Kulturális Örökség NapjaiIsmerjük meg értékeinket! - Szekeres Attila

2009. szeptember 18., péntek, Közélet

A Szent Mihály-hegyi római katolikus templomot lemhényi ifjak mutatják be a látogatóknak

A Kulturális Örökség Napjai alkalmából szervezett rendezvények tekintetében az anyaország határain kívüli régiók közül messzemenően Erdély vezet, s ezen belül Háromszék kimagaslik.

Erdélyben hetven emlékhelyet, műemléket lehet ingyen megtekinteni, ebből negyvennyolc megyénkben található. A tavalyi sikeres megmozdulás után a gelencei önkormányzat ismét remekelni igyekszik, itt a Jancsó és Bodor család találkozója köré szerveződnek az események. Ez évben felzárkózik Bikfalva is. Itt faluképvédelmi program indul, magyarországi, szász és megyénkbeli kiállítók részvételével kézművesvásárt tartanak, vasárnap egész napos programmal várják a családokat, este táncházmulatság lesz — közölte Várallyay Réka, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal munkatársa. A Székely Nemzeti Múzeum szombatra egész napos programot szervezett, melynek kertében megnyitják az Ünnepek és találkozások című, a veszprémi múzeummal közös tárlatot. A megyei Kulturális Központ két kulturális kirándulást szervez: Fehér János művészettörténész Erdővidék műemlékeihez kalauzolja el az érdeklődőket, Jánó Mihály művészettörténész templomok freskóit, kazettás mennyezeteit mutatja be. Jó jel, hogy ötször annyian jelentkeztek, mint ahányan a két buszon elférnek — mondta Szőts-Papp Zsuzsa, a központ munkatársa, pozitív példaként emelve ki a hidvégi iskolát, mely saját iskolabuszával csatlakozik a ,,tanulmányi kiránduláshoz".

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1536
szavazógép
2009-09-18: Máról holnapra - x:

Kérdések, kételyek - Farkas Réka

Ígérni ígért Emil Boc miniszterelnök tanügyi törvényt ismertető parlamenti beszéde. Felvillant a remény, hogy az új jogszabály valóban megteremti a modern, gyermekközpontú román oktatást: európai normákhoz igazodva tanulni tanítja meg gyermekeinket, nem információhalmazt tölt fejükbe, képességeik, tehetségük fejlesztésére, no meg nevelésükre összpontosít majd.
2009-09-18: Közélet - x:

Egy megye, egy szervezet (Egyesült az alsó- és felső-háromszéki RMDSZ) - Váry O. Péter

Okafogyottá vált a Háromszéki Képviselők Tanácsának tegnap kora délutánra meghirdetett ülése, mert az egyeztető tanács még reggel meghozta a döntést: ismét egyetlen szervezetként működjék az RMDSZ Háromszéken — jelentette be Albert Álmos szenátor, a párt alsó-háromszéki elnöke.