Hírsaláta

2009. szeptember 23., szerda, Belföld

A HAZAFI. Băsescu, önmaga s hallgatósága megnyugtatására talán, múlt hét végén azt állította, a román az európai népek közül a legintelligensebb, azaz a legmagasabb intelligenciahányadossal rendelkezik. Mert ilyen vizsgálatokat soha nem végeztek, Băsescu kijelentését amolyan hízelgésnek kell tekinteni, s újabb alkalomnak arra, hogy leteremtse mindazokat, akiknek valami nem tetszik ebben a gyönyörű országban. (Antena3)

VESZÉLYES VASÚT. A román államvasutak meglehetősen elhanyagolt állapotát igazolják a sorozatos balesetek. Egy új tanulmány szerint karbantartásra, felújításra csak az országutakra szánt alapok nyolc százalékát fordítják. A 20 385 kilométeres vasúthálózat 38 százaléka, azaz 5148 kilométer főjavításra szorul, úgyszintén 10 998 híd, 209-et teljesen újjá kell építeni. A román vasút 1054 pontja vált életveszélyessé. Szakemberek szerint a vasút karbantartására évente 250 millió euróra lenne szükség, és csak húszmillió eurót kapnak. (Gardianul)

ÁLTALÁNOS SZTRÁJK. A szakszervezetek október ötödikére általános sztrájkot hirdetnek, 7-ére pedig tüntetést. Emellett azt is bejelentették, hogy egyetlen közalkalmazott sem fog részt venni a választások előkészületeiben. A tiltakozó megmozduláshoz tizenegy szakszervezet csatlakozik, és körülbelül egymillió állami alkalmazott vesz részt benne. A tanárok, a rendőrök, az egészségügyi alkalmazottak többek között az egységes bértörvény bevezetése ellen tiltakoznak. (Ziare.com)

ÉLEN A BABEŞ—BOLYAI. A Kienbaum Management Consultants a Capital folyóirattal közösen nyilvánosságra hozta a romániai felsőoktatási intézmények rangsorát. Első helyen a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem áll, második a Bukaresti Egyetem, harmadik pedig a Brassói Transilvania Egyetem. A rangsorolás 84 állami és magánegyetemet ölel fel. Közel 400, országos és nemzetközi cégnél dolgozó személyt, valamint 3131 végzős véleményét kérték ki. Az elbírálásban fontos szerepet játszott az elméleti oktatás mellett a szakmai gyakorlat, a nyelvi kompetenciák és a nemzetközi tapasztalat is. A kolozsvári műegyetem a 11. helyen szerepel. A sanghaji felsőoktatási intézmény idén is elkészítette a világ legjobb ötszáz egyetemének jegyzékét, amelyen egyetlen romániai felsőoktatási intézmény sem szerepel.

COZMÂNCĂ, A BOTRÁNYKŐ. Vasile Dâncu szerint Sorin Oprescu többet veszítene, mint nyerne, ha kampányfőnöke Octav Cozmâncă lenne, akit ki is zártak hétfőn a pártból, s ezzel továbbgyűrűzött a Szociáldemokrata Párton belüli legújabb botrány. A párt alapító tagjának magatartását Adrian Năstase, az SZDP országos tanácsának elnöke is kommentálta. Véleménye egybecsengett a Ion Iliescuéval: az elnökválasztási kampányra való tekintettel ő is helytelennek tartja kollégája gesztusát. Năstase kifejtette: ha jogosak is némely kifogások, azokat szépen és nyugodtan meg lehetett volna beszélni az elnökválasztás után. (Realitatea)

KIS IDŐRE MAROSVÁSÁRHELYRE KÖLTÖZIK A WIZZ AIR. Marosvásárhelyre költözteti a Kolozsvárról induló vagy érkező járatait október 3. és 7. között a Wizz Air. (Mediafax)

MEGSZÓLALT EBA. Múlt héten Elena Băsescu is megtartotta egyperces szűzbeszédét az Európai Parlamentben. A balkáni országok polgárainak unión belüli vízummentes utazása mellett érvelt. (Realitatea)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 755
szavazógép
2009-09-23: Közélet - x:

Tisztességünket egy szoborért (Kármentő) — Farcádi Botond

Csak szobor legyen. Mindegy, ha odalesz tisztességünk, ha lejáratjuk a magyar közösséget, ha eljátsszuk becsületünket, feladjuk elveinket, csak szobor legyen. Nagyjából ilyen mentalitásra vall a marosvásárhelyi önkormányzat RMDSZ-es képviselőinek viselkedése, akik szavazatukkal hozzájárultak ahhoz, hogy szobrot állítsanak Ştefan Guşă tábornoknak, aki 1989-ben a temesvári forradalmárokba lövetett.
2009-09-23: Belföld - x:

Belföldi hírek — Ferencz Csaba

Visszakoznának
A marosvásárhelyi önkormányzat RMDSZ-es képviselői megpróbálják helyrehozni azt a tévedésüket, hogy támogatták az 1989-es forradalom idején a temesvári tüntetők közé lövető Ştefan Guşă tábornok mellszobrának felállításáról szóló határozatot.