Elsőként a megyébenBikfalván tiszta a földtulajdon - Demeter J. Ildikó

2009. október 8., csütörtök, Közélet

Öt éve kezdődött Uzon község földjeinek újrafelmérése, és most látszik az első eredmény: a hét település közül egy, Bikfalva immár a kataszteri hivatal által is jóváhagyott, jogilag teljes mértékben tisztázott határral rendelkezik, a megyében, sőt, a tágabb környéken is elsőként.

Hosszú és nehéz folyamat volt, műholdas technikát is igénybe vettek. Itt indultak a legjobb helyzetből, közben a többi faluban is dolgoztak, s ettől kezdve felgyorsul a munka — jelentette ki dr. Ráduly István polgármester kiértékelő sajtótájékoztatóján. A földtulajdon rendezésével azok járnak rosszul, akik törvénytelenül használtak területeket, a többség nyer, és végre pontos képet lehet kapni arról, ami van.

— Több községben is voltak hasonló próbálkozások, egyik sem járt sikerrel; minket is próbáltak lebeszélni (tavaly is), olykor valóságos rendeleteket kaptam felülről, hogy mit tegyek, és mit ne, kinek adjak földet és miből, holott — falugyűlésekről és az emberekkel való beszélgetésekből — jól tudtam, hogy a legnagyobb gondot a tisztázatlan földviszonyok jelentik. 2005-ben kezdtük az újrafelmérést, a volt prefektus sem segített, az akkor osztályvezető Codrin Munteanu állt mellénk — eleveníti fel a történteket Ráduly. — A szakembereinket is elszipkázták: alkalmaztunk egy agrármérnököt, elvitték, felvettünk másik kettőt, dupla fizetést ígértek nekik fentebb, csak egyikük maradt velünk. Végül felvettünk még négyet, és jelenleg öt alkalmazottunk dolgozik a földügyeken, no meg a Geosat Consult cég földmérői, akik hektáronként 25 lejért — a piaci ár feléért — vállalták a megbízatást (ezt a tulajdonosok fizették, kivéve azokat, akiknek érdekeivel ellenkezett a tisztázás). Ugyanennyiért lehet telekkönyveztetni az immár véglegesnek tekinthető birtokokat.

Maga az eljárás háromszakaszos: előbb leltározták a földeket és használóikat, később összevetették a papírokat a valósággal, és végül újraosztották a területeket (nyílt helyeken műholdas, erdőn kézi eszközökkel). Közben többször is volt alkalmuk fellebbezni az érintetteknek, és közös megegyezéssel rögzítették az új határokat. Jó néhány nehéz eset volt, hiszen községszinten több száz hektárnyi területet minden jogcím nélkül adtak ki (ezek aránya Bikfalván 25—30 százalékra tehető, Magyaróson azonban elérheti az 50 százalékot is), néhol egymásra tevődtek a tulajdonok (ez abból adódik, hogy eddig csak a megadott méretű föld szerepelt egy adott dűlőben, pontosabb meghatározás nélkül — ezentúl azonban lehet tudni, hogy ettől eddig kié), egyesek több faluban is kikérték a magukét a 18-as földtörvény és a kö­vetkező visszaszolgáltatási jogszabályok szerint, mások ugyan megműveltek ezt-azt, de a kárpótlási listán is szerepeltek. Külön-külön azonosították a szántókat, legelőket, kaszálókat, erdőket, és addig méricskéltek és egyeztettek, amíg sikerült — alig egy-másfél méteres határmódosításokkal — véget vetni a bizonytalanságoknak.

Az összesítés után kiderült, hogy Bikfalva 616,7 hektáros külterületéből 106,6 hektárnyit jogcím nélkül műveltek meg — néhol jóhiszeműen, hogy ne heverjen parlagon a föld (ezek visszavonultak), máshol más okokból foglaltak, és ezekből lettek is feljelentések, perek; a többséget törvényesíteni tudták, mindössze 27 hektár maradt függőben, de a legfontosabb az, hogy most már világos a tulajdonjog, és elkészült a számítógépes térkép is. Az eddigi — országosan jellemző — zűrzavart egyébként nem elődei, hanem a rossz törvények számlájára írja a polgármester. Tavasszal már minden bikfalvi gazda az új rend szerinti sajátján kezdi a földmunkát, a jogtalanul beálltaknak még megengedték az utolsó termés betakarítását. Minden egyes lépést meghirdettek a falvakban, falragaszokon, újságokban, de ha az emberek nem akarták volna, nem értek volna a végére. Az embereken múlott minden — szögezte le Ráduly István.

Vannak hátulütők is, a zsebszerződéssel eladott területek új tulajdonosai rá­fázhatnak, és nagy gondok várhatók Szentivánlaborfalván, amelynek határából több száz hektárnyit harapott le Sepsiszentgyörgy, ez azonban nem jelenti azt, hogy nem fogunk ott is neki a rendezésnek — hangsúlyozta a polgármester, hozzátéve, hogy előbb a kisebb falatok következnek — Sepsimagyarós, Lisznyó és Lisznyópatak —, de két-három éven belül remélhetőleg az egész községre sor kerül. Sokat nem húzhatják, mert a parcellázást a helyi tanács két évre leállította, addig nem lehet építkezni, fejleszteni a külterületeken. A cél azonban világos, ebben a választottak és a választók többsége is egyetért, még máshonnan is jönnek érdeklődők.

— Az újraosztásnak gyakorlati haszna is van — emelte ki Codrin Munteanu prefektus, aki szintén megjelent a sajtótájékoztatón —, egyrészt azért, mert a visszaszolgáltatás jobb, mint a kárpótlás, másrészt azért, mert így most már látni lehet, hogy hol vannak megfelelő területek az esetleges beruházások számára. Jó lenne ezt mindenütt elvégezni, mert megéri, és íme, lehetséges is, ha van rá akarat. Igaz, maradnak megoldatlan esetek, az ügyészség például addig ült egy gyanús visszaigénylésen, amíg a feltételezett bűntett (csalás) elévült, emiatt azonban nem szabad utánadobni a többit is a zavarosba.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1497
szavazógép
2009-10-08: Máról holnapra - x:

A gödör mélye felé - Bogdán László

A hétfői országos munkabeszüntetések után ― közel nyolcszázezer közalkalmazott, tanügyi, egészségügyi dolgozók, közigazgatási alkalmazottak tiltakoztak az egységes bértábla és a kormány által elrendelt közalkalmazotti kényszerszabadságolások ellen ― tegnap délelőtt a Victoria téren, a kormány épülete előtt került sor az országos szakszervezetek közös tiltakozására, az elmúlt két évtized egyik legnagyobb tüntetésére.
2009-10-08: Közélet - x:

Százan kezdhetnek építeni (Gyere haza-program) - Váry O. Péter

Zajlik a sepsiszentgyörgyi városháza által meghirdetett Gyere haza-program idei kiírásának elbírálása, a több száz pályázóból most választják ki az első ötven, az önkormányzattól ingyen kapott telken házépítésre jogosultat, s alighogy lezárul a procedúra, máris közzéteszik a következő évi kiírást — tájékoztatott Antal Árpád András polgármester.