2009. szeptember 18., péntek, Mi, hol, mikor?
Szótárak, atlaszok, iskolai felszerelések a legjobb áron

A http://www.bookline.ro/ internetes áruház megkönnyíti a tanévkezdést idén is, mivel nagy kedvezménnyel kínál számos kötelező olvasmányt és iskolaszert is a tanévre az atlaszok, valamint a szótárak mellett.

A termékeket a megbízható GLS futárszolgálat szállítja házhoz a megrendeléstől számított néhány munkanapon belül. A szállítási díjak a vásárlás értékétől függően változnak 10 és 30 lej között.

Az Akadémiai Kiadó vasárnapig tartó akciójában a Magyar—angol, Angol—magyar kisszótár 60 százalékos engedménnyel, a Magyar helyesírási szótár 20 százalékkal, míg a Bakos Ferenc-féle Idegen szavak és kifejezések kéziszótára Cd-rom-mal most 30 százalékkal olcsóbb a bolti árnál.

A Topográf Kiadó igényes atlaszai október 11-ig 35 százalékkal olcsóbban szerezhetőek be. Az akcióban szerepel a 2009-es kiadású Nagy világatlasz is, ami a Föld felszínét valósághűen színezett térképeken ábrázolja a magyar földrajzi nevek legteljesebb feltüntetésével, részletes Magyarország-térképekkel és Kárpát-medence-térképpel.

Vasárnapig tart a kötelező olvasmányok hete is a Bookline-on, amelynek keretében 25 százalék kedvezménnyel vásárolhatunk meg olyan klasszikusokat, mint a Toldi, az Arany ember, a Pál utcai fiúk vagy a Tüskevár. Ebben az akcióban számos kiváló szakkönyv is szerepel a Tálentum Tudományos Könyvtár sorozatból, például Stephen Hawking Az idő rövid története — Az ősrobanástól a fekete lyukakig vagy Martin Rees a Kozmikus otthonunk című könyve.

A Szinex Kiadó népszerű és hasznos szótanuló kártyái ugyancsak jó árban kaphatóak szeptember 20-ig, azaz vasárnapig a Bookline.ro-n.

A Kárpát-medence legnagyobb internetes áruházában összegyűjtötték mindazt, amire szüksége lehet egy gyermeknek az iskolában. Minden korosztály — kicsi és nagy —, de akár szüleik is megtalálhatják a legszükségesebb és legdivatosabb iskolai és irodai felszereléseket a Bookline Játék/ajándék rovatában, ahonnan a Parker márkájú tollaktól, a számológépen és a füzeten át a hátizsákig számos hasznos iskolai felszerelést vásárolhatnak engedménnyel Erdélyből is.

Mindehhez csak fel kell lépni a www.bookline.ro internetes oldalára, ahol a fentieken túl még sokkal több akcióval találkozhat a kedves vevő.

(1899)

Kulturális Örökség Napjai, 2009

A Kulturális Örökség Napjai alkalmából szombaton és vasárnap általában 10―18 óráig (csak az ettől eltérő nyitva tartást jelöltük) nyitva tartó, ingyen látogatható háromszéki épületek (minden helyszínt plakátok és az Európa Tanács zászlója jelez): Aldoboly, Hollaky-kúria (szombat 10―18 óráig); Árkos, unitárius templom és falumúzeum, a Szentkereszty-kastély parkja (szombat 10―18); Bereck, Gábor Áron-emlékház; Bibarcfalva, református templom; Bikfalva, református templom; Csernáton, Haszmann Pál Múzeum, református vártemplom, Ika-vár (szombat és vasárnap 9―20); Csomakőrös, Kőrösi Csoma Sándor-emlékház; Dálnok, református templom; Illyefalva, Séra-kúria (szombat 10―13), református vártemplom; Feldoboly, református templom (szombat 10―18, vasárnap 13―18), Gelence, Szent Imre-templom; Gidófalva, református templom (szombat 10―18, vasárnap 13―18); Kálnok, református templom és harangláb, unitárius templom és harangláb; Kézdialbis, református templom; Kézdimartonfalva, református templom; Kézdiszentlélek, római katolikus erődtemplom; Kilyén, unitárius templom; Kisbacon, vízimalom, tájház; Kommandó, tájház; Kőröspatak, római katolikus templom; Kökös, unitárius templom (szombat 14―18, vasárnap 10―18); Lemhény, Szent Mihály-templom; Miklósvár, Kálnoky-kastély (szombat 11―18, vasárnap 11―18); Nagyajta, unitárius templom; Olasztelek, református templom, Daniel-kastély; Perkő, római katolikus kápolna (vasárnap 10―18); Torja, Apor-kastély (szombat 14―18), református templom; Sepsiszentgyörgy, vártemplom (szombat 10―18, vasárnap 13―18); Szacsva, református templom; Uzon, Mikes-kastély (szombat 11―17); Vargyas, református templom, Daniel-kastély (szombat 13―16, vasárnap 10―12 és 14―16), Sütő-ház (szombat 10―18, vasárnap 14―18); Zabola, Csángó Néprajzi Múzeum, vártemplom, Mikes-kastély. Sepsiszentgyörgyi séták: Kós Károly-épületek bemutatása cserkészek vezetésével 10 és 16 órakor (időtartam: 1,5 óra), indulás a Székely Mikó Kollégiumtól.

