Október 6. HáromszékenDombormű-kiállítás Kézdivásárhelyen - Iochom István

2009. október 7., szerda, Közélet
Tegnap délután az egykori Székely Katonanevelde előtti téren az 1848—49-es, valamint a két világháború hősi halottainak felállított emlékműnél Kézdivásárhely polgármestere, önkormányzata és a Magyar Polgári Párt vezetősége virágkoszorúval adózott az aradi tizenhárom vértanú tábornok emléke előtt.

Ezt követően népes érdeklődő jelenlétében került sor a céhtörténeti múzeum Incze László Termében Vetró András szobrász Vértanúk című dombormű-kiállításának megnyitójára (képünk). A tizenöt, zömében az aradi vértanúkat megörökítő Vetró-dombormű egy kisebb teremben kapott helyet, mivel az Umling festő-asztalos család örökségét bemutató tárlat foglalja el a nagytermet. Dimény Attila muzeológus házigazdaként arra buzdította a szobrászt, készítse el a még hiányzó aradi vértanúk domborművét is. A magyar szabadságharc megtorlásának 160. évfordulóján, a nemzeti gyásznapon az aradi vértanú tábornokok hősiességéről Bejan András történelem szakos tanár, a Nagy Mózes Elméleti Líceum igazgatója beszélt, majd Barabás Réka színművész, a Kézdivásárhelyi Színház tagja Faludy György Október 6. című versét olvasta fel. A kantai iskola tanulói zenés-verses összeállítással tették emlékezetessé az eseményt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1455
szavazógép
2009-10-07: Közélet - x:

Erdővidéken a mártírokra emlékeztek (Október 6. Háromszéke) - Hecser László

A barótiak a református altemplomban emlékeztek 1848—49-es forradalmunk és szabadságharcunk Aradon kivégzett tizenhárom tábornokára.
2009-10-07: Közélet - x:

Főhajtás Kovásznán (Október 6. Három széken) - Bodor János

Nem a mérhetetlen veszteségre és fájdalomra kell ma emlékeznünk, hanem az aradi tizenhárom tábornok üzenetére, példázatára.