Mi, hol, mikor?

2009. szeptember 23., szerda, Mi, hol, mikor?
Gombanap

A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum és a László Kálmán Gombászegyesület szervezésében szombaton ismét megrendezik a hagyományos gombanapot. A téma ezúttal a gyilkos galóca lesz.

A program 8.45 órakor kezdődik sugásfürdői gombásztúrával, szakavatott vezetők segítenek felismerni az ehető és mérgező gombákat. 15 órától kiállítással, kiselőadásokkal, gombaismereti vetélkedővel és könyvbemutatóval várják az érdeklődőket a múzeum épületében. A Park vendéglő gombaspecialitásokkal készül, melyeket az épület Lovagtermében kóstolhatnak meg a látogatók. A belépés ingyenes.

Zene

Sepsiszentgyörgyön a Park Szálló bárjában csütörtökön 20 órától évadnyitó koncert lesz. Fellép a székelyudvarhelyi Orpheusz blues-folk együttes. A koncerten többnyire saját szerzemények hangzanak el. A zenekar tagjai: Vass István (gitár, ének), Orbán Ferenc (cimbalom, hegedű, vokál), Gothárd Csaba (gitár, herfli, ének), Sima Endre (basszusgitár, vokál), Nagy Levente (dobok). Információ­kat a zenekarról a http://www.orpheusz.blogspot.com/ oldalon találnak. A koncert szervezője a MUKKK Kulturális és Ifjúsági Egyesület.

Hitvilág

A tiszta szerelem melletti elkötelezettségért imádkoznak ma Magyarország és Erdély több városában. A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-templomban ma 18 és 20.15 óra között a fiatalok imaestjét tartják, akik szentmise, szentségimádás és tanúságtétel keretében a tisztaság mellett kötelezik el magukat. (józsa)

Röviden

Zaláni szilvanap. Szombaton 12 órakor a falu központjában kezdődik a rendezvény, közreműködik Sándor Sándor fúvószenekara. A helyszínen lehet benevezni a 2009 legjobb szilvapálinkája, szilvásgombóc-, hagyományos szilvaíz-, kisüstiszilvapálinka-főző versenyre. Egész nap szórakoztató zene, bemutatók, kóstolók, díjazás. Este bál.

Kézműves tanfolyamok. A Guzsalyas Alapítvány fiataloknak, felnőtteknek egyé­vados tanfolyamokat szervez a következő témakörökben: nemezkészítés, fazekasság, csuhé- és gyékénytárgykészítés, bőrművesség. Alsó korhatár 13 év. Jelentkezni és érdeklődni a székhelyen, a sepsiszentgyörgyi Míves Házban lehet, telefon: 0267 311 732, 0745 039 168, 0745 076 531.

Tisztújító közgyűlések. Az RMDSZ sepsiszentgyörgyi szervezetének Szemerja körzete ma 17 órától tartja tisztújító közgyűlését az Egészségügyi Technikum épületé­ben (volt szemerjai iskola), 18 órától a Szemerja negyed második gyűlését tartják a Martinovics Ignác utca 2. szám alatt (RMDSZ-székház). Csütörtö­kön 17 órára az Állomás negyedi körzet tagjait az Ady Endre Általános Iskolába, 18 órától a Szemerja körzetbelieket az Egészségügyi Technikum épületébe várják.

Női klub. A Kézdivásárhelyi Nők Egyesülete csütörtökön 18 órakor az Apor Péter Iskolaközpontban tartja soros találkozóját, amelyre szeretettel elvár minden érdeklődőt. Megbeszélik az október 10-i alma-pityóka szüreti bál részleteit és az őszi ruhagyűjtés-kiosztás körülményeit is.

Jogi szolgálat. Balogh Klára jogtanácsos szerkesztőségünkben ma 13―15 óráig várja a jogi tanácsot igénylőket. A szolgáltatás ingyenes.

Áramszünet. Ma 8—15 óráig Bodosban, csütörtökön 10—15 óráig Kisbaconban, Magyarhermányban, Bibarcfalván, valamint Baróton a Kossuth Lajos útnak a Crama vendéglőtől a Benzoil Kft. székhelyéig tartó szakaszán, a Víz és Felsővíz utcában, az ipari negyedben (a Tyrom Rt. mellett), az új sportcsarnok környékén szünetel az áramszolgáltatás.

Kék fény

Gyanús áru. Az elmúlt napokban a rendőrök több felső-háromszéki fafeldolgozó egységnél tartottak ellenőrzést. Az egyik gelencei cégnél nem találták rendben az anyagnyilvántartást, nem tudtak elszámolni 15 köbméter fűrészáru származásával. Az egész mennyiséget elkobozták, L. Mónikát, a cég megbízottját ezer lejre bírságolják. Ugyanennyi bírságot kap G. Csaba Marius (29) zabolai lakos is, akit az akció keretében 0,35 köbméter fűrészáruval kaptak el a forgalomban, de nem volt hozzá semmiféle kísérőirata. * Szombaton L. Mihály (50) sepsiszentgyörgyi lakos 21,12 méter bükk tűzifát szállított, de a bemutatott iratok nem voltak érvényesek, a fuvarlevélen nem töltötték ki a kibocsátás dátumát, a szállítmány elindulásának időpontját. Jegyzőkönyvet vettek fel, és továbbították az illetékes szerveknek, a fát elkobozták.

Burgonyalopás. A kézdivásárhelyi és a kézdiszentléleki rendőrök azonosították egy korábbi torjai burgonyalopás gyanúsítottjait G. Gáspár (22), M. Etelka (29), G. Emma (30) és G. Emília (20) kézdiszentléleki lakosok személyében. Eljárás indult.

