti megbetegedések száma a megyében, többek között ez is indokolja a tanév elején kezdett egészségügyi ellenőrzést a gyermekközösségekben. Az egészségügyi minisztérium rendelete alapján minden óvodában és iskolában influenzatanácsokat hoznak létre az új típusú influenza kiszűréséért.

A szaktárca elrendelte, ha egy osztályban, illetve csoportban egy gyermekről beigazolódik, hogy H1N1-vírussal fertőzött, az osztály/csoport tagjai egy hétig nem járhatnak iskolába/óvodába, ha pedig három különböző osztályban jelentkezik a vírus egy-egy betegnél, az egész iskolában fel kell függeszteni a tevékenységet egy hétre. Dr. Sántha Ferenc megyei fő járványtani orvos érdeklődésünkre elmondta, szokás szerint szeptembertől megnövekszik a légúti megbetegedések száma, a hideg időszak közeledtével szinte tömeges, de ez nem jelenti azt, hogy minden esetben gyanakodni kell az új vírus jelenlétére. A 38—39 Celsius-fok fölötti láz, száraz köhögés és orrfolyás tünetegyüttes vezethet el a vírusvizsgálatig, ha ez indokolt, akkor orr-garatváladék ellenőrzésre kerül sor. A mintát a fővárosi Cantacuzino Intézetben vizsgálják meg, az eredmény már másnapra megvan, a kezelést ennek függvényében állítják be. A fő járványtanász szerint fontos, hogy minden H1N1-vírusfertőzöttet kiszűrjenek, de arra nincs lehetőség, hogy minden légúti betegségben szenvedő garatváladékát erre a vírusra is ellenőrizzék, mivel a próbákat Bukarestbe kell szállítani a mintavétel napján, és az út költségein kívül minden analízis egyenként több mint száz lejbe kerül. Ha az influenzagyanús betegnek járványtani kapcsolata volt, vagyis az elmúlt hét napban érkezett haza olyan országból, ahol tömeges a H1N1-fertőzés, akkor kötelező a vírusvizsgálat — ilyen volt az a három háromszéki beteg, akit a negatív eredmény megérkezéséig megfigyelés alatt tartottak a megyei kórházban —, ha ilyen előzmény nem volt, akkor is ésszerű a beteget elkülönítve kezelni, amíg meggyógyul — véli dr. Sántha Ferenc.

Háromszék több mint harminchétezer óvodása és iskolása egészségére nyolc kinevezett iskolaorvos és a mellettük, illetve önállóan (például óvodákban) dolgozó asszisztensek ügyelnek, a munkába besegítenek a családorvosok, akik a hozzájuk tartozó körzetben látják el a gyermekeket.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 767
szavazógép
2009-09-17: Belföld - x:

Belföldi hírek — Farkas Réka

Félreform, de jobb a semminél
Az oktatási törvény nem hozza el a rendszer alapos reformját, csak ,,óvatos vagy fél lépéseket" jelent — nyilatkozta Markó Béla RMDSZ-elnök. Hozzátette: ha a szövetség megtorpedózta volna a törvényjavaslatot, nem lett volna garancia arra, hogy egy másik, esetleg jobb oktatási törvényt el lehessen fogadtatni, s bár számos kitételével elégedetlenek, az új jogszabály javít a jelenlegi rendszeren.
2009-09-17: Közélet - x:

Szélesítik az utat Ozsdolán - Iochom István

Zajlik a Kézdisárfalva és Foksány közötti 118 km hosszúságú DN2D műút korszerűsítése, új aszfaltszőnyeg kerül a kiskocsival már majdnem járhatatlan útszakaszra.