Színház

A sepsiszentgyörgyi kultúrpalota Lajtha László Stúdió­termében az M Stúdió szombaton 19 órakor bemutatja William Shakespeare Rómeó és Júlia című darabjának mozgásszínhá­zi változatát. Rendező: Uray Péter. Jegyek elővételben a központi szervezőirodában (telefon: 0267 312 104), valamint a Háromszék Táncegyüttes pénztáránál (0721 139 882).

Zene

* A kézdivásárhelyi Vigadóban ma 20 órától Tamás Gábor mutatja be Együtt című műsorát.

* A sepsiszentgyörgyi Dó­zsa Klubban szombaton 17 órától a Saint George Rock Night fesztivál ötödik kiadását tartják. (www.rocknight.8k.ro)

* Vasárnap 12 órakor felvonulással kezdődik Uzon központjában az Uzoni Fú­vóstalálkozó, amelyen hat zenekar és három mazsorettcsoport vesz részt. A házigazda együttesek mellett fellépnek a rétyi, barátosi, zágoni, kézdivásárhelyi fúvósok, két uzoni és egy kézdivásárhelyi mazsorettcsoport. A rendezvény a lisznyói Majálistéren folytatódik a zenekarok szereplésével. Uzon központjából külön buszjárat indul.

* A sepsiszentgyörgyi Erzsé­bet park zenepavilonjában vasárnap 12 órától a zágoni ifjúsági fúvószenekar ad koncertet. Vezényel: Musát Gyula.

Hitvilág

A sepsiszentgyörgyi szemerjai református egyházközségben szombaton megkezdődik a kétéves konfirmációs felkészítő, 9 órától a VIII. osztályosok (másodévesek) és 11 órától a VII. osztályosok (elsőévesek) számára.

Ügyelet

Sepsiszentgyörgyön mától csütörtökig naponta 20―8 óráig a Bánki Donát utcai Medicom patika (telefon: 0267 352 659) teljesít szolgálatot.

*

Sepsiszentgyörgyön szombaton és vasárnap 10―12 óráig a Stadion utca 16. szám alatti DHD fogászaton dr. Dezső Csaba (telefon: 0267 351 069) teljesít szolgálatot.

Sport

Sepsi FC—Chiajna

Szombaton az A-osztályos teremlabdarúgó-bajnokság legeredményesebb csapata, a Concordia Chiajna érkezik Sepsiszentgyörgyre a pontvadászat harmadik fordulójában. A mérkőzésre 17 órától kerül sor a Szabó Kati Sportcsarnokban. A vendégek az első fordulóban 7—1-re páholták el Foksányt, a másodikban pedig 9—2-re győzték le Piatra Neamţot, s ezzel a 16 találattal az Ilfov megyei gárda a szezonkezdet leggólerősebb csapata. Tehát egy újabb kemény ellenféllel találja szembe magát a Sepsi FC. Ennek ellenére bízunk abban, hogy a zöld-fehérek megtalálják a gólhoz és, miért ne, a győzelemhez vezető utat. A labda kerek, a teremfocit gólra játsszák, és szombaton bármi megtörténhet a pályán, így hát: hajrá, fiúk!, hajrá, Sepsi FC! A megyeszékhelyi csapatnak ez lesz az első hazai bajnokija, mivel az idénynyitó, Temesvár elleni mérkőzés a vendégek tömeges megbetegedése miatt elmaradt. A második forduló összes eredménye: Brassó—Sepsi FC 8—0, Galac—Udvarhely 2—6, Deva—Piskitelep 9—0, Chiajna—P. Neamţ 9—2, Marosvásárhely—Focşani 7—1, Temesvár—Kolozsvár 3—2. A rangsor (pont/mérkőzés): 1. Chiajna 6/2 (6—3), 2. Déva 6/2 (15—3), 3. Marosvásárhely 6/2 (11—1), 4. Brassó 3/1 (8—0), 5. Temesvár 3/1 (3—2), 6. Udvarhely 3/2 (6—6), 7. Galac 3/2 (7—8), 8. Kolozsvár 0/2 (5—9), 9. P. Neamţ 0/1 (2—9), 10. Sepsi FC 0/1 (0—8), 11. Focşani 0/2 (2—14), 12. Piskitelep 0/2 (2—1).

