Benedek Elek-emlékünnepségAhol a dolgok mindig jóra fordulnak — Fekete Réka

2009. szeptember 26., szombat, Közélet

Hetvenhétnél is több népmese hangzik el két nap alatt a Sepsiszentgyörgyön tegnap kezdődött, Kárpát-medencében élő, tanulásban és értelmében akadályozott magyar gyermekek és fiatalok XIV. mesemondó versenyén.

A rendezvényen az erdélyi, magyarországi, felvidéki, vajdasági gyermekek és kísérő tanáraik találkozásán, ismerkedésén van a hangsúly, a szakmai beszélgetéseken lehetőség van a tapasztalatok kicserélésére, a Kárpát-medencei gyógypedagógiai ellátottság elemzésére is.

A találkozó tegnapi megnyitóján, Sebestyén Lajos művészeti vezetésével többek között Benedek Elek meséire írt Bartók Béla-feldolgozá­sokat mutatott be a Plugor Sándor Művészeti Líceum taná­raiból és diákjaiból álló vonósötös, közreműködtek mesemondó diákok és István Ildikó népdalénekes, majd a magyar nyelvjárás különböző vidékeiről érkezett gyermekek tolmácsolásában hangzottak el Elek Apó meséi, megelevenedett annak a világnak a hangulata, ahol a dolgok mindig jóra fordulnak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1498
szavazógép
2009-09-26: Máról holnapra - x:

A csel — Simó Erzsébet

Mióta Traian Băsescu népszerűsége csökken — most harminc százalékon áll —, mindenki tudta, valamilyen cselhez folyamodik, hogy győzelmi esélyét növelje. S a váratlan fordulatok és meghökkentő cselekedetek nagy mestere lépett is, csütörtökön a kora délutáni órákban az államfő bejelentette, hogy népszavazást akar az egykamarás parlament létrehozásáról s a képviselők számának radikális csökkentéséről.
2009-09-26: Közélet - x:

Gyermekeink kéznyoma (Benedek Elek-emlékünnepség) — Demeter J. Ildikó

Másodszor jelenik meg Háromszéken olyan kötet, amely itteni gyermekek rajzaitól válik egyedivé és hangulatossá: a négy éve kiadott József Attila-verseskötet után az idén Benedek Elek harminchat meséjét vehette kézbe a megyei könyvtár által szervezett könyvvásáron és bemutatón a közönség.