(Rendőrségi tájékoztató)

Kosárlabda

Az A-osztályos női kosárlabdacsapatunk, a Sepsi BC megtiszteltetésnek érzi, ha a közösség javát szolgáló tevékenységet támogathat. Ezért szeptember 25-én a játékosok és a szakmai stáb részt vesznek az európai mobilitási hét alkalmából megszervezett kerékpáros felvonuláson. Az együttes felkéri szurkolóit, hogy támogassák a kezdeményezést, és szálljanak nyeregbe velük együtt pénteken 16 órakor a sepsiszentgyörgyi Erzsébet parkból rajtoló eseményen.

Mától tovább rendelhetők a szurkolói bérletek a 2009—2010-es szezonra (A-osztály, Román Kupa és Európa-kupa) a 0723 387 771-es telefonon. Az árak: B-szektor — 100 lej; A-, C-, D-szektor 250 lej; E-, F-, G-, H-szektor 200 lej; hely nélküli — 150 lej; VIP — 500 lej.

Birkózó-vb

A dániai Herningben zajló birkózó-világbajnokság hétfői versenynapjának dobogósai: férfi szabadfogás, 55 kg: világbajnok Jang Kjong Il (Koreai NDK), 2. Sezer Akgül (Törökország), 3. Rizvan Gadzijev (Fehéroroszország) és Viktor Lebegyev (Oroszország); 66 kg: világbajnok Mehdi Taghavi Karmani (Irán), 2. Raszul Dzsukajev (Oroszország), 3. Leonyid Szpiridonov (Kazahsztán) és Jonemicu Tacuhiro (Japán); 96 kg: világbajnok Hadzsimurat Gacalov (Oroszország), 2. Hetag Gazjumov (Azerbajdzsán), 3. Serhat Balci (Törökország) és Georgi Gogselidze (Grúzia).

Két év felfüggesztett eltiltás

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) hétfőn két év felfüggesztett eltiltással büntette a Renault Forma—1-es istállót, a volt csapatfőnök, Flavio Briatore többé nem vállalhat semmiféle szerepet az F1-ben, míg Pat Symonds korábbi főmérnök ötéves eltiltást kapott a FIA-rendezvényekről. Az ügy előzménye, hogy a Renault a tavalyi Szingapúri Nagydíjon arra utasította brazil pilótáját, Nelson Piquet Jr.-t, ütközzön a falnak autójával, elősegítve ezzel csapattársa, a spanyol Fernando Alonso futamgyőzelmét. A Renault eltiltását azért függesztette fel a 2011-es szezon végéig a FIA, mert értékelte, hogy az érintett vezetők még az ítélethirdetés előtt távoztak posztjukról, továbbá a Renault elismerte bűnösségét, vállalva a felelősséget a botrányért.

Huszonöt év után kapta vissza

Negyedszázad után került vissza jogos tulajdonosához egy ellopott olimpiai aranyérem: az ausztrál John Konradtól 1984-ben eltulajdonított medál, amelyet az 1960-as római nyári játékokon érdemelt ki az 1500 méteres gyorsúszás megnyerésével. Konradot egy amerikai gyűjtő értesítette, hogy internetes árverésen számos éremhez jutott hozzá, köztük az ominózus aranyhoz is, és a numizmatát az érdekelte volna, miért vált meg az ereklyétől. Így derült ki, hogy egy ellopott medálról van szó. A tegnapi bejelentés szerint Konrad melbourne-i otthonából nemcsak ezt, hanem egy 16 darabos kollekciót vittek el a tolvajok 25 évvel ezelőtt. Konrad az 1500 m megnyerése mellett a római játékokon harmadik lett 400 m gyorson és a 4x200 m-es gyorsváltó tagjaként. Pályafutása alatt 26 egyéni világcsúcsot állított fel.

Gebrselassie mégis rekordot döntött

Bár a világcsúcs elmaradt, egy rekordot mégis megdöntött az etióp Haile Gebrselassie, aki sorozatban negyedszer nyerte meg vasárnap a berlini maratoni futóversenyt. A 36 éves sztár 1:27:49 óra elteltével haladt el a 30 km-es jelzésnél, amely minden idők legjobb eredménye. Gebrselassie végül 2:06:08 órával győzött, azaz — miután tavaly 2:03:59 óra alatt teljesítette a távot — jelentősen elmaradt saját világrekordjától.

Nadal nem vállalja a bangkoki tornát

A jövő heti bangkoki tornán sem lép pályára a férfi tenisz-világranglista második helyén álló Rafael Nadal. A thaiföldi szervezők hétfői tájékoztatása szerint a spanyol sztár hasfalhúzódása még nem jött rendbe. A hat Grand Slam-serleget gyűjtött játékos az amerikai nyílt bajnokságon — ahol a legjobb négyig jutott — a harmadik fordulóban sérült meg, alig néhány héttel azután, hogy megszűntek térdproblémái, amelyek miatt két hónapig harcképtelen volt.

Összeállította: Tibodi Ferenc

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 754
szavazógép
2009-09-22: Közélet - x:

Nyílt nap a rendőrségen

A megyei rendőr-felügyelőség tegnap megnyitotta kapuit, s óvodásokat, kisiskolásokat fogadott.
2009-09-23: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Tudatjuk ismerőseinkkel, hogy a szeretett rokon és jó szomszéd,
BOKOR ANNA
(Cinka)
életének 93. évében elhunyt.
Temetése 2009. szeptember 23-án, szerdán 15 órakor lesz a kézdivásárhelyi katolikus ravatalozóháztól a katolikus temetőben.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
831