Október 6. HáromszékeErdővidéken a mártírokra emlékeztek - Hecser László

2009. október 7., szerda, Közélet
A barótiak a református altemplomban emlékeztek 1848—49-es forradalmunk és szabadságharcunk Aradon kivégzett tizenhárom tábornokára.

Krizbai Imre református lelkipásztor rövid igemagyarázatában úgy fogalmazott, a mártírok az emberi erkölcs és a meg nem alkuvás igazi példaképei. Véleménye szerint a következő nemzedékeknek nem sikerült elődeik nyomdokain haladni, sokszor megalkudtak, hagyták magukat megvásárolni, ezért október 6. a nemzeti önvizsgálat napja is lehet. A Baróti Szabó Dávid Középiskola diákjai rövid színjátékban a bitófára váró, a kivégzőosztag előtt álló tábornokok utolsó gondolatait elevenítették fel, majd szavalatok hangzottak el.

Bölönben szabadtéren, fáklyás felvonulással emlékeztek. Ifj. Kozma Albert unitárius lelkész és Sikó Imre polgármester üdvözlőbeszédét követően Demeter László megyei tanácstag az évszázadok során számtalan harcot megvívó magyar nemzetről szólt. Mint hangsúlyozta, bár történelmünk során többször elbuktunk, szabadság iránti vágyunkat semmi nem tudta megtörni, időről időre összeszedtük erőnket, s megpróbáltuk lerázni a rabigát. Fancsal Zsolt református lelkész István vértanú példája és az aradi generálisok közt vont párhuzamot: minden korban volt olyan, ki hitét nem hagyva kész volt akár életét is áldozni. Az emlékező műsorban fellépett a helyi Kék virág együttes, ifj. Bíró Albert hazafias dalt adott elő, ifj. Kozma Albert a mártírok életútjáról beszélt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 756
szavazógép
2009-10-07: Közélet - x:

Büszkeségünk annyi: vannak hőseink (Október 6. Háromszéken)- Váry O. Péter

Tegnap délután hét óra előtt már jócskán szállingóztak a sepsiszentgyörgyiek az Erzsébet park 48-as emlékművéhez tiszteletüket leróni az 1848—49-es szabadságharc és forradalom vértanúi, névtelen hősei előtt az RMDSZ által szervezett megemlékezésen, gyertyáikat, szál virágjukat az obeliszk tövében, a múltat őrző oroszlánok fejéhez helyezték el.
2009-10-07: Közélet - x:

Dombormű-kiállítás Kézdivásárhelyen (Október 6. Háromszéken) - Iochom István

Tegnap délután az egykori Székely Katonanevelde előtti téren az 1848—49-es, valamint a két világháború hősi halottainak felállított emlékműnél Kézdivásárhely polgármestere, önkormányzata és a Magyar Polgári Párt vezetősége virágkoszorúval adózott az aradi tizenhárom vértanú tábornok emléke előtt.