Labdarúgás

* Az I. liga 7. fordulójának mérkőzései: ma Curtea de Argeş—Jászvásári Poli (19 óra, GSP TV), Astra—Gyulafehérvár (21 óra, Digi Sport); szombaton Oţelul—Gázmetán (17 óra, GSP TV), Ceahlăul—Beszterce (19 óra, GSP TV), Craiova—Rapid (21 óra, Digi Sport); vasárnap Steaua—Pandurii (16 óra, GSP TV), Kolozsvári CFR—Brassó (18 óra, GSP TV), FC Vaslui—Temesvári FC (20 óra, Digi Sport), Dinamo—Urziceni (21.30 óra, Antena 1).

* A Bajnokok Ligája első fordulójának eredményei: A-csoport: Juventus—Girondins Bordeaux 1—1, Maccabi Haifa—Bayern München 0—3; B-csoport: VfL Wolfsburg—CSZKA Moszkva 3—1, Besiktas—Manchester United 0—1; C-csoport: FC Zürich—Real Madrid 2—5, Olympique Marseille—AC Milan 1—2; D-csoport: Chelsea—FC Porto 1—0, Atlético Madrid—APOEL Nicosia 0—0; E-csoport: FC Liverpool—Dembrecen 1—0, Olympique Lyon—Fiorentina 1—0; F-csoport: Dinamo Kijev—Rubin Kazany 3—1, Internazionale—FC Barcelona 0—0; G-csoport: VfB Stuttgart—Glasgow Rangers 1—1, Sevilla—Urziceni 2—0; H-csoport: Olimpiakosz Pireusz—AZ Alkmaar 1—0, Standard Liege—Arsenal 2—3.

Győzött a legrosszabb focicsapat

Hároméves fennállása óta, több mint 90, zsinórban elvesztett meccs után először győzött Nagy-Britannia legrosszabb focicsapata. Nem felnőttekről van szó, hanem 14 év alatti kölyökcsapatról, a Harry Athleticról. A csapatot már a 2006-os bemutatkozásakor rögvest jól kitömték: 19—0-ra kapott ki. A helyzet ezután javult ugyan, de nem sokat: a három szezonban több mint 400 gólt kapott a csapat. A minap azonban nem a papírforma győzött: a Harry Athletic: 3—2-re legyűrte a Edenvale Hawksot. Ráadásul idegenben. A csapat anti-diadalmeneteléséhez hozzátartozik, hogy egy alkalommal nem kapott gólt, igaz, nem is rúgott, de legalább nem vesztette el a meccset. Ezt a bravúrt annak köszönhette, hogy nem jelent meg az ellenfél. A mostani valódi diadal után edzőjüknek állandóan cseng a telefonja, mindenki gratulál, főként menedzserek. A csapat olyan játékosokból áll, akik ugyan nagyon szeretnek focizni, de még sohasem játszottak korábban, vagy ha mégis, akkor vagy kirúgták őket más klubokból, vagy eleve be sem vették azokba.

Összeállította: Tibodi Ferenc

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1498
szavazógép
2009-09-18: Közélet - x:

Csempészett cigaretta két koporsóban

A brassói regionális vámhivatal ellenőrző csoportja négyezer lej értékű, összesen 1740 csomag csempészcigarettát foglalt le egy Kovászna megyei fafeldolgozó cégnél — áll a hivatal sajtótájékoztatójában.
2009-09-19: Mi, hol, mikor? - x:

Mi, hol, mikor?

Kulturális Örökség Napjai, 2009
A Székely Nemzeti Múzeum rendezvényének mai programja: 11 órakor a múzeumigazgatók és városvezetők köszöntője, 11.30 órától a Veszprém Táncegyüttes Járd ki, lábam, járd ki most című előadása, 12 órától a sepsiszentgyörgyi Százlábú Néptáncegyüttes előadása (felcsíki és mezőségi táncok),